Checklist voor een nieuwe kitten: hoe geef je je kitten de best mogelijke start

Gepubliceerd door Dr. Emma Milne BVSc FRCVS
minuten leestijd

Een oranje kitten zit op haar baasje en kijkt hem alert aan

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Gefeliciteerd! Binnenkort mag je een nieuwe kitten in je familie verwelkomen. Hopelijk is dit het begin van een prachtige lange vriendschap. Het is essentieel om goed voorbereid te zijn, maar een checklist voor een nieuwe kitten gaat niet alleen over de dingen die je van tevoren moet kopen. Het begint allemaal veel eerder...

Goed bij elkaar passen

Katten worden tegenwoordig vaak bijna twintig jaar oud, dus een nieuwe kitten is een serieuze verbintenis voor de lange termijn. Katten worden vaak gezien als onafhankelijke huisdieren waar je minder energie in hoeft te steken dan in honden, maar ze hebben toch een heleboel tijd en aandacht nodig en kosten meer geld dan je misschien verwacht. Het Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren heeft berekend dat een kat zo'n €680 per jaar kost, om over de aanschafkosten nog maar te zwijgen. Dat is een flinke som geld. Zorg ervoor dat je genoeg tijd, ruimte, energie en geld hebt voor je een kitten neemt.

Denk eraan dat katten een aantal gedragingen vertonen, zoals krabben, klimmen en jagen, die sommige baasjes maar moeilijk kunnen verdragen. Wees er zeker van dat een kat het juiste huisdier is voor jou en je familie.

Een goed begin is het halve werk

We nemen meestal een kitten omdat we een leuke en liefdevolle toevoeging aan onze familie willen. Kittens horen op te groeien in een zorgzame omgeving en dienen al vanaf zeer jonge leeftijd door de fokker gesocialiseerd en gewend te worden. Dit betekent dat ze positieve ervaringen met volwassenen en kinderen moeten krijgen, eraan moeten wennen om aangeraakt te worden en de geluiden en geuren van een familie moeten leren kennen. Doe altijd onderzoek naar de fokker en stel zo veel mogelijk vragen. Neem nooit een kitten zonder eerst de moeder te zien. Een adoptiecentrum met een goede reputatie zal je een heleboel informatie geven en jou ook veel vragen stellen.

Dingen die je nodig hebt voordat je kitten in huis komt

Mama verlaten en naar een nieuwe plek verhuizen brengt voor een kitten veel stress met zich mee. Als je de fokker een paar weken van tevoren een dekentje geeft, kan de kitten vast wennen aan de geuren van haar nieuwe thuis en zal ze zich na aankomst meer op haar gemak voelen. Je kan de dierenarts ook vragen naar feromoonverspreiders en deze installeren vóór de kitten komt. Deze kunnen katten en kittens helpen zich meer op hun gemak te voelen in een nieuwe omgeving. 

Je zal de volgende dingen moeten kopen:

  • Een transportmand. Transporteer een kat of kitten nooit los. Gebruik een stevige transportmand, bij voorkeur met een opening aan de bovenkant.

  • Dekens en manden. 

  • Kittenvoer. Neem altijd eerst genoeg voedsel mee van de fokker of het adoptiecentrum, voor minstens een week. Zo vermijd je dat ze last van haar maag krijgt vanwege de plotselinge verandering. Vraag de dierenarts welk kittenvoer je haar het beste kan geven en hoe je haar geleidelijk kan laten overstappen.

     

  • Voer- en waterbakken. Het is misschien een goed idee om een voedselpuzzel te gebruiken, zodat de maaltijden interessant blijven.

  • Een kattenbak en kattenbakvulling. Probeer stoffige kattenbakvulling te vermijden. Het is ideaal om één kattenbak meer te hebben dan het aantal katten dat je hebt, dus je zal er minimaal twee nodig hebben. Zet ze neer op rustige, afgezonderde plekken, ver van het voer en het water.

  • Een zachte kam of borstel die geschikt is voor een kitten.

  • Krabpalen of -matten. Katten hebben een innerlijke behoefte om te krabben. Zo houden ze hun nagels scherp en hun spieren sterk en bakenen ze hun territorium af. Als je geen krabpalen neerzet, zal ze in plaats daarvan aan je meubels krabben. De keuze is aan jou!

     

  • Een halsband. Veel dierenartsen zijn niet zo dol op halsbanden voor katten, aangezien ze tot verwondingen kunnen leiden, maar het is mogelijk dat het wettelijk verplicht is waar je woont. Een microchip, die in sommige landen verplicht is, is een veel betere manier om je kat permanent te identificeren. De dierenarts kan je advies geven over wanneer en hoe je dit moet doen.

  • Speeltjes. Spelen is belangrijk voor je kitten om sterker en behendiger te worden. Ook kunnen jullie zo een band opbouwen. Koop meerdere speeltjes en wissel ze af om het interessant te houden. 

  • Een kattenluikje. Je kitten gaat voorlopig nog niet naar buiten, maar met een kattenluikje - of op zijn minst de organisatie van de installatie ervan - ben je goed voorbereid op het moment waarop ze klaar is om de buitenwereld te verkennen. Er zijn grote verschillen tussen landen wat betreft houdingen ten opzichte van vrij rondlopende katten, vanwege de risico's voor de kat en de wilde dieren in de omgeving. Het is dus afhankelijk van waar je woont of en wanneer je kat naar buiten mag. Onthoud echter wel dat een leven binnenshuis bij veel katten ook tot grote stress kan leiden. Praat met de dierenarts over de voor- en nadelen.

Een warm welkom

Jij en je familie zijn natuurlijk erg enthousiast over je nieuwe kitten, maar denk er wel aan dat de eerste periode erg overweldigend voor haar kan zijn. Plaats haar om te beginnen in één kamer, met voer, water en een kattenbak (op een goede afstand van het voer en het water), en probeer haar niet lastig te vallen. Ze zal zich in het begin van nature verstoppen. Laat haar op haar eigen tempo op ontdekking gaan. Ga rustig in de kamer zitten om een boek te lezen (of iets anders om je af te leiden) en laat haar naar jou toe komen. Dit kan een paar dagen duren.

Als je al een kat hebt, is ze er waarschijnlijk wel aan gewend om die plek - en jou - voor zichzelf te hebben. Veel katten - en vooral volwassen katten - vinden het erg stressvol als er een nieuwe kat of kitten in huis komt Praat met de dierenarts of een geautoriseerde gedragsdeskundige over de beste manier om ze aan elkaar voor te stellen en wat je kan verwachten.

Wanneer je kitten arriveert - onder welke omstandigheden dan ook - is het het beste om geduldig, kalm en aardig te zijn. Zo maken jullie samen een goede start. Geniet ervan!

Gecontroleerd door Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA