Kat of hond: welk huisdier past beter bij mij?

Geschreven door
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Honden en katten kunnen het in veel gevallen eigenlijk prima met elkaar vinden en erg goed met elkaar samenleven. Sterker nog, ondanks hun opmerkelijke verschillen, zijn honden en katten die samen onder hetzelfde dak leven vaak zelfs onafscheidelijke, beste vriendjes. Maar wat als je maar één huisdier kan nemen? Wat kies je dan: een hond of een kat? Wij vertellen je meer over de verschillen tussen katten en honden, zodat jij een huisdier kan kiezen dat het beste bij je past.

Honden zijn roedeldieren

Honden worden geboren in roedels waarin elk lid samenwerkt om voedsel te vinden en bescherming te bieden, zoals vermeld op Veterinarians.com. In elke roedel is er een baas, een duidelijke leider die het dominante alfamannetje is. Pups hebben een sterk roedelinstinct waardoor ze over het algemeen sociaal en vriendelijk ingesteld zijn. Ze willen maar al te graag deel uitmaken van een gezin of een enkel persoon, zolang ze maar gevoerd worden en een sterke leider hebben. Honden gaan heel instinctief te werk en volgen van nature hun roedel, dus als zijn baasje beslist om op reis te gaan of te verhuizen, dan volgt de hond hem hier vaak graag in. Deze roedelmentaliteit maakt het dan weer erg moeilijk voor honden om alleen te zijn, met name voor langere perioden. Honden verlangen naar verbondenheid en aandacht. Hun behoeften en gedrag zijn zeer vergelijkbaar zijn met die in de relatie tussen ouders en kinderen.

Katten zijn solitaire jagers

Met uitzondering van leeuwen zijn ook de meeste wilde katten solitaire nachtelijke jagers. In tegenstelling tot honden zijn katten zeer goed in staat om ergens hoog op te springen, te klimmen en te vluchten, wat hen helpt bij de jacht en als er gevaar loert. Hun vlijmscherpe klauwen bieden een duidelijk voordeel als het gaat om het vangen van een prooi, maar ook bij hun verdedigingstactiek tegen grotere roofdieren. Hierdoor hoeven katten niet in groepsverband samen te werken om te voorzien in hun basisbehoeften. Dit zorgt er wel voor dat ze territoriaal zijn.

 Huiskatten zijn dan ook zeer onafhankelijke dieren, in tegenstelling tot honden. Deze onafhankelijkheid kan ervoor zorgen dat ze soms wat afzijdig overkomen. Ze slapen vaak overdag en zwerven 's nachts graag rond in huis. Katten houden niet alleen van hun eigen plekje, ze kunnen ook hun territorium markeren door buiten hun kattenbak urine te sproeien, vooral voordat ze gecastreerd of gesteriliseerd zijn. Deze territorialiteit zorgt ervoor dat ze niet zo goed tegen grote veranderingen kunnen zoals verhuizen of simpelweg een andere indeling van de meubels. Omdat katten zo onafhankelijk zijn, kunnen ze er beter tegen om alleen te zijn. Denk er alleen aan dat niet alle katten hetzelfde zijn. Sommige kattenrassen zijn socialer ingesteld dan andere. Katten kunnen ook erg gehecht zijn aan hun baasjes. Katten kunnen, net als honden, last hebben van verlatingsangst als ze hun favoriete metgezel uit huis zien vertrekken. Dit komt voornamelijk voor als ze van het ene baasje op het andere baasje worden doorgegeven. Katten zijn ook erg intelligentie dieren. Hoewel hun DNA de mentaliteit van een jager bevat, zijn ze zich er ook van bewust wie ze te eten geeft en wie met ze wil spelen. Hoewel katten in het begin misschien niet zo aanhankelijk zijn als honden, kunnen ze zich na verloop van tijd sterk gaan hechten aan hun baasje, en zich volledig vrijgeven in knuffelmomenten met aangenaam gespin. Huiskatten hebben ook de neiging om langer te leven dan honden. Dit verschil is soms de bepalende factor in de zoektocht naar de ideale pluizige huisgenoot.

Het trainen en opvoeden: Kat versus hond:

Als het gaat om katten- versus hondentraining zijn honden over het algemeen het gemakkelijkst te trainen. De roedelmentaliteit van een hond maakt dat hij van nature een leider nodig heeft en hierdoor al snel gehoorzaam is. Meestal is hondentraining een proces van het aanleren en versterken van commando's die je helpen om doeltreffend met je hond te kunnen communiceren. Honden zijn zo gretig om te behagen dat ze er plezier in hebben jouw commando's op te volgen. Maar elke hond is anders en sommige rassen hebben temperamenten en leervaardigheden die gemakkelijker te trainen zijn dan andere.

Ook katten kunnen worden getraind, maar niet in dezelfde mate als honden. Het vergt veel geduld en heel wat oefening om hun eigenzinnige aard te kunnen doorbreken. Bij katten is het het beste om het trainen te richten op het vaststellen van grenzen.

Als het op zindelijkheidstraining aankomt, zijn katten ten opzichte van honden natuurlijk heel wat makkelijker. Katten gebruiken de kattenbak immers instinctief. Het laten zien waar de bak is, is soms het enige wat je hoeft te doen. Als een kat niet zo snel de bak gebruikt of deze later lijkt te vergeten, komt dit meestal door een onderliggend gezondheidsprobleem en dien je je dierenarts te bezoeken.

Met honden, en vooral als ze nog puppy's zijn, kan het daarentegen heel wat moeite vergen om ze zindelijk te krijgen. Hen aanleren waar ze hun 'ding' kunnen doen, is een oefening die heel wat herhaling en positieve versterking nodig heeft.

Geef ze de ruimte

Hoewel honden perfect gelukkig kunnen zijn in een kleine woonruimte, hebben ze wel regelmatig en voldoende beweging in de frisse buitenlucht nodig. Als je een actief leven leidt en je jouw huisdier met plezier meeneemt tijdens lange wandelingen of hem in de achtertuin kan laten rondrennen en spelen, dan is een hond mogelijk wel de geschikte keuze voor jou. Als je echter in een klein flatje woont, is het in huis nemen van een kat een meer voor de hand liggende keuze. Katten komen doorgaans aan hun lichaamsbeweging door te spelen (voor een goede band tussen jou en je kat) en door hun jagersinstinct door prooidieren te besluipen (in dit geval speeltjes) en hoog in bomen te springen (kattenbomen welteverstaan). Hierdoor hebben katten meestal niet zoveel ruimte nodig om geheel vrij hun omgeving te gaan verkennen. In feite kan je een kat in een groot huis zo nu en dan zelfs wel eens kwijtraken, want ze zijn echte pro's in het verstoppertje spelen.

Kosten

Je moet natuurlijk alle bijkomende kosten in acht te nemen als je overweegt om een huisdier te kopen of te adopteren. Hou zeker ook rekening met de extra kosten als je een hond kiest: hondenvoer, speelgoed, trainingslessen, dagopvang en bezoekjes aan de dierenarts. Doordat katten van nature onafhankelijk zijn, hebben ze al van kleins af aan geleerd hoe ze voor zichzelf moeten zorgen. Wat voedsel betreft zijn ze meestal afhankelijk van hun menselijke baasjes. Om met ze te spelen kun je gebruikmaken van eenvoudige en niet dure dingen als een zaklamp of een veer die aan een stok is vastgemaakt.

Welk huisdier is meer geschikt voor mij?

En net zoals er heel wat verschillen bestaan in temperament en persoonlijkheidskenmerken tussen kat en hond onderling, zijn baasjes dan weer op hun beurt erg verschillend in karakter en aanpak. Volgens Psychology Today zijn er in dit opzicht aanzienlijk veel verschillen tussen katten- en hondenbaasjes. Het overgrote deel van de fervente kattenbaasjes zijn meestal wat introverter van aard en genieten erg van hun eigen gezelschap, terwijl hondenbaasjes meer sociaal contact met anderen nodig hebben om nieuwe ervaringen op te doen.

Of jouw persoonlijkheid nu meer lijkt op die van een typische honden- of kattenpersoon, het is belangrijk om te onthouden dat een hond waarschijnlijk aanzienlijk meer tijd en aandacht kost dan een kat. Als je graag een pluizige huisgenoot wil die vaak aan jouw zijde blijft, dan is een hond mogelijk wel de geschikte optie voor jou. Katten kunnen behoorlijk aanhankelijk en attent zijn, hetzij tot een zekere mate. Katten zijn sneller dan honden geneigd zich te vervelen of overgestimuleerd te raken en hebben daarom soms de behoefte zich even af te zonderen. Als je dus liever een huisdier hebt die je gezelschap houdt, maar niet bijzonder afhankelijk is, dan zit je goed met een kat.

Nogmaals, dit is algemene informatie en alle dieren zijn anders. Katten en honden zijn niet alleen andere diersoorten, ze hebben allemaal ook hun eigen unieke persoonlijkheid, waardoor sommige algemeenheden niet van toepassing zijn. Talloze factoren, waaronder de genetica, het ras evenals het rasspecifieke temperament, maar ook de achtergrond van het dier spelen elk een rol in de mate waarin de kat of hond vriendelijk, gezellig en leerzaam ingesteld zal zijn. Verdiep je in alle mogelijke aspecten over honden en/of katten voordat je jouw keuze maakt en het dier in huis verwelkomt. Het is ook zeker geen slecht idee om voor een bepaalde tijd te zorgen voor de hond of kat van een vriend of familielid. Zo kan je een duidelijker beeld krijgen van deze huisdieren en het plezier dat je aan hen kan beleven. Zorg er ook voor dat je wat tijd in het dierenasiel bij jou in de buurt doorbrengt voordat je jouw keuze maakt om al dan niet te adopteren. Je zal wel merken dat het ras niet zozeer de bepalende factor in deze keuze uitmaakt. Het is eerder de hechte relatie die je al snel met het dier opbouwt die al dit voor jou bepaalt. Ongeacht welk dier je uiteindelijk kiest: zolang je je huisdier de juiste dosis liefde en aandacht geeft, kan je er zeker van zijn dat jullie band jarenlang sterk zal zijn.

Over de auteur

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus

 

Jean Marie Bauhaus is romanschrijfster van beroep en afkomstig uit Tulsa, Oklahoma (VS), waar ze heel wat artikelen over huisdieren schrijft voor haar blog. Haar katten vinden het bijzonder fijn om samen bij haar op de schoot zitten, ook wanneer ze gretig aan het typen is.

 

Gerelateerde artikels

Gerelateerde Producten

 • HILL'S SCIENCE PLAN Perfect Weight Small & Mini Adult Hondenvoer met Kip

  <p> <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Perfect Weight heeft een unieke mix van ingrediënten en een laag vetgehalte. Samengesteld om uw hond te helpen een gezond gewicht te bereiken voor een langere levensverwachting. </p><p><br><b> 
 • HILL'S SCIENCE PLAN Light Small & Mini Adult Hondenvoer met Kip

  <p><span class='nowrap'>Science Plan</span><sup>TM™</sup> Canine Adult Small & Miniature is samengesteld om honden van een klein ras te helpen bij het behoud van het ideaal gewicht en om de gezondheid van mond en gebit te ondersteunen. Met omega-6 vetzuren voor een glanzende vacht en toegevoegd L-carnitine voor een effectieve vetverbranding.</p>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Healthy Mobility Small & Mini Adult Hondenvoer met Kip

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Canine Adult <span class='nowrap'>Healthy Mobility</span> / Optimale Mobiliteit Mini is speciaal samengesteld ter ondersteuning van een optimale mobiliteit en soepele gewrichten bij honden die de voorkeur geven aan een kleiner brokje. Verrijkt met omega-3 vetzuren en wetenschappelijk bewezen anti-oxidanten.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Small & Mini Mature Adult 7+ Hondenvoer met Kip

  <p> <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Small & Miniature is samengesteld om een sterk immuunsysteem, gezonde vitale organen en de gezondheid van mond en gebit te ondersteunen. Met klinisch bewezen antioxidanten en natuurlijke ingrediënten en met toegevoegde vitaminen en mineralen.</p>