Honden en hun karakter: Wat is de beste match voor jouw leefstijl en woonomgeving?

Geschreven door Jean Marie Bauhaus
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Persoonlijkheid is alles. Dit geldt voor mensen, maar zeker ook voor honden. Je hebt jouw oog laten vallen op een bepaald type hond, maar is dit hondenras wel het meest geschikt voor jou? Het karakter van een hond is een bepalende factor bij het uitkiezen van de hond die het beste bij jou en jouw woonomgeving past. Het selecteren van het geschikte hondenras is een stuk eenvoudiger als je weet welke eigenschappen en kenmerken voldoen aan jouw behoeften en verwachtingen. Met deze tips maak je de juiste keuzen welke hond past bij jouw persoonlijkheid en leefstijl.

Je woonomgeving en gezinssamenstelling

Two young blonde boys and a baby snuggle with a larger brown dog in bed.

Zal de hond deel uitmaken van een groot gezin, of ben je alleen? Zijn er jonge of oudere kinderen in huis? Zij er andere huisdieren? Kijk naast de gezinssamenstelling ook naar de grootte van je woonomgeving. Woon je in een huis of flat? Heb je een enorme omheinde tuin of een klein strookje groen? Zijn er hondenvelden of uitlaatroutes in de buurt of moet je wat verder voor het park? Al deze factoren spelen een belangrijke rol bij de keuze voor het type, ras en de grotte van een hond.

Deze vragen helpen je om je weg te vinden in de verscheidenheid aan honden en tot een juiste keuze te komen. Stel dat je in een flat woont en er zijn in de buurt maar weinig wandelpaden of parken, dan past een kleine hond die niet veel ruimte nodig heeft om beweging te krijgen, het beste bij je. Kijk bij het bepalen van de grootte ook naar de leeftijd van je kids. Kleine schoothondjes adviseren we niet voor gezinnen met jonge kids. omdat ze al snel per ongeluk gewond kunnen raken als er te ruw met ze wordt gespeeld. En als je jouw oog hebt laten vallen op een (zeer) grote hond, of een vriendelijke reus zoals de Duitse dog, ook wel Deense dog genoemd, of de Sint Bernard, dan hoor je natuurlijk wel over een grote leefruimte en tuin te beschikken waar dit grote hondenras zich vrijuit kan in rondbewegen.

Neem je leefstijl onder de loep

Maak je lange dagen voor je werk of reis je veel? Ga je graag op stap, trek je liever de natuur in of ben je een huismus?

Met een actieve lifestyle past een hond bij je die hier ook dol op is. Actieve hondenrassen, zoals herders- en sporthonden en terriërs, kunnen erg goed rennen en zijn dol op het samen met jou en op jouw tempo gaan wandelen, rennen en fietsen. Zit je in het weekend liever lekker op de bank een film te kijken, dan word je niet blij van zo'n energiebom. Belangrijk is dat je de hond een stabiel thuis kan bieden en je niet continu van huis weg bent. Bedenk hoeveel tijd je thuis bent en kies op basis daarvan het type hond uit waarvan bekend is dat ze het niet erg vinden om een paar uur alleen te zijn.

Waarom wil je een hond?

Wat verwacht je van een hond in huis? Wat is de reden dat je er een wilt? Wil je een metgezel, of zoek je eerder een waakhond? Wil je een gezellig schoothondje of een grote harige vriend die je gezelschap houdt bij het rennen en joggen? Sommigen hopen een vriendelijke reus in huis te nemen die niet alleen goed kan opschieten met de kids, maar ook hun speelmaatje wordt en tegelijk een oogje in het zeil kan houden. Anderen zoeken dan weer simpelweg een fijne hond die ze als volwaardig familielid kunnen beschouwen. Het kiezen van de meest geschikte hond voor jou hangt af van heel wat individuele factoren die je echt niet mag onderschatten. Verdiep je daarom in deze vragen zodat je er zeker van bent dat zowel dier als gezin gelukkig samen kunnen zijn.

Hoeveel tijd en budget heb je?

Maak een eerlijke inschatting van hoeveel tijd en geld je überhaupt aan een hond wil én kan besteden. Sta er goed bij stil dat het adopteren van een hond inhoudt dat jij jarenlang en voor de volle 100% verantwoordelijk bent voor het welzijn van het dier. Naast geschikte voeding, een mand, bed of kussen, speelgoed en diverse accessoires, moet je ook voorzien in verzorgingsproducten, voldoende lichaamsbeweging en de juiste gezondheidszorg. Sommige honden hebben meer zorg en onderhoud nodig dan andere. Hoe dol je ook bent op dat lieve koppie van een Maltezer, als jij maar weinig tijd kan vrijmaken om de vacht te borstelen of naar de trimsalon te gaan, is dit niet de juiste hond voor jou. Bepaalde hondenrassen hebben helaas ook erfelijke ziektes of krijgen te maken met gezondheidsproblemen. Je zult dan vaker naar de dierenarts moeten en hier kosten voor maken. Beslis daarom goed op voorhand hoeveel geld en tijd je bereid bent te investeren in zorg en onderhoud gedurende het leven van de hond.

Een volwassen hond, of een puppy?

little sleeping French bulldog puppies lying on a beautiful green grassOok de leeftijd van de hond speelt een rol. Puppy's zijn o zo schattig dat je ze meteen mee naar huis wil nemen. En dat gebeurt dan vaak ook. Voor sommigen lijkt de band tussen hond en baasje sterker als je je hond al als puppy in huis hebt. Maar laat je niet misleiden: een puppy vereist namelijk heel wat zorg en training en zal jouw geduld op de proef stellen, veel meer dan wat je in eerste instantie zou verwachten. Oudere honden zijn daarentegen al gehoorzamer en volgen commando's ook netjes op. Zij hebben gehoorzaamheidstraining gehad, zijn over het algemeen socialer ingesteld met mensen. Belangrijker nog: in tegenstelling tot puppy's knagen ze niet snel meer aan je meubels, kabels ofg schoenen. En los van de honden die iets vervelends in hun leven hebben meegemaakt (een traumatische ervaring kan trouwens goed overwonnen worden), sluiten oudere honden zich meestal goed aan bij de huiselijke omgeving en het nieuwe gezin.

Een hondenras of type hond kiezen

Als je een duidelijker beeld hebt van het specifieke karakter dat je zoekt in een hond kan je je gaan verdiepen in de verschillende hondenrassen -en soorten. Bezoek eens een dierenasiel in jouw buurt zodat je kan achterhalen welke uiteenlopende rassen en soorten honden ze er hebben. Net als The American Kennel Club, vind je op onze website ook heel wat informatie over hondenrassen om je te helpen bij je keuze. Als je niet goed weet waar je moet beginnen, kijk dan eens naar de categorieën van honden. Terriërs staan bijvoorbeeld bekend als assertieve en energieke honden die een consequentie opvoeding en flink wat geduld en training nodig hebben. Werkhonden staan dan weer bekend als intelligente en relatief gemakkelijk te trainen honden. Een werkhond is het gelukkigst als hij een taak te volbrengen heeft. Het is ook best nuttig om informatie in te winnen over de verschillende rasgroepen.

Als je eenmaal je selectie hebt gemaakt, neem dan eens contact op met mensen die ervaring hebben met de rassen of type honden waarin je geïnteresseerd bent. Als je niemand in jouw directe omgeving kent die hier wat over weet, dan kan je online op zoek gaan naar forums en social communities speciaal over bepaalde rassen. Je kan ook terecht bij een dierenarts met allerhande vragen over specifieke rassen. Vraag ook of het ras door een genetische aanleg, of als gevolg van doorfokken, al dan niet sneller te maken kan krijgen met gezondheidsproblemen. Je dierenarts kan je mogelijk een erkende fokker of dierenasiel aanraden. Je hoeft niet per se honderden of duizenden euro's uit te geven om een rasechte hond in huis te nemen. Het is zinvol om ervan uit te gaan dat er ook dierenasielen te vinden zijn die zich op een specifiek ras richten, of andere asielen waar vrijwel elk ras te vinden is.

Rashond of gemengd ras?

Veel honden zijn in asielen te vinden. Voor een specifiek ras kan je bij fokkers terecht, maar je vindt ze soms ook in het asiel. Het dierenasiel in je buurt biedt ongetwijfeld onderdak aan veel verschillende kruisingen. Je zou kunnen denken dat het moeilijker is om de pesoonlijkheidskenmerken van een hond van een gemengd ras te bepalen, dan van een rashond. Maar als je weet welke rassen vertegenwoordigd zijn in de hond, dan kun je al veel te weten komen over het karakter van een kruising. Over het algmeen hebben de kruisingen de meest dominante kenmerken van de rassen van hun ouders. Ze hebben vaak een meer gematigd karakter en zijn daarin minder uitgesproken dan de uitersten die je bij rashonden aantreft. Volgens The Humane Society of the United States zijn kruisingen of honden van een gemengd ras ook minder gevoelig voor erfelijke aandoeningen die bijvoorbeeld het resultaat kunnen zijn van doorfokken. Als je overweegt een hond te adopteren, kan je met al je vragen terecht bij de medewerkers van het dierenasiel. Zij kennen de hond in kwestie en helpen jou graag verder. Zij zien al snel of de eigenschappen van hond en aspirant baasje een goede match zijn.

Met al deze aandachtspunten lijkt het misschien wel alsof jouw keuze wat de persoonlijkheid en het karakter van een hond betreft net zo ingewikkeld is als de zoektocht naar je soulmate. Een hond in huis nemen is een spannende ervaring die je echter niet mag onderschatten. Deze viervoeter zal namelijk voor de komende 10 tot 15 jaar of zelfs langer een vast onderdeel van jouw leven uitmaken. Je bent het aan jezelf maar zeker ook aan je huisdier verplicht een weloverwogen keuze te maken: ga na of jullie wel de ideale match zijn en of jullie goed met elkaar zullen opschieten.

Over de auteur

$authorImageAlt

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus is schrijfster van literaire non-fictie, freelance auteur en redactrice. Ze is woonachtig in Tulsa, Oklahoma (VS). In haar thuiskantoor schrijft ze met twee huiskatten op de schoot artikels over huisdieren en over de gezondheidsaspecten van huisdieren.

 

 

Dit vind je misschien ook interessant

  • Puberende puppy's kunnen nogal lastig zijn

    Net als mensen komen puppy’s in de puberteit. Ze kunnen dan behoorlijk eigenwijs zijn en je grenzen opzoeken. Lees hier wat je kunt verwachten en eraan kunt doen.
  • Puppy tijdlijn: de groei van een pup naar een volwassen hond

    Wanneer gaan puppies vast voedsel eten? Wanneer moeten puppies gevaccineerd worden? Gebruik onze tijdlijn om te weten te komen in welke ontwikkelingsfase jouw puppy zich bevindt.
  • Microchipping: The Facts

    The government has announced that as of April 2016, all dogs in the UK must be microchipped by law. Many owners don’t necessarily know how microchipping works though and this can lead to the system breaking down, so Hill’s has laid out the facts in one easy reference guide.
  • De identiteitsgegevens van je puppy

    Je bent wettelijk verplicht om je pup een halsband te laten dragen met daaraan jouw contactgegevens. Lees meer over je pup zijn ID en wat je moet doen als hij vermist wordt.

Gerelateerde Producten

  • HILL'S SCIENCE PLAN Perfect Weight Small & Mini Adult Hondenvoer met Kip

    <p> <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Perfect Weight heeft een unieke mix van ingrediënten en een laag vetgehalte. Samengesteld om uw hond te helpen een gezond gewicht te bereiken voor een langere levensverwachting. </p><p><br><b> 
  • HILL'S SCIENCE PLAN Light Small & Mini Adult Hondenvoer met Kip

    <p><span class='nowrap'>Science Plan</span><sup>TM™</sup> Canine Adult Small & Miniature is samengesteld om honden van een klein ras te helpen bij het behoud van het ideaal gewicht en om de gezondheid van mond en gebit te ondersteunen. Met omega-6 vetzuren voor een glanzende vacht en toegevoegd L-carnitine voor een effectieve vetverbranding.</p>
  • HILL'S SCIENCE PLAN Healthy Mobility Small & Mini Adult Hondenvoer met Kip

    Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Canine Adult <span class='nowrap'>Healthy Mobility</span> / Optimale Mobiliteit Mini is speciaal samengesteld ter ondersteuning van een optimale mobiliteit en soepele gewrichten bij honden die de voorkeur geven aan een kleiner brokje. Verrijkt met omega-3 vetzuren en wetenschappelijk bewezen anti-oxidanten.
  • HILL'S SCIENCE PLAN Small & Mini Mature Adult 7+ Hondenvoer met Kip

    <p> <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Small & Miniature is samengesteld om een sterk immuunsysteem, gezonde vitale organen en de gezondheid van mond en gebit te ondersteunen. Met klinisch bewezen antioxidanten en natuurlijke ingrediënten en met toegevoegde vitaminen en mineralen.</p>