Roos bij katten | De oorzaken en hoe het te behandelen.

Gepubliceerd door Dr. Emma Milne BVSc FRCVS
minuten leestijd

Een rosse kat ligt in de armen van haar baasje. De kat ziet er gezond en alert uit

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Zie je dat je kat een droge, schilferige huid heeft die eruitziet als roos? Een beetje roos is een normaal onderdeel van vervelling, maar wanneer het duidelijk zichtbaar wordt is er misschien iets anders aan de hand. 

Er zijn twee belangrijke redenen waarom katten last krijgen van roos. Misschien heeft je kat een normale hoeveelheid roos, maar verzorgt ze zich niet genoeg om het kwijt te raken. Het kan ook dat ze een abnormale hoeveelheid roos heeft vanwege een onderliggende oorzaak. Laten we eens kijken waarom dit gebeurt en wat je eraan kan doen.

Te weinig normale verzorging

Katten zijn buitengewoon schone dieren en besteden elke dag uren aan hun verzorging, zodat hun huid en vacht er tiptop uitzien. Er zijn twee dingen die dit fysiek in de weg kunnen staan: obesitas en pijn, zoals artritis. Als je kat obees is, wat tegenwoordig helaas heel veel voorkomt, is ze misschien niet in staat om overal bij te komen. Dat geldt vooral voor het achterwerk.

Het effect van chronische pijn op de verzorging hangt af van waar de pijn zit. Ouder wordende katten krijgen vaak last van artritis in gewrichten zoals de heupen, ellebogen en schouders. Dit soort pijn maakt het moeilijk om al die verbazingwekkende houdingen aan te nemen die we altijd van onze katten zien, zodat huidschilfers en dode haren blijven zitten.

Onderliggende oorzaken die roos kunnen veroorzaken

  • Allergische huidziekte. Katten kunnen allergisch zijn voor omgevingsfactoren (atopische dermatitis) zoals pollen en gras en bepaalde voeringrediënten. 

     

  • Parasieten. Vlooien en bepaalde mijten kunnen irritatie en roos veroorzaken. Sommige mijten zijn ook besmettelijk voor mensen, dus let goed op bij jezelf en je kinderen.

  • Huidinfecties - door bacteriën of schimmels - kunnen ook roos veroorzaken.

  • Andere medische problemen, zoals nierziekte of hyperthyreoïdie, kunnen de huid en de vacht aantasten.

  • Ondervoeding. Als een dier ondervoed is, heeft de huid daar vaak als eerste onder te lijden.

Wat moet je doen als je kat roos heeft?

Probeer eerst om je kat meer te verzorgen en kijk of de situatie verbetert. Neem echter contact op met de dierenarts als je kat:

  • Zich niet lekker lijkt te voelen of zich anders gedraagt.

  • Zich te veel verzorgt.

  • Zich veel krabt of jeuk lijkt te hebben.

  • Meer drinkt dan normaal.

  • Obees is.

  • Haar vacht verliest of kale plekken of korstjes heeft.

  • Last heeft van een jeukende huid terwijl jij (of een familielid) hetzelfde probleem hebt; sommige oorzaken van roos bij katten kunnen besmettelijk zijn voor mensen.

De dierenarts zal misschien enkele testen doen om de exacte oorzaak van de roos te vinden; op basis van de resultaten zal hij een behandeling aanraden. Misschien is het parasiet of een infectie die eenvoudig te behandelen is. Misschien vindt hij een andere medische conditie die aandacht vereist. De dierenarts kan je ook aanraden om van voer te wisselen, om een voedselallergie uit te sluiten of om te zien of je kat baat heeft bij een voer dat speciaal is samengesteld voor de gezondheid van de huid en de vacht. Deze soorten voer bevatten veel omega-oliën en antioxidanten en precies de juiste hoeveelheid mineralen voor een gezonde huid, plus hoogwaardige eiwitten.

Kort gezegd is een beetje roos waarschijnlijk niks om je zorgen over te maken, maar als het niet verdwijnt of als er steeds meer bij komt is het altijd een goed idee om een bezoekje aan de dierenarts te brengen. Het is altijd beter het zekere voor het onzekere te nemen.

Gecontroleerd door Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA