Je nieuwe beste maatje: waarom kiezen voor adoptie

Gepubliceerd door Emma Milne
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Er zijn veel redenen om niet aan adoptie te willen beginnen: misschien wil je een puppy of een kitten die in je familie kan opgroeien. Toch is dit niet altijd de beste optie. Lees verder om meer te weten te komen.

Adoptiecentra over de hele wereld zitten vol met katten en honden; meestal buiten hun eigen schuld. We beschouwen dieren in asielen vaak als probleemdieren waar iets mis mee is. De aanname is dan dat ze daar zitten omdat ze zich niet goed gedragen hebben. De echte reden is echter meestal dat eerdere baasjes verkeerde keuzes hebben gemaakt of dat hun familieomstandigheden veranderd zijn.

Het is een feit dat goede adoptiecentra uitstekende matchmakers zijn. Ze kunnen je een hoop pijn besparen door je te helpen de juiste keuzes te maken bij het vinden van je nieuwe beste maatje.

Aan puppy's en kittens heb je een hoop werk!

Vrolijk meisje speelt thuis met gestreepte kat

Dat is iets om goed over na te denken. Veel mensen willen een puppy of een kitten omdat ze zo schattig zijn. Jonge dieren veranderen echter snel en leveren een hoop werk op. Als je een ouder dier in huis neemt, hoef je je over een aantal dingen niet druk te maken: zindelijkheidstraining, kauwgedrag, vreemd pubergedrag en de verstoring van je nachtrust die zowel dieren- als mensenbaby's met zich meebrengen.

De juiste match en de juiste keuze

Veel mensen impulsieve beslissingen maken als het om huisdieren gaat. Een hond of een kat is een verplichting voor 10 tot 20 jaar die je niet ondoordacht moet aangaan. Je hebt misschien een mooi hondenras gezien in een film of in een advertentie, of samen met een beroemdheid op social media. Dat betekent echter niet dat dit ras ook bij jou en je situatie past.

Goede adoptiecentra hebben gedragsdeskundigen of adoptieconsulenten die je familiesituatie kunnen analyseren. Zo kunnen ze je helpen een hond of een kat te vinden die zich gemakkelijk aan jouw leven zal aanpassen. Ben je actief? Hoe ziet je financiële situatie eruit? Hoe groot is je woning? Heb je een baan? Heb je een tuin? Zijn er kinderen in huis en zo ja, hoe oud zijn ze? Al deze dingen zijn ontzettend belangrijk bij het kiezen van het juiste huisdier.

Veel mensen praten liever niet over financiën, maar uit onderzoek blijkt dat heel veel baasjes de kosten van een huisdier onderschatten.

Het is belangrijk dat we onszelf al deze vragen stellen voor we een huisdier in huis nemen en dat we eerlijke antwoorden geven. Miljoenen honden krijgen niet genoeg beweging en er zijn er veel die altijd aan de riem moeten lopen. Als er niet aan de behoeften van een dier voldaan wordt, is dit vaak een reden voor frustratie en gedragsproblemen. Vervolgens wordt het dier vaak weggegeven, in plaats van dat er naar de onderliggende problemen gekeken wordt.

Veel mensen vinden normaal gedrag van huisdieren storend. Katten kunnen bijvoorbeeld aan de meubels krabben en honden kunnen gaten graven in de tuin en hard blaffen.

Door te praten met gedragsdeskundigen in adoptiecentra kun je veel van deze problemen vermijden. Hier kun je het verhaal lezen over een adoptieconsulent in de VS. Je kunt zien hoeveel voldoening het geeft om dieren en mensen te helpen de perfecte match te vinden. Hoe frustrerend het kan zijn wanneer iemand de verkeerde keuze maakt!

Een goede vriend zijn

Vrouw aait Duitse Herder over de kop.
We zeggen wel dat dieren onze beste vrienden zijn, maar het is erg belangrijk dat we ook onze kant van de vriendschap serieus nemen. De band tussen mens en dier is erg kostbaar. We zijn het onze huisdieren verschuldigd om de juiste keuzes te maken voor ze onderdeel gaan uitmaken van ons leven. Of je nu wilt adopteren of kopen, praat altijd met de dierenarts en met zoveel mogelijk mensen die er verstand van hebben. Zo kun je er zeker van zijn dat je weet wat een dier nodig heeft en of je daarvoor kunt zorgen. De beslissing om géén huisdier te nemen is net zo belangrijk als de beslissing wélk huisdier je wilt, of denkt te willen. Als we dit allemaal deden, zouden de adoptiecentra snel leeg zijn!

Als je nog niet overtuigd bent van de voordelen van adoptie kun je altijd eens een kijkje gaan nemen in een centrum in de buurt. Je hebt niks te verliezen en er is geen enkele verplichting. Je weet maar nooit: misschien word je verliefd en vind je de perfecte match.

Over de auteur

Emma Milne

Emma Milne

Dr Emma Milne is sinds 1996 een gekwalificeerde dierenarts. Ze heeft 12 jaar lang in een dierenartspraktijk voor kleine huisdieren gewerkt en is zeven jaar werkzaam geweest als klinisch voedingsadviseur. Ze staat bekend om haar inspanningen voor dierenwelzijn en heeft tien boeken over huisdieren geschreven.

 

Gecontroleerd door Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde producten

 • HILL'S SCIENCE PLAN Perfect Weight Small & Mini Adult Hondenvoer met Kip

  <p> <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Perfect Weight heeft een unieke mix van ingrediënten en een laag vetgehalte. Samengesteld om uw hond te helpen een gezond gewicht te bereiken voor een langere levensverwachting. </p><p><br><b> 
 • HILL'S SCIENCE PLAN Light Small & Mini Adult Hondenvoer met Kip

  <p><span class='nowrap'>Science Plan</span><sup>TM™</sup> Canine Adult Small & Miniature is samengesteld om honden van een klein ras te helpen bij het behoud van het ideaal gewicht en om de gezondheid van mond en gebit te ondersteunen. Met omega-6 vetzuren voor een glanzende vacht en toegevoegd L-carnitine voor een effectieve vetverbranding.</p>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Healthy Mobility Small & Mini Adult Hondenvoer met Kip

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Canine Adult <span class='nowrap'>Healthy Mobility</span> / Optimale Mobiliteit Mini is speciaal samengesteld ter ondersteuning van een optimale mobiliteit en soepele gewrichten bij honden die de voorkeur geven aan een kleiner brokje. Verrijkt met omega-3 vetzuren en wetenschappelijk bewezen anti-oxidanten.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Small & Mini Mature Adult 7+ Hondenvoer met Kip

  <p> <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Small & Miniature is samengesteld om een sterk immuunsysteem, gezonde vitale organen en de gezondheid van mond en gebit te ondersteunen. Met klinisch bewezen antioxidanten en natuurlijke ingrediënten en met toegevoegde vitaminen en mineralen.</p>