Valt je kat veel af? Dit is hoe schildklierproblemen gewichtsverlies kunnen veroorzaken
Bekijk voeding voor jouw huisdier
Bekijk voeding voor jouw huisdier
Bekijk voeding voor jouw huisdier
Je kat valt af. Veel en in rap tempo. Ook al eet je maatje genoeg - misschien wel meer dan eerst. Dit kan duiden op een probleem met haar gezondheid, zoals nierfalen, diabetes of een overactieve schildklier. In dit artikel gaan we in op de laatste. We leggen uit wat er precies kan misgaan met de schildklier, hoe je het kan herkennen, en, belangrijker: hoe je je kat kan helpen.
Hyperthyreoïdie: een overactieve schildklier
De schildklier regelt je lichaamstemperatuur, bloeddruk, hartslag en metabolisme. Veel verschillende en vitale functies, dus. Een goedwerkende schildklier maakt precies genoeg schildklierhormonen aan en brengt zo alles in balans. Maar het komt helaas ook regelmatig voor dat de schildklier niet in balans is. En dan worden er dus te veel of te weinig hormonen aangemaakt. Wanneer de schildklier een teveel aan hormonen produceert, spreken we van een overactieve schildklier. Ofwel: hyperthyreoïdie.
De oorzaak van een overactieve schildklier
Een overactieve schildklier bij de kat wordt meestal veroorzaakt door een goedaardige schildkliertumor. Hierdoor wordt ook extra schildklierhormoon aangemaakt. Dit zie je vooral bij oudere katten, vanaf een leeftijd van 7-8 jaar.
Bovendien raakt van een teveel aan schildklierhormonen ook de stofwisseling in de war. En dat zorgt voor overbelasting van andere organen, zoals het hart en de nieren. Hyperthyreoïdie kan zo dus de aanjager zijn van verschillende ziektebeelden.
Hyperthyreoïdie herkennen
Er zijn verschillende signalen die kunnen wijzen op hyperthyreoïdie:
- Gewichtsverlies (ondanks goede eetlust)
- Diarree
- Overgeven
- Veel drinken en veel plassen
- Ongezonde huid en vacht
- Hyperactiviteit en onrust
- Hoge hartslag en hoge bloeddruk
Als je kat een van deze symptomen heeft, neem dan altijd contact op met je dierenarts.
Behandeling van hyperthyreoïdie
Het goede nieuws: een overactieve schildklier is gelukkig op verschillende manieren te behandelen. De opties zijn:
- Medicatie
Met de juiste medicatie (tabletten, zalf) kan de afgifte van schildklierhormonen geremd worden. Veel mensen vinden het lastig om hun kat pillen te geven en de zalf is minder makkelijk verkrijgbaar. - Radioactief jodium
Een behandeling van de schildklier met radioactief jodium remt een te snelle werking van de schildklier af. De straling die het radioactief jodium in de schildklier uitzendt remt de groei van de schildkliercellen, waardoor ook de productie van het schildklierhormoon vermindert. Bij deze behandeling wordt je kat in een dierenziekenhuis opgenomen. In Nederland is deze therapie alleen mogelijk bij de Lingehoeve Diergeneeskunde in Lienden of in België bij de Universiteit Gent. - Operatief
Een of beide klieren worden verwijderd. Dit is effectief, maar het is ook de meeste ingrijpende optie. Er is narcose nodig en soms is niet al het afwijkende weefsel te verwijderen. - Speciale dieetvoeding
De schildklier heeft jodium nodig om schildklierhormonen aan te maken. Met een jodiumarm dieet kan je de overproductie van het hormoon dus een halt toeroepen. Het Hill’s Prescription Diet y/d Kattenvoer is een speciaal ontwikkeld jodiumarm voer voor volwassen katten met hyperthyreoïdie. Het juiste voer kan zo'n positief verschil maken dat ingrijpendere behandeling, zoals een operatie of radioactieve behandeling, niet langer nodig is.
Bespreek met je dierenarts de voor- en nadelen en maak samen een beslissing die het beste is voor jouw kat.
Tot slot willen we je op het hart drukken dat het van absoluut belang is dat bij een overactieve schildklier snel actie ondernomen wordt. Hyperthyreoïdie is gevaarlijk en kan zelfs leiden tot blindheid. Neem dus ook bij twijfel zo spoedig mogelijk contact op met je dierenarts.