Hotspots bij honden en katten

Geschreven door
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Een hotspot? Nee we hebben het hier niet over een WiFi-verbinding, maar over hotspots bij honden en katten. Hotspots zijn lokale huidontstekingen. Ze kunnen vrij plotseling ontstaan en erg vervelend zijn. Maar wat is een hotspot nu exact? Wat zijn de oorzaken? En hoe voorkom je hotspots? We vertellen je er alles over in deze blog.

Wat is een hotspot?

Een hotspot lijkt op een ‘verse’ schaafwond. Wanneer je kat of hond veelvuldig krabt of likt kan er een wond ontstaan. Dit noemen we een hotspot. Het is meestal een oppervlakkige ontsteking van de huid. Deze plek is vaak rood, vochtig, maar veroorzaakt ook weer jeuk. Dit kan er toe leiden dat je hond of kat blijft krabben en er een diepere pijnlijke bacteriële infectie ontstaat. 

Hoe erger de plek is ontstoken, hoe zieker je hond of kat zich zal voelen. Een hotspot kan namelijk gepaard gaan met pijn, koorts, minder willen eten en lusteloosheid.  

Het is daarom belangrijk om een hotspot direct te behandelen als je hem hebt ontdekt, om erger te voorkomen.

Hotspot hond of kat: mogelijke oorzaken

Om een hotspot-behandeling te starten is het belangrijk om te achterhalen wat de oorzaak is van de jeuk.

katten krabben

De voornaamste oorzaken voor hotspots zijn:

  • Allergieën

  • Parasieten, zoals vlooien, teken en oormijten

  • Een oorontsteking

  • Slechte vachtverzorging

  • Warm weer

  • Is het onduidelijk wat de oorzaak is van de hotspot bij je hond of kat? 

Neem dan contact op met je dierenarts. Hij/zij kan je helpen bij het achterhalen van de oorzaak voor de hotspot bij je huisdier. Ook kan hij/zij je adviseren over de juiste behandeling.

Behandelen van een hotspot bij je hond of kat

Volg onderstaande stappen om een hotspot te behandelen bij honden en katten:

  • Verwijder voorzichtig de haren op en rondom de wond

  • Maak de hotspot schoon met lauw water en een antibacteriële lotion

  • Behandel vervolgens de plek met een verzachtende zalf*

  • Zorg dat je hond of kat vervolgens niet meer bij de wond kan, door een kraag of shirt

  • Herhaal de behandeling dagelijks

* Bij ernstige hotspots kan een steroïdhoudende zalf of lotion een uitkomst bieden. Is het een heftige ontsteking? Dan kan de toediening van een jeukremmende zalf, een antibioticum of pijnstilling noodzakelijk zijn. Jouw dierenarts kan je hierbij adviseren.

De rol van voeding in de aanpak van hotspots

Naast het dagelijks schoonmaken van de wond, kan ook voeding een rol spelen in de behandeling, voor een effectieve huidverzorging op de lange termijn.

Honden- en kattenvoer met de juiste keuze en combinatie van ingrediënten en voedingsstoffen kan de huid & vacht van je hond helpen verzachten en voeden, de jeuk helpen verminderen en de huidbarrière tegen allergenen versterken. 

Dieetvoeding dat speciaal gemaakt is voor de aanpak van omgevingsallergieën bij honden, zoals Hill’s Prescription Diet Derm Complete en Hill's Prescription Diet Derm Defense, kan de huidbarrière helpen versterken en de reactie op omgevingsallergenen verminderen.

Hill’s Prescription Diet d/d is dieetvoer is speciaal gemaakt voor het ondersteunen van de gezondheid van de huid bij katten.

Raadpleeg je dierenarts voor meer informatie en advies en of voeding een rol kan spelen bij de behandeling van de hotspot van je hond of kat.

Zwemt je hond veel of heeft hij een dikke lang vacht? Grote(re) kans op hotspots!

Wanneer je hond veel zwemt is de kans op hotspots groter. Door het zwemmen kan de werking van vlooienbestrijdingsmiddelen verminderen, waardoor je hond een groter risico op vlooien loopt. Ook kan het zwemmen de kans op een oorontsteking vergroten. Het is dan ook aan te raden om oren en vacht van je hond regelmatig te controleren en bij voorkeur hem extra te behandelen tegen vlooien. 

Heeft je hond of kat een lange dichte vacht? Ook dan loopt je huisdier een groter risico om een hotspot op te lopen.

Hotspot hond of kat: voorkomen is beter dan genezen

Voordat je een hotspot-behandeling start is het belangrijk om te achterhalen wat de oorzaak is van de jeuk, zodat je niet alleen de wond zelf gaat behandelen, maar ook de oorzaak van de jeuk. Zo help je niet alleen de wond te genezen, maar ook nieuwe hotspots te voorkomen.

Twijfel je? Neem dan altijd contact op met een dierenarts voor advies.

Gerelateerde artikels

Gerelateerde Producten