Zo verzorg je de voetkussentjes van een kat

Gepubliceerd door
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

De poten van je kat zijn voor haar even belangrijk als dat handen en voeten voor jou zijn. Als katteneigenaar is het belangrijk om je kat te helpen gezonde poten te behouden. Deze korte handleiding voor de verzorging van kattenpoten helpt je de voetkussentjes van je lieve huisdier gezond en schoon te houden.

Waarom moet je de voetkussentjes van je kat verzorgen?

Kattenpoot met onscherpe slapende kat in de achtergrond

Denk even na over hoe katten hun poten gebruiken. Ze lopen over allerlei oppervlakken in je huis; ook over vuile oppervlakken zoals de kattenbak. Als ze naar buiten mogen, kunnen ze over ruwe en rotsachtige grond lopen, op doornen en andere scherpe voorwerpen stappen en over hete of koude oppervlakken lopen, afhankelijk van het weer. Katten die in de winter naar buiten mogen, lopen ook door strooizout en andere dooimiddelen die schadelijk kunnen zijn voor hun poten.

Op een bepaald moment van de dag zal je kat haar pootjes schoonmaken door ze te likken, waarbij ze mogelijk schadelijke stoffen binnenkrijgt die haar pootjes tijdens het lopen hebben opgepikt. Regelmatige verzorging van de kattenpoten, waaronder inspectie en reiniging, helpt niet alleen om de poten van je kat schoon en veilig te houden om te likken, maar zo kun je ook droge en gebarsten poten, snijwonden en andere verwondingen behandelen voordat ze geïnfecteerd raken.

Verzorgingsgids voor kattenpootjes

Aan de slag

Hoewel het regelmatig inspecteren van de poten van je kat goed is om ervoor te zorgen dat je ze gezond houdt, kun je ook letten op tekenen dat er iets met je kat haar poten aan de hand is. Als je merkt dat je kat mank loopt of geen druk uitoefent op een bepaalde poot, dan kan er iets in vastzitten of heeft zij haar poot op de een of andere manier verwond. Houd in gedachten dat katten goed zijn in het verbergen van hun pijn, dus het kan zijn dat je goed moet opletten. Bovendien, wanneer een kat gewond is, kan het zijn dat zij minder ontvankelijk is voor je inspectie, dus doe je best om haar comfortabel en kalm te houden terwijl je haar inspecteert.

Als je kat niet gewend is dat haar poten worden behandeld, dan moet je haar misschien aan het idee laten wennen. Het kan helpen om vanaf jonge leeftijd de gewoonte aan te leren de pootjes van je kat te masseren wanneer je haar vasthoudt of aait. Zo raakt ze er niet alleen aan gewend dat haar pootjes worden aangeraakt en vastgepakt, maar kun je ook vuil opsporen dat tussen de tenen en de voetzooltjes kan komen te zitten.

Inspectie van poten kat

Als je kat het eenmaal toestaat dat je haar pootjes aanraakt, zorg dan dat je haar dagelijks onderzoekt, vooral nadat ze terugkomt van een uitstapje buitenshuis. Kijk uit naar krassen, zweren en vreemde voorwerpen. Als je iets in de poot van je kat vindt, probeer het dan voorzichtig met een pincet te verwijderen. Als het diep in de poot zit is, bel dan je dierenarts.

Reinigen van de kattenpootjes

Gebruik voor of na je inspectie een zachte doek om al die kleine voetkussentjes van je kat af te vegen, evenals rond de kussentjes en tussen de tenen. Zo worden haar tenen ontdaan van vuil, kattenbakvulling en eventuele chemicaliën of vreemde voorwerpen.

 

Nagels knippen kat

Grijze kat ligt op een geruite deken en likt aan zijn poten.

Gebruik een nagelschaartje of tondeuse om de nagels van je kat te knippen. De PDSA raadt aan om een schaar of tondeuse te gebruiken die speciaal ontworpen is voor kattennagels, omdat menselijke nagelknippers ervoor kunnen zorgen dat de nagels van je kat splijten.

Zorg ervoor dat je alleen de uiteinden knipt en vermijd de nagelhuid (het deel van de nagel waar de gevoelige zenuwen en aders zitten). Als je per ongeluk in de nagelhuid snijdt, gebruik dan wat bloedstelpend poeder om het bloeden te stoppen. Als je geen bloedstelpend poeder bij de hand hebt, kan het een goed idee zijn om het te kopen bij je plaatselijke dierenwinkel, voor het geval je het nodig hebt.

Behandeling van droge kattenpootjes

Als de voetkussentjes van je kat droog worden, geïrriteerd raken of barsten, neem dan contact op met je dierenarts. Hij of zij kan je aanraden om ze te hydrateren met olijf-, kokos- of een andere olie van levensmiddelenkwaliteit die veilig is voor je kat om aan te likken. Je kunt je kat het beste opsluiten in de badkamer terwijl de olie absorbeert, om te voorkomen dat ze het door het huis verspreidt. Als je kat iets sterkers nodig heeft, vraag je dierenarts dan om een goede vocht inbrengende crème voor kattenpootjes aan te bevelen. Vermijd lotions voor mensen of andere dieren, die schadelijk kunnen zijn als ze worden ingeslikt.

Aanvullende overwegingen

Een van de beste dingen die je voor de poten van je kat kunt doen, is ze binnenshuis te houden. Daar loopt ze minder kans gewond te raken of in aanraking te komen met extreem hete of koude oppervlakken of gevaarlijke chemicaliën. Droge winterlucht kan de pootjes van je kat uitdrogen, dus overweeg het gebruik van een luchtbevochtiger tijdens de koude maanden. Een krabpaal kan ook helpen om katten hun nagels in goede conditie te houden, om nog maar te zwijgen van het beschermen van je tapijt en meubels tegen de drang om te krabben.

Met alles wat er bij de verzorging van katten komt kijken, kun je een goede verzorging van de kattenpootjes gemakkelijk over het hoofd zien. Door er een dagelijkse gewoonte van te maken de pootjes te controleren en schoon te maken, kun je ze gemakkelijk in goede conditie houden.

Over de auteur

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus is een freelance schrijver en blogger die sinds 2014 schrijft op het gebied van gezondheid en lifestyle van huisdieren. Haar klanten zijn onder andere Hill's Pet Nutrition, American Kennel Club, Chewy en nog veel meer.

 

Gecontroleerd door Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA

Gerelateerde artikelen

  • Kat en baby 

    Leer hoe het gedrag van je kat kan veranderen als je een pasgeboren baby in huis haalt en hoe je zowel je baby als je kat veilig kunt houden.
  • De ontmoeting met de huisgenoten

    Puppy, kitten and pet dieting, cat nutrition and dog nutrition information from Hill's Pet
  • Reizen met uw kat

    De meeste katten zijn niet bijzonder gelukkige reizigers - ze zijn vaak sterk gehecht aan hun eigen territorium en voelen zich erg kwetsbaar wanneer ze zich ergens anders bevinden.
  • Een poezelige vacht voor uw kitten

    Learn the visual signs that your cat is healthy including what to look for in her skin, ears, and eyes, as well as as signs you should call your vet about.

Gerelateerde producten

  • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattenvoer met Lam

    <p>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline <span class='nowrap'>Optimal Care</span> is speciaal samengesteld om een optimale gezondheid te ondersteunen, met klinisch bewezen antioxidanten, magere eiwitten en meer omega-3 vetzuren.
  • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattenvoer met Kip

    Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline <span class='nowrap'>Optimal Care</span> is speciaal samengesteld om een optimale gezondheid te ondersteunen, met klinisch bewezen antioxidanten, magere eiwitten en meer omega-3 vetzuren.
  • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattenvoer met Tonijn

    <p>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline <span class='nowrap'>Optimal Care</span> is speciaal samengesteld om een optimale gezondheid te ondersteunen, met klinisch bewezen antioxidanten, magere eiwitten en meer omega-3 vetzuren.
  • HILL'S SCIENCE PLAN Senior 11+ Kattenvoer met Kip

    <p> <strong>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Healthy Ageing 11+</strong> is samengesteld om gezonde hersenen en nieren bij katten van 11 jaar en ouder te ondersteunen. Met klinisch bewezen antioxidanten, omega-3 vetzuren en L-carnitine.</p><p></p>