Oorzaken van braken bij honden en wat het betekent

Gepubliceerd door Kara Murphy
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Het is niet ongewoon voor honden om over te geven. Er zijn veel redenen waarom je hond zou kunnen overgeven, sommige zorgwekkender dan andere. Dus hoe weet je of het braaksel van je hond op het gras een teken is van een ernstig probleem? Zijn er verschillende soorten overgeven? Lees verder om meer te weten te komen.

Overgeven vs. oprispingen

Om welke reden moet een hond overgeven? Eerst moet je het verschil begrijpen tussen overgeven en oprispingen. Wanneer een hond iets uitbraakt, bestaat het opgehoeste materiaal meestal uit onverteerd voedsel, water en speeksel. Het wordt vaak in een cilindervorm uitgestoten, omdat uitgebraakt materiaal meestal het voedsel of de materie in de slokdarm is. Het komt er schijnbaar moeiteloos uit, zonder spiersamentrekking. Het is onwaarschijnlijk dat jij of je hond gewaarschuwd zullen worden dat er iets op komst is.

Braken, daarentegen, is veel actiever. Het zal de spieren doen samentrekken en het hele lichaam doen aanspannen. Wanneer een hond braakt, komt het voedsel of voorwerp meestal uit de maag of de bovenste dunne darm. Je zult de hond waarschijnlijk horen kokhalzen en onverteerd of gedeeltelijk verteerd voedsel zien, samen met heldere vloeistof als het uit de maag komt, of gele of groene vloeistof (gal) als het uit de dunne darm komt. Het kan ook zijn dat je iets meer waarschuwingen krijgt dat er braaksel op komst is, zoals kwijlen, ijsberen, janken of harde gorgelende geluiden uit de maag van je hond.

hond die-gaapt

Veel voorkomende oorzaken van braken

De UK Kennel Club zegt dat veel voorkomende oorzaken van overgeven bij honden zijn:

  • Het eten van afval, tafelresten of andere dingen die ze niet zouden moeten eten.
  • Het inslikken van iets hards, zoals een steen, bot of speelgoed, of iets giftigs, zoals schoonmaakmiddelen, antivries of pesticiden.
  • Virussen, bacteriële infecties of parasieten.
  • Veranderingen in hun dieet, zoals een nieuw hondenvoer.
  • Gevoeligheid voor bepaalde voedingsmiddelen of ingrediënten.
  • Opgeblazen gevoel of andere maag-darmproblemen.
  • Een slechte reactie op een medicijn dat ze hebben gekregen.
  • Zonnesteek.
  • Gezondheidsproblemen die de darmen, nieren, lever of alvleesklier aantasten.

De meest voorkomende redenen voor oprispingen zijn:

Wanneer moet je je zorgen maken

Omdat braken bij honden niet zo ongewoon is, maken hondeneigenaren zich meestal geen zorgen als een hond af en toe overgeeft. Maar wanneer moet je zorgen maken?

The Kennel Club merkt op dat er een paar overgeef scenario's bij honden zijn, die reden tot bezorgdheid moeten geven:

  • Je denkt dat je hond een vreemd voorwerp of iets giftigs heeft ingeslikt.
  • Je hond heeft niet alleen overgegeven, maar gedraagt zich ook anders dan normaal - zoals: hij slaapt meer dan normaal, weigert te eten of heeft diarree - dan moet je je dierenarts bellen.
  • Je hond heeft koorts, lijkt uitgedroogd of lijkt pijn te hebben.
  • Als je bloed in het braaksel of de poep ziet, of als je hond iets overgeeft dat op koffiedik lijkt - verteerd bloed - bel dan de dierenarts. Het bloed kan een teken zijn van ernstige problemen, zoals maagzweren, of een teken dat je hond een scherp vreemd voorwerp heeft gegeten, zoals een bot of een speeltje.
  • Je hond houdt niet op met overgeven. Af en toe overgeven is niet ongebruikelijk, maar als je hond regelmatig of buitensporig overgeeft, moet je een dierenarts raadplegen om uit te zoeken waarom. Het kan ook reden tot bezorgdheid zijn als je hond lijkt te proberen over te geven, maar dat niet kan.

Als je je zorgen maakt over de gezondheid van je hond, aarzel dan niet om je dierenarts te bellen voor advies.

Wat je dierenarts zal doen

Wanneer je dierenarts je hond beoordeelt, zal hij waarschijnlijk eerst willen weten wat je hond heeft gegeten of gekregen en hoe vaak hij braakt of oprispingen heeft. Het kan zijn dat hij bloedonderzoek wil doen om te kijken naar oorzaken van braken, zoals nierziekte of alvleesklierontsteking. De dierenarts kan ook röntgenfoto's en/of een echografie laten maken als hij / zij denkt dat je hond een verstopping in het maag-darmkanaal heeft of dat de slokdarm niet goed werkt.

Zodra je dierenarts het probleem heeft vastgesteld, kan hij / zij met de behandeling beginnen om je hond zich snel beter te laten voelen.

Wat jij kunt doen

Als je dierenarts vaststelt wat de oorzaak is van het braken van je hond en zegt dat thuisverzorging voldoende is, zal je willen weten hoe je de symptomen bij je hond kunt verlichten. De PDSA heeft deze verzorgingstips voor je brakende hond:

  • Geef hem gedurende 6-8 uur geen voer, tenzij een langere periode door je dierenarts wordt aanbevolen.
  • Zorg ervoor dat je hond nog steeds water drinkt, tenzij je dierenarts anders heeft geadviseerd. Bij aanhoudend braken kan uitdroging een echte reden tot bezorgdheid zijn, daarom is vocht zo belangrijk.
  • Zodra het braken stopt, geef je je hond gedurende een paar dagen, drie tot zes keer per dag, kleine vetarme maaltijden. Als je dierenarts je heeft gevraagd tijdelijk geen water te geven, geef het dan langzaam weer in kleine hoeveelheden.
  • Verhoog geleidelijk de hoeveelheid voer en verminder de voedingen als je weer overschakelt op het normale voer van je hond.

Als je vaststelt dat je hond overgeeft omdat hij te snel eet, kan een slow feeder" een oplossing zijn. Deze dwingt honden langzamer te eten, terwijl ze werken om voedsel te bemachtigen. Je kunt ook proberen je hond over te zetten naar een voer van hogere kwaliteit of een speciaal dieetvoer, dat je hond een gemakkelijke spijsvertering en een evenwichtige voeding biedt. Schakel langzaam over op zijn nieuwe voer, in plaats van volledig in een keer, anders zou je het probleem kunnen verergeren.

Een hond die overgeeft is niet per se ziek of heeft onmiddellijk hulp nodig van een dierenarts. Maar als je tekenen ziet die je doen geloven dat er iets ernstig mis is, bel dan je dierenarts om te bepalen wat het probleem is en hoe je het kunt oplossen. Je zult je pup snel weer kunnen aaien in plaats van zijn braaksel op te ruimen.

Over de auteur

Kara Murphy

Kara Murphy

Kara Murphy is een freelance tekstschrijver en huisdiereigenaar die in in Erie, Pennsylvania woont. Ze heeft een Goldendoodle genaamd Maddie.

 

Gecontroleerd door Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA en Dr. Becky Mullis, DVM, DACVIM (Nutrition)

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde producten