Heeft je kat een jeukende, kapotgekrabde of droge huid?

In het ideale geval is de vacht van je kat schoon en donzig, en voelt die zacht en egaal aan als je haar aait. Dus als je tijdens het aaien roodheid, bultjes, schilfertjes of andere tekenen van irritatie ontdekt, is het mogelijk dat ze een huidaandoening heeft die behandeld moet worden. Let op of je kat meer krabt, likt of jeuk heeft op bepaalde plaatsen.

 

 

Wat zijn de oorzaken van jeuk bij katten?

 

De jeukende en droge huid van je kat kan veel oorzaken hebben. Als ze tekenen van irritatie vertoont, raadpleeg dan je dierenarts om de diagnose van de aandoening te stellen. Je dierenarts kan onderzoeken of tests aanbevelen om de precieze reden van de huidaandoening van je kat vast te stellen. Vaak voorkomende oorzaken kunnen zijn:

 

Voedselallergieën

Huidaandoeningen kunnen optreden als gevolg van een reactie op bepaalde soorten eiwitten in de voeding van je kat.

Andere allergieën

Je kat kan allergisch zijn voor allergenen die ze inademt, zoals stof, pollen, schimmel, enz. Sommige vlooienbehandelingen kunnen 'contact-allergieën' veroorzaken.

Parasieten

Vlooien, luizen en mijten kunnen huidirritatie veroorzaken. Beten van parasieten geven irritatie, waardoor katten zichzelf bijten en krabben en hun huid beschadigen.

Hormonale onbalans

Te veel of te weinig van bepaalde hormonen kan ervoor zorgen dat katten meer risico op huidproblemen lopen. Die verstoorde balans kan wijzen op andere ernstige onderliggende problemen die vastgesteld en behandeld moeten worden.

Infecties

Bacteriële infecties kunnen huidproblemen veroorzaken.

 

Huidproblemen bij katten om op te letten

 

 

Als je een kat heb, heb je gezien dat ze veel moeite doet om haar vacht schoon te houden. Omdat ze zichzelf zo goed verzorgt, kan het even duren voordat je een huidaandoening ontdekt waar ze last van heeft. Vaak merk je pas iets van de irritatie als je een van deze symptomen ziet:

  • Rode plekken, vlekjes of pukkeltjes
  • Korstjes, wondkorstjes of verdikte huid
  • Droge, schilferige plekken
  • Haaruitval
  • Onaangename geur van de huid
  • Jeuk, krabben, meer likken of schuren

 

Wat kan ik doen om de jeuk en het krabben bij mijn kat te verhelpen?

 

Controleer op parasieten

 

Inspecteer de huid en vacht van je kat grondig op de aanwezigheid van teken, vlooien, mijten, luizen of andere parasieten. Als je er ziet, vraag je dierenarts dan om advies en pas de juiste behandeling toe.

Denk aan allergieën

 

Als je kat geen parasieten heeft en voor de rest gezond is, kan haar ongemak worden veroorzaakt door een allergische reactie op iets in haar omgeving, zoals pollen, stof of schimmel. Dat kan leiden tot allergische dermatitis, een ontsteking van de huid met likken, krabben, haaruitval en een droge, schilferige huid als gevolg.

Geef je kat goede voeding

 

Zelfs als de oorzaak van de huidaandoening van je kat niets met voeding te maken heeft, kan je kat geholpen worden met een hoogwaardige voeding die speciaal is samengesteld voor een gevoelige huid. Zoek er een met eiwitten van hoge kwaliteit, essentiële vetzuren en antioxidanten: allemaal belangrijke voedingsstoffen die de huid van je kat kunnen helpen genezen en beschermen.

 

Praat met je dierenarts

 

Huidaandoeningen kunnen uiteenlopende oorzaken hebben; van parasieten tot allergieën, van een hormonale onbalans tot bacteriën, infecties, stress en nog veel meer. Zorg ervoor dat je je dierenarts raadpleegt over de individuele gezondheid van je kat en behandelmogelijkheden, en vraag of veranderen van voeding zou kunnen helpen.

 

anchor

Verzorging van je kat

ARTIKELEN EN MEER

Alles over je huisdier