Puppytaal begrijpen
Bekijk voeding voor jouw huisdier
Bekijk voeding voor jouw huisdier
Bekijk voeding voor jouw huisdier
Eén van de belangrijkste dingen die je kunt doen voor je puppy is iets leren over zijn psychologie. Als je het een en ander weet over hondenpsychologie helpt dat je om gelukkig en harmonieus met je hond samen te leven. Je hoeft geen opleiding tot hondenpsycholoog te volgen. Maar je komt een heel eind met een beetje kennis! Daar helpen we je graag bij.
Puppytaal begrijpen
Honden communiceren altijd met elkaar door middel van lichaamstaal. Hier vallen gezichtsuitdrukkingen, lichaamshoudingen, geluiden en geuren onder. Honden gebruiken hun bek, ogen, oren en staart om hun emoties te uiten. Een van de redenen waarom het zulke goede huisdieren zijn, is dat ze goed met mensen kunnen communiceren. Je puppy ziet jou als een lid van zijn eigen hondenfamilie, en kan je humeur en gedrag zeer snel inschatten. Door te leren hoe je zijn lichaamstaal interpreteert, kun je begrijpen wat je puppy zegt.
Grote hond: Als je puppy in een moedige of agressieve bui is, brengt hij dat over door rechtop te staan met de oren en staart omhoog. Hij steekt ook zijn borst vooruit en laat het haar op zijn nek en rug overeind staan. Daarbij kan hij grommen en langzaam met zijn staart kwispelen.
Kleine hond: Aan de andere kant maakt een onderdanige hond zichzelf klein en bootst hij het gedrag van een puppy na, omdat een volwassen hond nooit een puppy zou aanvallen maar alleen een waarschuwing geeft. Onderdanigheid uit zich in zijwaarts hurken vlakbij de grond, met een lage kwispelende staart. Ze kunnen ook de kop van de dominante hond of het hoofd van een mens proberen te likken, of op hun rug rollen.
De staart van je puppy spreekt boekdelen. De meesten van ons weten dat kwispelen staat voor vriendelijkheid en plezier. Overdreven kwispelen kan zoals gezegd door onderdanige honden worden gedaan, maar ook door honden met erg korte staarten. De staart kan echter ook een andere stemming aangeven. Als de staart langzaam en stijf heen en weer gaat, betekent dit dat je hond boos is. Wanneer de staart strak naar beneden is, betekent dit dat je hond bang is. Een angstige of nerveuze hond kan laag en stijf kwispelen.
De normale manier waarop een hond zijn staart houdt, verschilt van ras tot ras. In het algemeen geldt echter dat als een staart hoger dan '45 graden' staat, de hond alert en nieuwsgierig is.
De kop van je puppy lezen: De kop van je puppy zegt veel over zijn stemming. Je kunt zien of hij angstig, bang, enthousiast of speels is.
Overeind staande oren geven aan dat ze alert of aan het luisteren zijn, terwijl platte oren plezier of juist angst aangeven. Om de stemming van je hond goed te interpreteren, dien je dus ook andere aspecten van hun lichaamstaal te analyseren. Als de ogen van je hond halfgesloten zijn, staat dat voor plezier of onderdanigheid. Als ze wijdopen zijn, staat dat voor agressie.
Laten we de ogen van je puppy eens bekijken: In het wild staren honden elkaar aan totdat er een zich terugtrekt of de ander uitdaagt. Daarom moet je nooit een staarwedstrijd met je puppy houden, zeker niet als ze nerveus zijn. Regelmatig oogcontact versterkt echter je relatie met hem en stelt hem gerust.
Wordt er naar mij gelachen? Onderdanige honden en sommige rassen zoals labradors openen hun bek vaak in een soort scheve "grijns". Hiermee tonen ze inderdaad hun vriendelijkheid. Maar als ze met teruggetrokken lippen hun tanden laten zien, is dat een teken van agressie.
Nu is het tijd om te spelen: Als je puppy wilt spelen, geven ze een pootje of buigen ze al blaffend omlaag om aandacht te trekken. Ze brengen je een speeltje of rennen op een andere hond af omdat ze samen willen spelen.
Jouw lichaamstaal: Als je beter met je puppy wilt communiceren, moet je ook op je eigen lichaamstaal letten. Wanneer je al bukkend je armen spreidt, betekent dat dat je hond welkom is. Als je over je hond heen gaat staan en hem aanstaart, kom je echter bedreigend over. Je puppy let meer op je lichaamstaal dan op wat je zegt, en leert zo al snel hoe je je voelt zonder dat je dat aan hem hoeft te vertellen.