Energieproducerende voedingsstoffen

De voedingsstoffen die ons van energie voorzien, zijn: koolhydraten, eiwitten en vetten.

KOOLHYDRAATBRON
SuikersFruit
Honing
LactoseMelk
Zuivelproducten (melk, suiker)
ZetmeelMais
Tarwe
Rijst
Gerst
Haver
Aardappelen
Langzaam fermenteerbare vezels zoals celluloseTarwezemelen
Matig fermenteerbare vezelsRijstzemelen
Erwtenvezel
Tarwezemelen
Snel fermenteerbare vezelsAppelen
Citruspulp
Guargom

Enkelvoudige koolhydraten en zetmeel in voedingsmiddelen worden door het lichaam gebruikt als bron voor glucose. Daardoor hebben ze meerdere belangrijke functies, ze

  • zorgen voor energie
  • produceren warmte als ze worden gemetaboliseerd voor energie
  • kunnen worden gebruikt als bouwstenen voor andere voedingsstoffen (bijvoorbeeld bepaalde aminozuren, lactose (de suiker in melk) en vitamine C)
  • zorgen voor opslag van energie in de vorm van glycogeen of vet
Hills Author Hills Author
Medewerker auteur

Een van onze medewerkers heeft dit artikel voor u voorbereid