[ ↓ skip to navigation ↓ ]

Alles wat u moet weten over steriliseren en castreren

Sterilisatie of castratie is het beste voor uw kat

Kitten Spaying - Hill's PetTenzij u een nestje wilt fokken met uw nieuwe kitten, is sterilisatie of castratie het beste wat u kunt doen om uw kitten een plezierig leven te bieden. Waarom? Niet alleen omdat u zich geen zorgen meer hoeft te maken over een ongewenste zwangerschap van uw poes, maar ook omdat u voorkomt dat uw kater seksueel gedrag gaat vertonen - zoals sproeien en krijsen - wat zeer onaangenaam kan zijn. Bovendien wordt de drang om ver van huis een partner te vinden weggenomen en zal uw kat u trouw blijven en aanhankelijk zijn, en minder de neiging hebben om weg te lopen. Het risico dat uw kat wordt overreden wordt zo kleiner en ze zal ook minder vechten met andere katten.

Sterilisatie of castratie heeft ook voordelen voor de gezondheid van uw kat. Omdat de hoeveelheid hormonen afneemt, is uw kat minder gevoelig voor ziekten zoals baarmoederontsteking en kanker. Gesteriliseerde of gecastreerde katten leven doorgaans ook langer.

De meeste dierenartsen raden aan om uw kat te castreren of steriliseren wanneer hij of zij tussen de vier en zes maanden oud is. Ze zullen u graag de hele procedure uitleggen.

Wat kunt u verwachten?

Sterilisatie/castratie is een ongecompliceerde operatie en eentje die uw dierenarts al tientallen keren zal hebben uitgevoerd. Het is heel logisch dat u nerveus bent en u zult zich misschien zelfs een beetje schuldig voelen, maar u kunt er alle vertrouwen in hebben dat u het beste doet voor uw kat.

Uw dierenarts zal u waarschijnlijk vragen uw kat de avond voor de operatie niets te eten te geven. Dit is omdat uw kat een volledige narcose krijgt. Neem contact op met uw dierenarts, zodat u precies weet hoe u zich op de dag van de operatie moet voorbereiden.

Voordat de operatie plaatsvindt, zal de dierenarts een klein stukje vacht afscheren. Schrik dus niet als u na de operatie een kleine kale plek ziet. De procedure is ongecompliceerd; of het nu gaat om het castreren van een kater (de testikels verwijderen) of het steriliseren van een poes (verwijderen van eierstokken en baarmoeder), waarbij slechts een kleine incisie noodzakelijk is. Maakt u zich dus vooral geen zorgen, er treden zeer zelden complicaties op.

Het goede nieuws is dat u uw kitten vrijwel altijd dezelfde dag nog mee naar huis mag nemen. Vergeet niet dat het heel normaal is dat uw kitten de eerste paar uur veel slaapt terwijl haar lichaam zich herstelt van de narcose. De volgende dag zal uw kat waarschijnlijk weer de oude zijn, maar probeer haar een dag of twee zo kalm mogelijk te houden, zodat ze goed kan genezen. De hechtingen (bij poezen, meestal niet bij katers) worden meestal na 7 tot 10 dagen verwijderd.

Na de sterilisatie/castratie

De hormonale verandering zal het metabolisme (de stofwisseling) van uw kat na de sterilisatie of castratie wat vertragen, waardoor hij of zij sneller dik wordt. Het is niet nodig om uw kat op dieet te zetten, u moet er alleen voor zorgen dat zij het juiste voer krijgt in de juiste hoeveelheden. Problemen met de urinewegen komen vaak voor bij alle katten, maar het meest bij gecastreerde katers. U kunt overwegen om, nadat uw kater is gecastreerd, op speciaal voer over te stappen, zoals bijvoorbeeld Hill's Science Plan Sterilised Cat. Deze voeding bevat het juiste energieniveau, de juiste hoeveelheid vitaminen en mineralen, en een veilig zoutgehalte, zodat u eventuele problemen kunt voorkomen. Als u twijfelt over wat u uw kat het beste kunt voeren of andere vragen hebt, zal uw dierenarts u met alle plezier advies geven.

[ ↑ skip to content ↑ ]