Hoe vier je de feestdagen met je hond zonder dat hij aankomt

$authorText
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

We verwennen onze hond graag. We houden van snacks en lekker eten, dus willen we dat graag delen met onze huisdieren. Als we zien dat ze genieten van iets dat ze van ons hebben gekregen, hebben wij er ook veel plezier van. Het probleem is dat wat voor ons een kleine snack lijkt, voor een hond equivalent kan zijn aan een dubbele cheeseburger! 

Helaas komt het steeds vaker voor dat honden overgewicht hebben: in Europa is ongeveer 40% van de honden te zwaar. Daarnaast kan veel mensenvoedsel ook gevaarlijk zijn voor honden. Vooral rond de feestdagen, wanneer er overal lekkers voorhanden is, willen we dit nog wel eens delen met onze viervoeters. Hier volgen enkele tips voor tijdens de kerst:

Let goed op

Opletten wat er allemaal gebeurt is misschien wel het belangrijkste wat je kan doen! Je moet bijvoorbeeld goed in de gaten houden wat de kinderen allemaal aan de hond geven. Herinner ze eraan dat honden de extra calorieën niet nodig hebben en dat chocolade, rozijnen, uien en ander mensenvoedesel gevaarlijk voor ze zijn.

Maar wie past er op de oppassers? Zorg ervoor dat je dezelfde regels aanhoud als medebaasjes en gasten, zodat je hond niet van meerdere mensen snacks krijgt. Je kan alleen iets doen aan de dingen die je ziet, dus zorg ervoor dat er niemand stiekem je hond voert!

Houd je hond in beweging

Een hele effectieve tip is om in beweging te blijven. Met alle kantoorfeestjes, familiebezoekjes, schooluitvoeringen en lage temperaturen deze tijd van het jaar is het wel fijn om wandelingen wat in te korten en niet naar modderige losloopgebieden te gaan. Geef niet toe aan deze verleiding! Als je actief blijft en je gezonde routines aanhoudt, verbranden jullie allebei wat extra calorieën. Wanneer het een beetje regent, kan je nieuwsgierige hond nieuwe geuren ontdekken - en modderige poten zijn makkelijk te wassen. Dit kan het verschil maken tussen extra gewicht in de winter en succesvolle voornemens voor het nieuwe jaar.

Calorieën tellen

Maak je geen zorgen – calorieën tellen is heel eenvoudig! Als je hond zijn volledige dagelijkse portie calorieën uit zijn voer haalt, maar daarbij ook nog traktaties, snacks en snoepjes eet, dan wordt het allemaal te veel! 

Snacks mogen nooit meer dan 10% uitmaken van de dagelijkse hoeveelheid calorieën van je hond, dus beperk deze zoveel mogelijk. Bepaal de juiste hoeveelheid brokken per dag, op basis van grootte, leeftijd en levensstijl. Volg daarbij de instructies op de verpakking (als je hond moet afvallen volg je de lagere aanbevolen waarden), maar geef niet alles in één keer. Verdeel alles in plaats daarvan over vier porties: ontbijt, lunch, diner en snacks die in de loop van de dag gegeven kunnen worden.

Geef hem liefde in plaats van calorieën! Als je hond om een kersttraktatie vraagt, kan je hem extra aandacht geven en met hem spelen. Met een aai over zijn kop vertel je hem dat je van hem houdt in een taal die hij begrijpt - dat is veel beter dan een snelle snack.

Gecontroleerd door Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA en Dr. Emma Milne BVSc FRCVS

Gerelateerde artikels

 • Uw reutje onder controle houden in de buurt van een loops teefje

  Dogs running Wanneer uw reutje ongeveer zes maanden oud is verruilt hij zijn jeugd voor de puberteit. Dit kan leiden tot veranderingen in de lichaamsvorm, omdat de groei vertraagt en het lichaam groter wordt.
 • Hoe u het beste om kunt gaan met uw loopse teefje

  Dogs running Als uw pup niet is gesteriliseerd, wordt ze met 5 tot 8 maanden voor het eerst loops. Tenzij u een nest wilt, zijn er geen voordelen voor een pup om loops te worden en veel huisdiereigenaren besluiten dan ook om hun pup te laten helpen, voordat ze voor de eerste keer loops wordt.
 • Verlatingsangst

  Dogs running Your love is a primary source of happiness for your dog.
 • Puppytaal begrijpen

  Eén van de belangrijkste dingen die je kunt doen voor je puppy is iets leren over zijn psychologie. Als je het een en ander weet over hondenpsychologie helpt dat je om gelukkig en harmonieus met je hond samen te leven.

Gerelateerde producten