Een huisdier aanschaffen: Wat handig is om te weten

Geschreven door
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Je wilt een huisdier aanschaffen, leuk! Maar waar kan je dit eigenlijk doen? En wat zijn de stappen voor het adopteren van een huisdier? Hoe weet je of je de juiste speeltjes, voer en trainingaccessoires in huis hebt? En nog belangrijker, hoe maak je de keuze voor het juiste huisdier?

Een nieuwe kat of hond in huis nemen is een spannende ervaring, waarbij je heel wat moet regelen. Maar laat je niet ontmoedigen door dit proces. Neem onderstaande vragen één voor één rustig door. Kan je de meeste punten afstrepen? Dan ben je klaar voor een nieuw huisdier!

Nieuw huisdier: waar moet je beginnen?

Ga eens langs bij en dierenasiel in jouw buurt. Bekijk ook de website of social media pagina's van het dierenasiel, om te kijken welke adoptiedieren een huisje zoeken. Maak kennis met de medewerkers en vrijwilligers in het dierenasiel en ga in gesprek over je wensen en behoeften. En natuurlijk zullen ze je op hoogte houden, wanneer er een adoptiedier beschikbaar is, die een mogelijke goede match zou zijn. Vertel ze over jouw verwachtingen van een potentiële viervoeter in huis. Heb je een grote achtertuin? Reis je vaak of heb je kinderen? Door deze vragen kunnen medewerkers beter inschatten of een dier past bij jouw levensstijl, woonomgeving en verwachtingen.

Het zorgen voor een huisdier vergt heel wat tijd en geduld. Het is daarom belangrijk dat je hier voldoende informatie over inwint. Je bent eruit: je hebt een ideaal huisdier gevonden! Maar je bent misschien ook wat zenuwachtig. Gelukkig zijn er online heel wat handige tips te vinden. Raadpleeg hiervoor bijvoorbeeld deze Hill's pagina met advies voor nieuwe huisdieren.

Little kitten in the shelter elegantly posing in a cage

Hoe weet ik of ik het juiste huisdier heb gevonden?

Huisdieren hebben een grote aantrekkingskracht op ons, maar ben je bereid om er levenslang voor te zorgen? Denk goed na over mogelijke knelpunten en weeg de voor- en nadelen tegen elkaar af. Zo voorkom je een situatie waarin je het huisdier toch moet terugbrengen naar het asiel. Hieronder zetten we enkele vragen en afwegingen op een rijtje, vóór het adopteren van een huisdier:

 • Zal de nieuwe hond of kat goed kunnen opschieten met de andere leden van het huishouden? Bepaalde honden en katten zijn bijvoorbeeld geen goede combinatie met jonge kinderen. En een energieke en dynamische hond past bijvoorbeeld vaak minder goed bij oudere mensen. Heb je al andere huisdieren in huis? Ook dit is een belangrijke factor om mee te nemen.
 • Wie zal het huisdier voornamelijk verzorgen?
 • Maar denk ook aan praktische zaken, zoals het betalen van veterinaire kosten.

Praat hierover met asielmedewerkers, of andere mensen met huisdierervaring. Zet alles op een rijtje, zodat je goed geïnformeerd bent en je later niet voor onaangename verrassingen komt te staan. Sommige rassen hebben specifeke kenmerken. Maar vergeet niet, elke hond of kat heeft een eigen karakter. De medewerkers van een asiel kunnen je hier alles over vertellen. Veel dierenasielen bieden de mogelijkheid om je toekomstige huisdier beter te leren kennen in een aparte ruimte, om te kijken of er een klik is.

 

Bij wie kan ik terecht met vragen?

Neem een kijkje op deze Hill's pagina met nieuws, tips en advies over de verzorging van katten en honden. Ook kan je er informatie vinden over het adopteren van een huisdier. 

Daarnaast moet je nooit twijfelen om een dierenarts om advies te vragen, wanneer je zorgen hebt over het gedrag of de gezondheid van jouw huisdier. Vraag iedereen in jouw directe kring om advies en tips. Je kan ook online op forums en social media veel informatie vinden. Hou er rekening mee dat elk huisdier uniek is. Dat wat goed werkt voor het ene huisdier, helpt wellicht niet voor een ander.

Het adopteren van een hond of kat is een grote verantwoording. Maar niets voelt zo goed als het adopteren van een dier wat eerst geen thuis had. Kennis over adopteren van een huisdier is de eerste stap. Dit brengt enorm veel plezier, voor jezelf en voor het adoptiedier met zich mee. Je hebt een asieldier een goed huis gegeven en een liefdevolle familie. In ruil daarvoor krijg je een trouw maatje voor het leven! Door goed onderzoek vooraf, adoptievoorbereiding en nadenken over de toekomst zorg je dat je een goede keuze maakt voor jouw situatie en jouw nieuwe huisdier.

Over de auteur

Kara Murphy

Kara Murphy

Kara Murphy werkt vanuit haar thuisbasis in Erie, Pa (VS) als freelance tekstschrijver. Ze heeft zelf een Goldendoodle genaamd Maddie.

Gerelateerde artikels

 • Microchipping: The Facts

  The government has announced that as of April 2016, all dogs in the UK must be microchipped by law. Many owners don’t necessarily know how microchipping works though and this can lead to the system breaking down, so Hill’s has laid out the facts in one easy reference guide.
 • Kat of hond: welk huisdier past beter bij mij?

  Honden en katten zijn geweldige huisdieren, maar met grote verschillen als het gaat om kosten en benodigde leefruimte. Lees hier welk huisdier het best bij jou past.
 • Een hond of kat adopteren uit het asiel: wat goed is om te weten

  Denk je erover na om een asieldier te adopteren? Bekijk onze tips om een hond of kat te vinden die het beste past bij jouw levensstijl.
 • Een huisdier adopteren? Een win-win situatie!

  Leer hoe je huisdieren in je voornemens voor Nieuwjaar kunt opnemen. Lichaamsbeweging, gezonder eten en het verlichten van stress zijn allemaal doelen die jij en je huisdier samen kunnen bereiken.

Gerelateerde Producten

 • HILL'S SCIENCE PLAN Perfect Weight Small & Mini Adult Hondenvoer met Kip

  <p> <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Perfect Weight heeft een unieke mix van ingrediënten en een laag vetgehalte. Samengesteld om uw hond te helpen een gezond gewicht te bereiken voor een langere levensverwachting. </p><p><br><b> 
 • HILL'S SCIENCE PLAN Light Small & Mini Adult Hondenvoer met Kip

  <p><span class='nowrap'>Science Plan</span><sup>TM™</sup> Canine Adult Small & Miniature is samengesteld om honden van een klein ras te helpen bij het behoud van het ideaal gewicht en om de gezondheid van mond en gebit te ondersteunen. Met omega-6 vetzuren voor een glanzende vacht en toegevoegd L-carnitine voor een effectieve vetverbranding.</p>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Healthy Mobility Small & Mini Adult Hondenvoer met Kip

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Canine Adult <span class='nowrap'>Healthy Mobility</span> / Optimale Mobiliteit Mini is speciaal samengesteld ter ondersteuning van een optimale mobiliteit en soepele gewrichten bij honden die de voorkeur geven aan een kleiner brokje. Verrijkt met omega-3 vetzuren en wetenschappelijk bewezen anti-oxidanten.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Small & Mini Mature Adult 7+ Hondenvoer met Kip

  <p> <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Small & Miniature is samengesteld om een sterk immuunsysteem, gezonde vitale organen en de gezondheid van mond en gebit te ondersteunen. Met klinisch bewezen antioxidanten en natuurlijke ingrediënten en met toegevoegde vitaminen en mineralen.</p>