Waarom heeft mijn kat zoveel jeuk en likt ze zich zoveel?

Gepubliceerd door Dr. Emma Milne BVSc FRCVS
minuten leestijd

Een oranje kat zit bij haar baasje op schoot en kijkt alert naar iets dat zich buiten beeld bevindt

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Katten verzorgen zich graag en het is heel normaal dat ze hier tot de helft van de tijd dat ze wakker zijn aan besteden! Als je echter opmerkt dat je kat bijna niks anders meer doet, kan dit een teken zijn van huidirritatie of jeuk. Er zijn een heleboel redenen waarom je kat jeuk kan hebben, zich krabt en zich overmatig verzorgt. In dit artikel bekijken we de meest voorkomende oorzaken en wat je kan doen om de jeuk van je kat te verlichten.

Veelvoorkomende oorzaken van jeuk bij katten

  1. Parasieten.  Vlooien zijn verreweg de meest voorkomende oorzaak van jeuk en overmatige verzorging bij katten. Ook als je kat haar meestal of altijd binnen is, kan ze toch vlooien krijgen. We brengen ze namelijk mee op onze kleding. Vlooien zorgen vaak voor de meeste irritatie rond de kop, de nek en basis van de staart. Als je ziet dat je kat zich daar het meest verzorgt, kan dat op vlooien duiden. Vlooien brengen de meeste tijd door op andere plekken dan op je kat. Voor elke vlo die je op je kat ziet, zijn er dus minstens honderd andere in huis! Kale plekken en korstjes, vooral op de bovengenoemde plekken, komen vaak voor, vooral als je kat allergisch is voor vlooien. Bij deze katten kan één beet enorme reacties veroorzaken, met intense jeuk en irritatie.

    Andere parasieten zoals mijten kunnen af en toe ook een probleem vormen.

  2. Atopische dermatitis (atopie). Sommige katten zijn allergisch voor omgevingsfactoren, zoals pollen, gras, huisstofmijten enz. Vaak hebben ze meerdere allergieën. In het geval van pollen- of plantenallergie, zal je zien je kat er gedurende bepaalde delen van het jaar meer last van heeft.

  3. Voedselallergieën. Net als atopie kunnen ook voedselallergieën huidirritatie en jeuk veroorzaken. De meest voorkomende voedselallergieën bij katten zijn rundvlees, vis, kip en zuivelproducten.

     

  4. Huidinfectie. Huidinfecties komen niet vaak voor bij katten en zijn vaak het gevolg van iets anders. Als je kat zich bijvoorbeeld zoveel krabt en verzorgt dat ze haar huid beschadigt, kunnen bacteriën uit de bek en de huid binnendringen en een infectie veroorzaken in de diepere huidlagen. Dit leidt tot een vicieuze cirkel van jeuk en krabben.

  5. Stress. Stress is een heel belangrijke oorzaak van overmatige verzorging en haarverlies bij katten. Het kan makkelijk verward worden met een echt huidprobleem. Normaal gesproken leidt haarverlies als gevolg van verzorging niet tot huidbeschadiging, in tegenstelling tot de intense jeuk als gevolg van allergieën..

Wat kan je doen om je kat te helpen?

Ten eerste moet je ervoor zorgen dat je voorzorgsmaatregelen neemt tegen parasieten. Als je kan voorkomen dat vlooien en andere parasieten zich vermeerderen, ben je goed op weg.

Als je ziet dat je kat zich te veel likt of krabt, moet je zo snel mogelijk een bezoekje brengen aan de dierenarts. De behandeling die je kat zal krijgen hangt af van de oorzaak van de irritatie. De dierenarts zal naast andere testen misschien ook een test willen doen om voedselallergieën uit te sluiten. Bij huidproblemen duren deze voedseltesten 8 tot 12 weken. Als stress de oorzaak is van het overmatige verzorgen, kan de dierenarts of iemand van zijn praktijk je goede tips geven om de stress thuis te verminderen of conflicten tussen je katten te vermijden.

Huidproblemen kunnen moeilijk te diagnosticeren zijn, dus hoe sneller de dierenarts met de diagnose kan beginnen, hoe sneller je kat van haar vervelende jeuk af kan komen.

Gecontroleerd door Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA