De wetenschap achter je hond en zijn gedrag
Bekijk voeding voor jouw huisdier
Bekijk voeding voor jouw huisdier
Bekijk voeding voor jouw huisdier
De hondenwetenschap is in opkomst aangezien steeds meer onderzoekers hun tijd en middelen besteden aan het begrijpen van de innerlijke werking van hoe onze beste vrienden zijn geëvolueerd om zo verweven te raken met de mensheid. Van hondenbiologie tot hondenpsychologie, we begrijpen pups en hun gedrag meer dan ooit. Benieuwd naar antwoorden op wat de wetenschap zegt over je hond? Blijf lezen om meer over de meer fascinerende dingen die we ontdekt hebben te weten te komen.
Waarom slapen honden zo veel?
De hoeveelheid tijd die een hond slaapt is afhankelijk van meerdere factoren, waaronder zijn leeftijd, ras, gezondheid en hoeveel hij beweegt. Honden hebben aanzienlijk meer slaap nodig dan mensen, wat te maken heeft met de hoeveelheid REM-slaap die honden krijgen. Terwijl mensen ongeveer 25 procent van hun slaap in REM-cycli doorbrengen, wat de diepste en meest rustgevende fase van de slaap is, wordt slechts ongeveer 10 procent van een dutje van een hond in REM-slaap doorgebracht. Dit betekent dat ze langer moeten slapen om de onbalans in te halen.
Wat zeggen honden als ze blaffen?
Hoewel honden om uiteenlopende redenen blaffen, dachten biologen vroeger dat hun geblaf niet veranderde naar gelang de boodschap. Echter, in recenter onderzoek naar de biologie van de hond is ontdekt dat honden elasticiteit in hun stembanden hebben, waardoor ze het geluid van hun blaf lichtjes kunnen veranderen, om verschillende betekenissen over te brengen, aldus Scientific American.
Spectrografische beelden van het blaffen van honden hebben verschillen aangetoond in timing, toonhoogte en amplitude, die allemaal variëren naargelang de context. Hetzelfde geldt voor grommen. Hoewel het voor onderzoekers nog niet duidelijk is wat deze verschillende blaffen en grommen betekenen, is uit experimenten gebleken dat honden verschillend reageren op de geluiden van andere honden, afhankelijk van de context. Wetenschappers hebben bijvoorbeeld een hond vastgelegd die gromt om eten en een hond die gromt naar een vreemde. Wanneer ze het "voedsel gegrom" afspeelden terwijl ze een andere hond een snack aanboden, aarzelden honden meer om het aan te nemen dan wanneer ze het" gegrom naar de vreemde hoorden" Andere experimenten toonden aan dat honden en mensen eerder reageren op het "geblaf naar een vreemde" van een hond dan op andere vormen van geblaf. Er is meer hondenwetenschappelijk onderzoek nodig om elke woef en grom te ontcijferen, maar het wordt duidelijk dat er een complexer communicatie-element schuilgaat achter het blaffen van een hond - ze doen het niet alleen voor de lol.
Hoe snel kunnen honden rennen?
Hoe snel een hond kan rennen hangt af van de hond. De loopsnelheid is grotendeels afhankelijk van de grootte, de lichaamsbouw en de beenlengte, alsmede van de leeftijd, de gezondheid en de lichamelijke conditie. De windhond haalt een gemiddelde snelheid van ongeveer 72 km per uur (als 's werelds snelste hond), waarbij bij de snelste van dit ras ooit 81 km per uur gemeten is, zegt Wag!. Hoewel gestroomlijnde windhonden en andere snelle rassen, zoals Whippets en Afghaanse windhonden, ontworpen lijken te zijn voor snelheid, hebben alle honden het vermogen om hun lichaam aerodynamischer te maken als ze rennen. Hetzij door hun oren plat te leggen om de windweerstand te verminderen, hetzij door ze naar achteren te duwen om te voorkomen dat ze ergens tussen raken.
De manier waarop honden hun poten bewegen verandert ook als ze rennen. Een lopende hond beweegt zijn rechterpoten en linkerpoten samen, terwijl een hond die rent springt met zijn voorpoten en achterpoten gekoppeld, waardoor meer snelheid mogelijk is.
Hoe hoog kunnen honden springen?
Voor sommige honden is het vermogen om op een bank te springen geen verbazingwekkende prestatie; voor anderen kan een trap nodig zijn om met jou in je favoriete stoel te kruipen; en voor weer andere honden kan het een uitdaging zijn om ze in een omheinde tuin te houden vanwege hun springvermogen. Net als het loopvermogen van een hond, hangt het springvermogen van een hond grotendeels af van zijn grootte, kracht, leeftijd, gezondheid en lichaamsconditie. Er is gerapporteerd dat de hoogst springende honden een sprong van 1.80 meter kunnen maken. Wat misschien nog indrukwekkender is, zijn de kleine rassen die meerdere malen hun lichaamslengte kunnen springen. Een ander onderdeel van het springen van honden is hoe ver ze kunnen springen. In dok-duik wedstrijden worden honden getraind om te rennen en springen in het water, om te zien hoe ver ze kunnen komen. Sommige bereiken sprongen van bijna 9 meter, meldt The Labrador Site.
Hoe goed kunnen honden zien?
De ogen van een hond zijn ongelooflijk en kunnen dingen zien die jij en ik niet kunnen zien. Maar het zicht van een hond is niet noodzakelijk beter dan dat van een mens. Volgens Veterinary Vision zitten de ogen van een hond aan de zijkant van zijn hoofd, waardoor hij een beter perifeer zicht heeft, maar zijn gezichtsscherpte (of zijn vermogen om zich op voorwerpen te concentreren) is echter slechts ongeveer 20 tot 40 van die van een mens. Dit betekent dat wat een hond op 6 meter als een voorwerp kan onderscheiden, een mens met een normale gezichtsscherpte op 27 meter kan onderscheiden. Daarom vertrouwen honden in grote mate op hun andere zintuigen om hen te helpen sturen in de wereld.
Hoe goed is het gehoor van een hond eigenlijk?
Het gehoor van de hond is geen mythe, het is een indrukwekkend biologisch voordeel dat hen al duizenden jaren helpt. Volgens Petful kan een hond een geluid tot vier keer verder weg horen dan mensen. Honden hebben het vermogen om hun oren onafhankelijk te gebruiken en de richting waarin zij luisteren te veranderen, wat hen helpt het geluid waarnaar zij luisteren te lokaliseren. Dit gebeurt met de 18 spieren die ze in hun oren hebben (drie keer zoveel als in de oor van een mens). Honden kunnen ook verschillende frequenties horen. Daarom kunnen dingen als hondenfluitjes zo'n grote invloed op hen hebben, zelfs als jij niets hoort. Tenslotte hebben honden ook het vermogen om selectief te horen, net als mensen, dus als je je hond uit de tuin roept en het lijkt alsof hij je negeert, is er een goede kans dat ook zo is.
Waarom zijn honden zo opgewonden om ons te zien?
Wanneer je aan het einde van een lange dag thuiskomt, of zelfs na slechts 1 of 2 uur, is de kans groot dat je hond dolblij is van geluk en opwinding. Elke! Keer! Opnieuw! De overdreven reactie van honden om herenigd te worden met hun mensen is een van de dingen die we zo leuk aan hen vinden. Maar waarom raken ze zo opgewonden?
Er zijn drie belangrijke factoren, zegt io9. Bij het bestuderen van hersenscans van honden die werden blootgesteld aan bepaalde geuren, ontdekten onderzoekers van hondengedrag dat de geur van een bekende mens de beloningscentra van de hersenen activeerde op een manier die geen enkele andere geur bewerkstelligde. Wat niet alleen suggereert dat honden het verschil kennen tussen mensen en andere honden, maar ook dat honden er echt van houden om tijd door te brengen met hun mensen.
Een andere studie gebruikte een cognitief experiment dat was ontworpen voor kinderen die hun moeder zien na afwezigheid, om de reactie te meten van honden die herenigd worden met hun baasjes. Zij ontdekten dat de reacties erg veel op elkaar lijken. Het is belangrijk om te onthouden dat honden sociale dieren zijn die niet graag alleen gelaten worden. Voor hen is onze terugkeer een verlichting van hun eenzaamheid. Tel dat allemaal bij elkaar op, en het is geen wonder dat honden hun opwinding niet kunnen bedwingen als ze hun favoriete mensen zien.
Waarom zijn er zoveel verschillende soorten honden?
Honden zijn een van de meest diverse diersoorten op de planeet. De Britse Kennel Club erkent maar liefst 218 verschillende hondenrassen en dan hebben we het nog niet eens over alle regionale variaties, designer kruisingen, gemengde rassen en gelukkige mysterieuze straathonden die er bestaan.
Met al hun diversiteit in kleur, vorm, grootte en karakter, denken wetenschappers dat honden ongeveer 27.000 jaar geleden genetisch begonnen af te wijken van wolven. Je kunt die oude jager-verzamelaar huisdier dominante genen bedanken en het manipuleren van hun expressie in de volgende hondengeneraties.
Hoewel deze praktijk al bijna zo lang bestaat als honden gedomesticeerd zijn, explodeerde het selectief fokken van honden in de 19e eeuw, toen mensen verschillende rassen begonnen te creëren om esthetische redenen en omwille van de nieuwigheid, in plaats van omdat bepaalde eigenschappen nuttiger waren voor de jacht of het hoeden. Aangezien deze praktijken vandaag de dag nog steeds aanwezig zijn, blijft het aantal hondenrassen en de diversiteit onder de soorten toenemen.
Er is geen twijfel dat honden bijzonder zijn, en dat geldt ook voor de band die we met hen delen. Het gebied van de hondenwetenschap blijft groeien, waardoor we steeds meer over onze favoriete harige metgezellen ontdekken. Maar er is één ding dat de wetenschap ons niet hoeft te vertellen en dat is hoe geweldig onze honden zijn, allemaal, stuk voor stuk!
Over de auteur
Jean Marie Bauhaus
Jean Marie Bauhaus is een huisdiereigenaar, romanschrijver en huisdierenblogger. Ze woont in Tulsa, Oklahoma (VS), waar ze doorgaans schrijft onder de supervisie van haar huisdieren.