Oorzaken en soorten van spijsverteringsstoornissen bij je kat

Geschreven door
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Wat zijn spijsverteringsstoornissen?

Elke aandoening die de vertering of absorptie van voedsel vermindert, of de doorgang ervan door het spijsverteringskanaal verandert, kan een spijsverteringsstoornis genoemd worden. Spijsverteringsstoornissen tasten de maag en de darmen van een kat aan, met pijn en andere problemen tot gevolg. Een efficiënte spijsvertering is essentieel voor katten, het geeft hen energie en stelt hen in staat om weefsels op te bouwen en te herstellen.

Spijsverteringsstoornissen komen vaak voor bij katten en verdwijnen meestal binnen enkele dagen. Sommige katten moeten echter langer opgevolgd worden omdat ze regelmatige of blijvende spijsverteringsproblemen hebben. Spijsverteringsstoornissen kunnen leiden tot uitdroging, ondervoeding en een verstoord evenwicht tussen zuren-basen en elektrolyten. Het is dus belangrijk om de signalen te herkennen en je dierenarts te raadplegen.

Het tempo waarop voeding door het lichaam beweegt

Wat zijn de soorten en oorzaken van spijsverteringsstoornissen?

Er zijn verschillende soorten spijsverteringsstoornissen. De oorzaken van spijsverteringsstoornissen variëren van het eten van iets anders dan kattenvoeding tot voedselintolerantie of -gevoeligheden, infecties of het gebrek aan spijsverteringsenzymen. Sommige kattenrassen zoals de sphynx, rex en ragdoll zijn meer vatbaar voor specifieke spijsverteringsproblemen. Je dierenarts kan testen uitvoeren om de exacte oorzaak van het spijsverteringsprobleem van je kat te bepalen.

Regelmatig vastgestelde aandoeningen zijn:

Acute maag-darmontsteking: Het betreft een ontstoken spijsverteringskanaal, meestal van korte duur. Oorzaken kunnen zijn: het eten van ranzig of bedorven voedsel, het inslikken van vreemde voorwerpen, het eten van giftige planten, inwendige parasieten, stress, voedselallergieën en sommige ziekteverschijnselen.

Colitis: Colitis komt vaker voor bij katten jonger dan 5 jaar. Het veroorzaakt een ontsteking van de dikke darm die leidt tot veelvuldige en pijnlijke ontlasting. Katten met colitis kunnen bloed en slijm in hun ontlasting hebben. Colitis wordt meestal veroorzaakt door tumoren of poliepen, een verandering in de voeding, allergieën (ook voor voedsel), ingeslikte vreemde voorwerpen en bepaalde andere ziekten.

Diarree: Diarree wordt veroorzaakt door infecties, inwendige parasieten, stress, een verandering in kattenvoer, etensresten van baasjes of zware tussendoortjes, het eten van bedorven voedsel uit de vuilnisbak of problemen met bepaalde organen.

Constipatie: Constipatie wordt meestal veroorzaakt door uitdroging, onvoldoende vezelinname, het binnenkrijgen van haren of andere vreemde voorwerpen, veroudering, tumoren, trauma of breuken, ruggenmergziekte, zenuwaandoeningen van de dikke darm, stofwisselings- of endocriene stoornissen en verzwakking, of een gebrek aan beweging.

Alvleesklierontsteking: Het betreft een ontsteking of infectie van de alvleesklier (een langwerpige, spits toelopende klier die achter de maag ligt). De oorsprong is vaak onbekend. Mogelijke oorzaken zijn verminderde doorbloeding (door uitdroging of andere aandoeningen), infecties, ziekte of trauma.

Prikkelbaredarmsyndroom: Deze aandoening wordt vaak in verband gebracht met chronische ontstekingen en problemen met de darmen van een kat. Meestal is er echter geen rechtstreeks verband met een spijsverteringsaandoening. Enkele vermoedelijke oorzaken zijn voedselintoleranties en kattenvoer dat moeilijk door het maag-darmkanaal gaat. Mentale onrust kan de aandoening ook in de hand werken.

Exocriene pancreasinsufficiëntie: Deze aandoening wordt gekenmerkt door gewichtsverlies, een toegenomen eetlust en grote hoeveelheden zachte ontlasting. Chronische alvleesklierontsteking is de meest voorkomende oorzaak.

Slechte voedselopname in de dunne darm: Ontsteking van de dunne darm belemmert de opname van voedingsstoffen en leidt tot aanhoudende diarree, gewichtsverlies en verlies van eetlust bij je kat.

Heeft mijn kat een spijsverteringsaandoening?

De meest voorkomende signalen van spijsverteringsstoornissen bij katten zijn zachte stoelgang of diarree. Soms komen ook enkele of alle van de volgende symptomen voor bij je kat.

Gebruikelijke signalen

  • Braken
  • Oprispingen
  • Winderigheid
  • Verzwakking
  • Diarree/ constipatie

Chronische spijsverteringsaandoeningen kunnen voor vele katten een slopend probleem zijn. Je dierenarts dient testen en een grondige diagnose uit te voeren.

BELANGRIJK: Je kat kan ernstig uitdrogen als ze diarree heeft of overgeeft. Raadpleeg je dierenarts als je kat een van deze symptomen vertoont.

Behandeling: Het belang van voeding

De voeding van je kat kan een grote invloed hebben op de gezondheid van haar spijsverteringsstelsel. Afhankelijk van de specifieke diagnose en symptomen kunnen verschillende voedingsschema's worden aanbevolen. Het belangrijkste doel is om het overgeven en/of de diarree bij je kat te stoppen. Dierenartsen raden aan om katten met een spijsverteringsaandoening te voeden met makkelijk verteerbaar voer om te voorkomen dat hun gevoelige maag en darmen geïrriteerd raken. Voeding met veel oplosbare en onoplosbare vezels en een matig vetgehalte zorgt ook voor een goede werking van de darmen. Het is ook belangrijk dat je kat tijdens het herstel genoeg vocht opneemt. Zorg steeds voor voldoende water om een mogelijk vochttekort tegen te gaan.

Aangezien verschillende spijsverteringsaandoeningen lang kunnen aanslepen, is het nodig om de voeding van je kat gedurende een lange periode op te volgen. Voor een nauwkeurige diagnose en behandelingsopties moet je altijd een dierenarts raadplegen. Vraag hierbij naar de beste voeding voor de spijsverteringsaandoening van je kat.

Stel de volgende vragen over de gezondheid van de spijsvertering aan je dierenarts:

  1. Is er voer dat ik moet vermijden om een gezond spijsverteringsstelsel bij mijn kat te bevorderen?
    • Vraag hoe de voeding van mensen (zoals chocolade of snoep) de gezondheid van je kat kan beïnvloeden.
  2. Zouden jullie  Hill’s® Prescription Diet® of Science Diet® kattenvoer aanbevelen voor de spijsvertering van mijn kat?
    • Vraag naar de speciale voedingsvoorschriften voor je kat
    • Hoeveel/ hoe vaak moet je het aanbevolen voer aan je kat geven
    • Bespreek welke snacks je naast het aanbevolen voer aan je kat mag geven
  3. Zouden jullie Hill’s® Prescription Diet® of Science Diet® kattenvoer aanbevelen voor de spijsvertering van mijn kat?
  4. Hoe snel kan ik verwachten dat de gezondheid van mijn kat er zichtbaar op vooruit gaat?
  5. Kunnen jullie me geschreven instructies of wat meer informatie over de gezondheid van de spijsvertering bezorgen?
  6. Wat is de beste manier (e-mail/ telefoon) om jullie te bereiken als ik vragen heb?
    • Vraag of een vervolgafspraak noodzakelijk is.
  7. Vraag of er een e-mail met een herinnering of een kennisgeving wordt verstuurd.
  8. Zouden jullie Hill’s® Prescription Diet® of Science Diet® kattenvoer aanbevelen voor de spijsvertering van mijn kat?

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde producten