Verlatingsangst bij honden herkennen en voorkomen

minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Sommige honden raken van streek als hun baasjes weggaan. Honden zijn erg sociaal en worden over het algemeen niet al te graag voor een lange tijd alleen gelaten. Met onderstaande tips helpen we je om signalen van verlatingsangst bij honden te herkennen.

Is het echt verlatingsangst?

Honden met verlatingsangst gaan verder dan alleen maar zielig kijken of piepen wanneer je ze verlaat. Verlatingsangst kan zich uiten in destructief of zelfbeschadigend gedrag, zoals een rotzooi maken in huis, de omgeving vernielen en zelfs zichzelf verwonden. Andere symptomen zijn het maken van overdreven geluiden, weigeren te eten of te drinken, en onophoudelijk hijgen of kwijlen wanneer ze alleen gelaten worden.

Bruine hond op een blauwe bank kijkt terneergeslagen na het verscheuren van een kussen.

Het is wel belangrijk om in gedachten te houden dat veel van deze symptomen ook op andere aandoeningen kunnen wijzen, waardoor de diagnose verlatingsangst moeilijk te stellen is. Wanneer jouw hond bijvoorbeeld zijn behoefte in huis doet terwijl je weg bent, zijn er nog steeds een aantal mogelijke oorzaken - waaronder onjuiste zindelijkheidstraining of incontinentie als gevolg van een lichamelijke aandoening. Overmatig hijgen, kwijlen en weigeren te eten kunnen ook wijzen op een andere medische aandoening, zoals uitdroging. Sommige honden vervelen zich ook gewoon, wat als gevolg kan hebben dat je bezittingen schade oplopen.

Je moet opletten wanneer dit gedrag alleen voorkomt als je hond alleen gelaten wordt. Het is altijd het beste om een dierenarts te raadplegen om oorzaken zoals een medische aandoening, of leeftijd en karakter van de hond uit te sluiten. Soms kan het soort vernielzucht een aanwijzing geven voor de onderliggende motivatie. Het kauwen op je favoriete paar schoenen terwijl je weg bent kan een poging zijn om de eenzame uren op te vullen. Maar als je hond kauwt en krabt aan de deurpost waar je het huis verlaat, kan dit een poging betekenen om naar buiten te gaan en je te vinden. Nieuw gedrag dat je hond eerder niet vertoonde, is vaak een aanwijzing dat er iets mis is en het is altijd de moeite waard contact op te nemen met een dierenarts of een gediplomeerd dierengedragstherapeut als je je zorgen maakt.

Deze stress voorkomen

Er is veel onderzoek naar honden en verlatingsangst, waarbij enkele aanleidingen al geidentificeerd zijn. Volgens de People's Dispensary for Sick Animals, The Humane Society of the United States, zijn dat onder andere:

  • Slechte socialisatie als puppy
  • Je hond is niet gewend om alleen gelaten te worden
  • Er heeft een verandering in je huishouden plaatsgevonden (bouwvakkers, nieuwe woning)
  • Je hond is ergens van geschrokken (binnen of buiten het huis)
  • Verveling

Een verandering van routine, een sterfgeval of andere omstandigheden waardoor een persoon of huisdier waar ze normaal tijd mee doorbrengen er niet is. Voor zover het in je macht ligt, kun je je hond helpen om te gaan met een van deze scenario's om sowieso te voorkomen dat hij verlatingsangst ontwikkelt. Als er thuis bijvoorbeeld grote veranderingen plaatsvinden, houd dan de mentale toestand van je hond in de gaten, geef hem een veilige plek om zich terug te trekken met een aantal voerpuzzels en speeltjes met traktaties om hem op iets anders te geconcentreerd te houden en als je hond bijzonder gevoelig is, vraag dan advies aan een gediplomeerd gedragstherapeut om je manieren te geven om je hond gerust te stellen dat hij nog steeds veilig en beschut is.

Man knuffelt een beige labrador met een blauwe bal in zijn bek.
Problemen overwinnen in verband met je afwezigheid

Als je hond al last heeft van verlatingsangst, is het van groot belang dat je professionele hulp zoekt bij een dierenarts of een gediplomeerd dierengedragstherapeut.

Een behandelingsplan kan inhouden:

  • Voldoen aan de behoeften van je hond met de juiste beweging en voldoende mentale en fysieke stimulatie.
  • Zorg voor mentaal stimulerend speelgoed, zoals eten of puzzelspeelgoed als je weg bent.
  • Uw hond leren te ontspannen als hij alleen is
  • Medicatie om ernstige angst of paniek te minimaliseren.

Met een juiste diagnose en een holistisch behandelplan maakt je vriend een uitstekende kans op rustiger, gelukkiger tijd alleen.

Met een juiste diagnose en een holistisch behandelplan maakt je vriend een uitstekende kans op rustiger, gelukkiger tijd alleen.Over de auteur

$authorImageAlt

Jean Marie Bauhaus

 

Jean Marie Bauhaus is schrijfster, freelance auteur en redactrice. Ze woont in Tulsa, Oklahoma (VS). In haar thuiskantoor schrijft ze met twee huiskatten op schoot artikelen over huisdieren en over de gezondheidsaspecten van huisdieren.

 

Beoordeeld door Dr Aileen Pypers

 

Gerelateerde artikelen

  • Speelt rasgrootte een rol bij de intelligentie van honden?

    Leer hoe de intelligentie van honden wordt gemeten, hoe de grootte en het temperament van een ras een belangrijke factor zijn en welke invloed huisdiereigenaren hebben op hoe hun hond leert.
  • Omgaan met winderigheid bij honden

    Informatie over de onderliggende redenen voor overmatige winderigheid bij honden, de tekenen dat winderigheid op een gezondheidsprobleem duiden en hoe je hiermee om kan gaan.
  • Betekent een droge neus een zieke hond?

    Wat betekent het als de neus van je hond warm, rood, schilferig of beschadigd is of als hij een loopneus heeft? Wij vertellen het je!
  • Zwangerschap bij honden

    Leer hoe je kunt zien of je hond drachtig is, wat je kunt doen om haar de beste zorg te geven en hoe je je kunt voorbereiden op het nieuwe nest puppy's.

Gerelateerde producten