Dierenasielen en adoptiemogelijkheden voor katten

Gepubliceerd door
Leestijd is minuten

Wie een kat adopteert, haalt niet alleen een viervoetige vriend in huis: je redt misschien ook een leven. En er zijn zoveel asielkatten op de wereld dat een asielkat mee naar huis nemen een logische keuze kan zijn. 

Zijn asielkatten probleemkatten?

Helemaal niet! Veel katten kunnen er niets aan doen dat ze in een dierenasiel terechtkomen. De oorzaak heeft vaak meer met hun vorige baasjes te maken. Die zijn misschien verhuisd naar een woning waar huisdieren niet zijn toegestaan, of ze krijgen een baby of hebben een nieuwe partner die allergisch is voor katten. Ook door ziekte of overlijden van het baasje komen helaas veel katten in het asiel terecht.

Meestal is een asielkat gewoon een kat die pech heeft gehad. De meeste asielen vertellen je graag waarom een bepaalde kat voor adoptie is opgegeven. Ook kunnen ze vaak advies bieden over hoe je de kat het beste aan zijn nieuwe huis laat wennen.

Waarom een kat uit het asiel?

Een kat die een huis zoekt is vaak de ideale keuze voor beginnende dierenliefhebbers. De meeste van deze katten hebben al bij iemand gewoond en weten dus hoe een gezinsleven verloopt. Dierenasielen hebben vaak een hele reeks verschillende soorten katten beschikbaar: kortharig, cypers, kater of poes - je hebt het voor het kiezen.

Veel asielen noteren ook wat voor karakter de kat heeft en stellen een beknopt dossier op over het dier. Dankzij die informatie kunnen ze jou helpen de kat te vinden die bij je past. Een ander voordeel van een volwassen kat uit het asiel halen is dat je weet wat je kunt verwachten en wat de kat in het verleden al heeft meegemaakt.

Gezond maar nieuwsgierig

Ben je op zoek naar een leuke kat om te adopteren, zorg dan dat je een gezond beestje kiest. Een gezonde kat heeft heldere ogen en een frisse neus. Een kat die veel niest, hoest of snottert in een schone omgeving, is niet gezond. De vacht van een gezonde kat is goed verzorgd, zonder klitten. Wat ook belangrijk is, is dat de kat liefst een beetje nieuwsgierig moet zijn! Een kat met een avontuurlijk karakter zal zich gemakkelijker aanpassen aan een nieuw leven bij jou thuis. Denk bijvoorbeeld aan een kat die genoeg lef heeft om naar de rand van zijn verblijf te komen en hallo tegen je te zeggen. 

Het adoptieproces

Een kat adopteren werkt in elk asiel anders. Neem dus een kijkje op de website van de organisatie (of bel ze op) voordat je langs gaat. De volgende stappen zijn vrij algemeen:

 1. Privé-asiels vragen vaak om een formulier in te vullen met referenties en de naam en het telefoonnummer van een dierenarts. Ga dus vooraf op zoek naar een lokale dierenarts, zodat je die informatie bij de hand hebt.
 2. Alle beschikbare katten zijn online op de website van het asiel te vinden. Zie je er een die je leuk vindt, bel dan eerst om na te gaan of ze er nog is.
 3. Maak vervolgens een afspraak in het asiel om met de kat kennis te maken.
 4. Neem een identiteitsbewijs mee waar je adres op staat. 
 5. Sommige asiels geven de kat mee in een eenvoudige kartonnen box, maar als je een eigen reismand hebt, breng die dan mee. Vervoer je kat in een stevige mand, zodat ze zich niet bezeerd of de neiging krijgt om ervandoor te gaan.
 6. Sommige asiels stellen een wachttijd van 24 uur verplicht, dus je zal je nieuwe kat misschien niet meteen mee naar huis kunnen nemen. Jij krijgt hierdoor de tijd om over je beslissing na te denken, en het asiel krijgt de tijd om uit te zoeken of jij inderdaad het betrouwbare aspirant-baasje bent dat je zegt te zijn.
 7. Misschien zal je worden gevraagd een adoptiecontract te ondertekenen waarin staat onder welke voorwaarden je de kat mag houden. Je kan bijvoorbeeld worden verplicht de kat in te enten en te laten steriliseren of castreren. Ook kan je worden gevraagd de kat naar hetzelfde asiel terug te brengen in het geval dat je om de een of andere reden niet meer voor haar kan zorgen.
 8. Eindelijk is het dan zo ver: je neemt je kat mee naar huis. Zet een kattenbak, voer en water klaar in een en hetzelfde vertrek. Het is namelijk verstandig om de kat een dag of twee in een en dezelfde kamer te houden, zodat ze rustig kan wennen. Zorg voor volop speeltjes en schuilplaatsen, zoals een kartonnen doos of een zachte kubusvormige slaapplaats.

Ga vooraf na wat het kost

Een kat in huis halen is een verbintenis voor het leven. Als baasje en verzorger ben je de rest van haar leven verantwoordelijk voor het welzijn van je kat. Het is belangrijk dat je weet wat het aan geld en tijd kost om een kat te adopteren voordat je tot adoptie overgaat.

Dagelijkse dingen

Denk aan de kattenbak, de voerbakken en de speeltjes. Ook een borstel is een handig hulpmiddel om haar vacht schoon te helpen houden.

Kattenvoer van goede kwaliteit bevat veel voedingsstoffen en weinig vulstoffen. Kattenvoer zoals Hill’s Science Plan is te koop bij dierenspeciaalzaken.

En hoeveel tijd kost een kat? Je hoeft niet met je kat te gaan wandelen, maar je moet wel elke dag wat tijd doorbrengen met je nieuwe knuffeldier. Borstelen, voeren, knuffelen en gewoon tijd met elkaar doorbrengen: dat is allemaal essentieel om een band op te bouwen met je kat.

Katten bieden gezelschap, liefde en plezier —en ze vragen er maar zo weinig voor terug. Adopteer dus een kat. Dat kan het begin zijn van een prachtige vriendschap.

Contributor Bio

Jeanne Grunert Bio Photo

Jeanne Grunert

Jeanne Grunert is freelanceschrijver, blogger en auteur. Ze heeft zes geadopteerde katten en een geadopteerde hond en schrijft regelmatig over huisdierenverzorging, tuinieren en andere lifestyleonderwerpen. Lees meer over Jeanne en haar werk op haar auteurswebsite.

Dit vind je misschien ook interessant

Gerelateerde Producten

 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattenvoer met Lam

  <p>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline <span class='nowrap'>Optimal Care</span> is speciaal samengesteld om een optimale gezondheid te ondersteunen, met klinisch bewezen antioxidanten, magere eiwitten en meer omega-3 vetzuren.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattenvoer met Kip

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline <span class='nowrap'>Optimal Care</span> is speciaal samengesteld om een optimale gezondheid te ondersteunen, met klinisch bewezen antioxidanten, magere eiwitten en meer omega-3 vetzuren.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattenvoer met Tonijn

  <p>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline <span class='nowrap'>Optimal Care</span> is speciaal samengesteld om een optimale gezondheid te ondersteunen, met klinisch bewezen antioxidanten, magere eiwitten en meer omega-3 vetzuren.
 • Hill's™ Science Plan™ Feline Adult Urinary Health Hairball Control (Kip)

  <p>Hill's™ Urinary Health Hairball Control is samengesteld om de gezonde urinewegen van uw kat te ondersteunen voor een langer en gelukkiger leven.<br>Met een natuurlijke vezeltechnologie om de vorming van haarballen te verminderen.</p><p>