10 tips voor het castreren of steriliseren van je huisdier

Geschreven door Emma Milne
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Denk je na over het castreren of steriliseren van je hond of kat? Dan is het goed om te weten wat daarbij komt kijken - en hoe je het proces zo aangenaam mogelijk kunt maken. We hebben ook andere artikelen voor je over de voordelen van het steriliseren en casteren van katten en honden, en tot welke veranderingen dit kan leiden. In dit artikel geven we je tips hoe je jouw huisdier van tevoren en op de dag zelf het beste kunt helpen.

 • Praat met een dierenarts of assistente. Zorg ervoor dat je begrijpt wat er gaat gebeuren en waarom ze om bepaalde dingen vragen.

 • Volg het advies voorafgaand aan de operatie. Het kan zijn dat je gevraagd wordt om de avond voor de dag van de operatie geen voer meer te geven, en de ochtend van de operatie geen water. Dit is belangrijk voor de verdoving, dus zorg ervoor dat jouw hond of kat niet bij het voer kan komen. Voel je hier niet schuldig over. Het is maar één nachtje en het is absoluut voor hun eigen bestwil.

 • Houd je kat binnen! Zelfs als je kat 's ochtends normaal gesproken binnen is, zal je altijd zien dat ze dan net op dat moment aan het rondwandelen is, terwijl je haar binnen nodig hebt. Het kan lastig zijn om haar binnen te houden, maar dierenartsen moeten regelmatig operaties annuleren of uitstellen omdat de kat in kwestie precies op het verkeerde moment ergens buiten aan het rondzwerven is!

 • Speelgoed, dekens en comfort. Vraag je dierenarts of het goed is als je het dekentje of favoriete speelgoed van je huisdier meeneemt. De geur van thuis kan ze geruststellen op moeilijke momenten.

 • De kap der schaamte! Het kan voorkomen dat je huisdier een beschermkap moet dragen. Deze kappen staan erom bekend dat ze behoorlijk vervelend zijn, maar denk eraan dat de paar dagen die ze gedragen moeten worden een kleine prijs zijn voor het voorkomen van een open buikwond met alle bijkomende complicaties en kosten. 

 • Beweging. Misschien wordt je gevraagd om je kat een of meerdere nachten na de operatie binnen te houden, of om je hond enkele weken aan de lijn te houden. Het steriliseren van katten mag dan misschien een routine-ingreep zijn, het is nog steeds een grote operatie, zelfs als het een kijkoperatie betreft. Door dit advies op te volgen, zullen ze goed genezen.

 • Vergeet de controle(s) na de operatie niet. Deze zijn belangrijk omdat problemen met de wond of tekenen van infectie dan kunnen worden vastgesteld.

 • Geef je huisdier zijn of haar medicatie. Het kan zijn dat je pijnstillers hebt gekregen voor na de operatie. Je dierenarts zal je tips geven om deze pijnstillers te geven aan je hond of kat. Honden en katten die geen pijn hebben herstellen veel sneller, dan wanneer ze vanwege de pijn niet willen bewegen of te eten.

 • Wees voorbereid op ander gedrag van hun 'huisgenoten'. Wanneer je ook andere huisdieren in huis hebt, kunnen die zich soms anders gedragen als je hond of kat na de operatie weer thuiskomt. De ziekenhuisomgeving zorgt ervoor dat ze anders ruiken en de kap kan eng op andere huisdieren overkomen. Na een dag of twee zullen ze weer de beste vrienden zijn. Maar forceer dit niet. 

 • Bespreek het voer met je dierenarts. Het kan zijn dat je huisdier speciaal, eenvoudig te verteren voer nodig heeft 's avonds na de operatie. Op de langere termijn kan het nodig zijn om over te schakelen op voer voor gecastreerde of gesteriliseerde dieren. Wijzig niet zomaar van voedsel zonder dit met je dierenarts te bespreken. Vooral als je dier nog niet is volgegroeid.

Het is volkomen normaal dat je jezelf als baasje 'schuldig' voelt over de castratie of sterilisatie. Wat je moet onthouden, is dat het maar van korte duur is en dat het zowel voor je huisdieren als voor jezelf erg veel voordelen heeft.

Contributor Bio

Emma Milne

Emma Milne

 

Dr Emma Milne is sinds 1996 een gekwalificeerde dierenarts. Ze heeft 12 jaar lang in een dierenartspraktijk voor kleine huisdieren gewerkt en is zeven jaar werkzaam geweest als adviseur voor klinische voeding. Ze staat bekend om haar inspanningen voor dierenwelzijn en heeft tien boeken over huisdieren geschreven.

 

Gerelateerde artikelen

 • Microchipping: The Facts

  The government has announced that as of April 2016, all dogs in the UK must be microchipped by law. Many owners don’t necessarily know how microchipping works though and this can lead to the system breaking down, so Hill’s has laid out the facts in one easy reference guide.
 • Beloon uw kat zo vaak mogelijk - niet alleen tijdens de kerstdagen

  Protect your pets this Christmas by following our helpful holiday tips for keeping your dog or cat safe around decorations or holiday feasts.
 • Pet Food Storage Tips

  Where you store your cat and dog food can make a big difference in the quality and freshness once it is opened. Here are some common questions and recommendations for optimal storage for all of Hill’s dry and canned cat and dog food.
 • Important Questions to Ask Your Vet to Keep Your Pet Healthy

  In addition to a balanced, nutritous diet and exercise, your vet is an important resource for maintaining good health in your pet.

Gerelateerde producten

 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattenvoer met Lam

  <p>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline <span class='nowrap'>Optimal Care</span> is speciaal samengesteld om een optimale gezondheid te ondersteunen, met klinisch bewezen antioxidanten, magere eiwitten en meer omega-3 vetzuren.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattenvoer met Kip

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline <span class='nowrap'>Optimal Care</span> is speciaal samengesteld om een optimale gezondheid te ondersteunen, met klinisch bewezen antioxidanten, magere eiwitten en meer omega-3 vetzuren.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattenvoer met Tonijn

  <p>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline <span class='nowrap'>Optimal Care</span> is speciaal samengesteld om een optimale gezondheid te ondersteunen, met klinisch bewezen antioxidanten, magere eiwitten en meer omega-3 vetzuren.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Senior 11+ Kattenvoer met Kip

  <p> <strong>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Healthy Ageing 11+</strong> is samengesteld om gezonde hersenen en nieren bij katten van 11 jaar en ouder te ondersteunen. Met klinisch bewezen antioxidanten, omega-3 vetzuren en L-carnitine.</p><p></p>