Kinderen en katten veilig laten spelen
Bekijk voeding voor jouw huisdier
Bekijk voeding voor jouw huisdier
Bekijk voeding voor jouw huisdier
Kinderen en katten kunnen maatjes voor het leven worden, mits kinderen leren hoe ze goed moeten omgaan en spelen met de kat. Katten hebben scherpe nagels en zullen ze gebruiken als ze zich bedreigd voelen of gestresst zijn. Kinderen, vooral jonge kinderen, zijn dol op het maken van harde geluiden en hebben een bruisende energie (denk maar aan rondrennen, klauteren en klimmen) die katten afschrikt of waarvan ze gestresst kunnen worden.
Dat betekent natuurlijk niet dat je kinderen en een kat niet bij elkaar zouden passen; met de juiste aanmoediging en in de juiste situatie, kan de kat juist het beste speelkameraadje van je kind worden.
Vertrouwen
Kat en kind leren door interactie en spel. Een kat in het gezin leert je kind medeleven te tonen, inlevingsvermogen en begrip te hebben en zelfverzekerd te zijn, omdat hij voor de kat kan zorgen - aldus het Monther Nature Network. Tegelijkertijd leert de kat om kinderen te vertrouwen en genegenheid voor hen te ontwikkelen door positief gedrag. Maar let op: verkeerd spel zal een kat leren om bang te zijn voor kinderen en hen te wantrouwen. Wanneer ze daarop reageert door met haar klauwen uit te halen, kunnen je kinderen op hun beurt weer bang worden voor de kat (of voor andere dieren).
Om deze negatieve ervaring te helpen voorkomen is het belangrijk dat kinderen begrijpen dat een kat geen speelgoed is. Hoe schattig of knuffelig ze er ook uitziet, een kat is een levend wezen en maakt onderdeel van je gezin uit. Ze heeft -net als mensen- gevoel. Wordt er te ruw gespeeld dan zal je kat bang worden. Leer je kind daarom om rustig te spelen en te stoppen als de kat aangeeft niet meer te willen spelen. De kans is dan groot dat je kat meer van het gezelschap van kinderen zal genieten. Het is aan je kinderen om te laten zien dat de kat hen kan vertrouwen en ze haar geen pijn willen doen.
Waarom haalt een kat uit?
Als je begrijpt waarom je kat met haar klauwen kan uithalen, kun je erger voorkomen. Hoewel sommige katten last hebben van een ochtendhumeur, temperamentvol zijn, of gewoon brutaal, normaal gezien bijt of krabt een kat niet zomaar. Een kat zal typisch uithalen wanneer ze zich bedreigd voelt, gestresst is, of geïrriteerd is door iets in haar omgeving. Soms kan echter een perfect vriendelijke kat letterlijk wild enthousiast worden van een spelletje ‘muisje vangen’ en met een misplaatste ‘agressie’ reageren.
Wees gerust, een agressieve kat zal je waarschuwen als ze gaat uithalen. Als je je kinderen leert wat deze waarschuwingssignalen zijn, kun je een vechtpartij voorkomen. Let op de volgende signalen waarmee je kat zegt “laat me met rust, anders zwaait er wat”:
- Zwiepende staart
- Oren plat naar achteren
- Gekromde, hoge rug
- Grommen en blazen
Je kinderen leren hoe ze op de juiste manier omgaan en spelen met de kat zal een grote bijdrage leveren aan het voorkomen van ongelukken. Natuurlijk is het belangrijk om je gezonde verstand te gebruiken bij het bepalen of kat-kind interactie überhaupt moet worden toegestaan. Als je kat een humeurig temperament heeft of in het verleden al vaker heeft gebeten of gekrabt, of als je kinderen te jong zijn om voorzichtig te zijn met gevoelige dieren, is het waarschijnlijk nog geen goed idee om ze samen te laten spelen.
Zo kun je veilig en leuk spel tussen kat en kind stimuleren:
Een veilige, ontspannen omgeving
Zorg voor een veilige plek waar je kat naartoe kan ontsnappen als ze het niet meer naar haar zin heeft. Dat kan bijvoorbeeld een hoge krabpaal zijn, waar ze bovenin uit het bereik van kinderhandjes zit. Katten zijn ook dol op hoge plaatsen, omdat het hen een volledig zicht op hun omgeving biedt.
Spelregels
Wanneer je met je kinderen praat over hoe je met katten speelt, zorg er dan voor dat ze begrijpen dat ze kalm en rustig moeten blijven tijdens het spelen: niet schreeuwen, gillen, rennen of springen. Een jonger kind zul je ook duidelijk moeten maken dat het niet goed is om aan de vacht, staart, snorharen en oren te trekken. Vertel kinderen ook dat als de kat wegrent of zich verstopt, ze met rust gelaten wil worden en het niet de bedoeling is dat je kind haar achterna gaat of de kat uit haar schuilplaats jaagt. Ook al lijkt het erop dat je kat verstoppertje speelt; ze geeft een signaal dat ze genoeg heeft gehad en dat haar gevoelens moeten worden gerespecteerd.
Rustig aan elkaar wennen
Laat de kinderen stil op de grond liggen en hun hand voorzichtig uitstrekken zodat de kat eraan kan ruiken. De kat zal je kinderen leuker vinden als ze zelf mag bepalen wanneer ze kennis wil maken. Geeft de kat een kopje, dan is dat een teken dat je kind haar mag aaien.
Blijven opletten
Help peuters en kleuters hoe ze de kat op de juiste manier kunnen aaien door het voor te doen. Aai eerst de arm van je kind zodat hij of zij voelt hoe hard je aait en in welke richting je kunt aaien. Aai dan samen de rug van de kat. Blijf uit de buurt van haar kop of buik, omdat dat de meer gevoelige gebieden zijn. Sommige katten kunnen overprikkeld raken van al dat geaai en gaan bijten of hun klauwen in je arm zetten. Als je kat op haar rug gaat liggen en haar buik toont, weet dan zeker dat ze vraagt om een aai en zich niet gewoon aan het uitrekken is.
Oudere kinderen kunnen de kat vasthouden. Leer hen hoe ze de kat correct oppakken: één hand onder haar achterpoten en de andere hand ondersteunt haar lijf. Het beste zitten of staan kinderen en houden ze de kat rechtop vast. Weinig katten vinden het fijn om als een baby op hun rug in je armen te liggen.
Katten zijn dol op spelletjes met kinderen, maar kunnen wel wat sneller verveeld raken. Blijf je dan doorspelen, dan kan de kat agressief worden. Beperk de speeltijd dan ook tot 10 minuten en stop wanneer je kat er genoeg van heeft.
Verleid haar met speeltjes
Speelgoed hoeft niet luxe te zijn. Pingpongballen, propjes papier en lege wc-rollen zijn allemaal prima om de aandacht van een kat te vragen en haar bezig te houden. Je kind kan dit huis-tuin-en-keuken-speelgoed voorzichting gooien om te kijken of de kat er achterna gaat. Als je kat een ander favoriet speeltje heeft, dan weet ze ook goed hoe dit ruikt. Vraag je kind om het speeltje te verstoppen en je kat aan te moedigen om het te gaan zoeken. Pret gegarandeerd!
Samen spelen is leuk en dankbaar voor kat én kind. Belangrijk om te onthouden voor een veilig spel zijn: uitleg, supervisie en respect voor de gevoelens van de kat. Heb je dit onder de knie, dan zullen je kat en je kind dolgraag met elkaar spelen.
Over de autuer
Jean Marie Bauhaus
Jean Marie Bauhaus is een huisdiereigenaar en blogger uit Tulsa, Oklahoma (VS), waar ze onder de bezielende leiding van een groep viervoeters schrijft.