Constipatie en diarree bij honden: Een gezonde spijsvertering bij honden ondersteunen

Gepubliceerd door Mindy Cohan
Leestijd minuten

Hoe herken ik constipatie, obstipatie of verstopping bij mijn hond en hoe kan ik het voorkomen? Dit zijn vragen die hondeneigenaren vaak stellen. Diarree bevindt zich helemaal aan de andere kant van het spectrum aan maagdarmproblemen. Ook dit is een lastig probleem omdat het veel onderliggende oorzaken kan hebben. Deze maagdarmproblemen bij honden kunnen allebei lusteloosheid, een gezwollen buik en extreme pijn veroorzaken. Hoewel je maagdarmklachten, verstopping (constipatie of obstipatie) en diarree bij je hond sterk kunt verminderen door je hond goed uitgebalanceerde voeding te geven en geen slechte dingen te laten eten (zoals afval en speeltjes, en je hond geen voedsel van tafel te geven) zijn verstopping en diarree veelvoorkomende aandoeningen waar je als honden baasje alert op moet zijn. Ook is het belangrijk om te weten wanneer het tijd is om bij de dierenarts aan de bel te trekken. Je dierenarts kan samen met jou achterhalen wat de klachten veroorzaakt en je adviseren hoe je die onder controle kunt krijgen.

Langharige Chihuahua aan een riem knijpt zijn ogen dicht tegen de felle zon.

Wat is constipatie?

Honden poepen meestal op dezelfde momenten van de dag. Je weet waarschijnlijk precies hoeveel poepzakjes je moet meenemen als je je hond gaat uitlaten. Als je de gewoontes van je hond kent, heb je het sneller in de gaten wanneer er iets mis is.

Voordat je vraagt "Waarom is mijn hond geconstipeerd?" moet je eerst weten wat de verschijnselen zijn. Constipatie is een ander woord voor obstipatie of verstopping. Het betekent dat je hond moeizaam of minder vaak poept. De poep is vaak hard en droog en kan bloed bevatten. Als een hond zo nu en dan een of twee keer minder poept dan normaal is dit niet iets om je zorgen over te maken, maar als je hond al een dag niet heeft gepoept, zich zichtbaar moet inspannen om te poepen of weinig eetlust heeft, is het tijd om contact op te nemen met je dierenarts.

Waarom heeft mijn hond constipatie?

Op die vraag zijn veel antwoorden mogelijk. Je dierenarts zal je hond onderzoeken, testjes doen en misschien röntgenfoto's maken om de volgende problemen uit te sluiten of aan het licht te brengen:

 • Doorgeslikte vreemde voorwerpen (kleding, speeltjes, botten, gras, vacht, mensenhaar)
 • Trage darmwerking
 • Uitdroging
 • Een klit haar die de doorgang van de ontlasting bemoeilijkt
 • Vergrootte prostaat bij reuen
 • Hernia (een deel van een inwendig orgaan wordt door de omliggende spier gedrukt als gevolg van letsel of druk)
 • Tumor of massa in het darmkanaal
 • Ontstoken of verstopte anaalzakjes
 • Bijwerkingen van medicijnen
 • Orthopedische of neurologische aandoeningen, zoals artritis waardoor de hond niet kan zitten

Hoe kan ik de constipatie van mijn hond verhelpen?

Dit hangt af van de onderliggende oorzaak. Als je hond moeite heeft met poepen omdat vastgeklit haar de anus blokkeert, kun je de klitten voorzichting wegknippen met een schaar. Honden die moeite hebben met de ontlasting doordat het hondenhaar, gras of botten bevat, hebben waarschijnlijk hulp nodig van de dierenarts. Deze kan de ontlasting met een handschoen om de hand voorzichtig verwijderen. Honden die moeite hebben met de ontlasting vanwege een vergrootte prostaat, een massa in het darmkanaal of een hernia hebben een chirurgische ingreep nodig.

Als je hond een orthopedische of neurologische afwijking heeft kun je hem tijdens het poepen ondersteunen met een tuigje om ervoor te zorgen dat de ontlasting regelmatig blijft. Honden met aandoeningen zoals diabetes mellitus en nierziekten, die de kans op uitdroging en obstipatie vergroten, hebben mogelijk extra water nodig. Dit kan aan het voer wordt toegevoegd of subcutaan (onderhuids) of intraveneus (in een ader) worden verstrekt. Als op de röntgenfoto te zien is dat er veel ontlasting in de dikke darm zit, kan je dierenarts een klysma zetten. De hond zal zich daarna meteen een stuk beter voelen.

Bespreek met je dierenarts hoe je constipatie kunt voorkomen, want dat is beter (en minder frustrerend) dan genezen. Je dierenarts zal je misschien aanraden om je hond voer met een hoger vochtgehalte te geven, vezelrijk dieetvoer of makkelijk verteerbaar dieetvoer. De dierenarts kan ook laxeermiddel aanraden. Dieetvoer met veel vezels zorgt ervoor dat er meer water naar de darmen gaat. Hierdoor wordt de ontlasting zachter en verbeteren de darmbewegingen. Overleg altijd eerst met je dierenarts voordat je je hond vrij verkrijgbare medicijnen geeft, omdat een groot aantal ervan gevaarlijk of dodelijk kunnen zijn als ze niet op de juiste manier worden toegediend.

Shiba Inu doet een dutje op een vloer met grijze en oranje tegels.

Wat is diarree?

Bij constipatie kun je je soms afvragen of je hond ooit nog zal poepen, terwijl je je bij diarree misschien afvraagt of er ooit een einde zal komen aan de stroom poep die je hond kwijtraakt. Diarree, wat bestaat uit waterige ontlasting en vaak poepen, is een van de meest voorkomende darmproblemen bij honden. Evenals constipatie kan diarree verschillende oorzaken hebben:

 • Het eten van vet of slecht verteerbaar voedsel (tafelrestjes, stokken, speeltjes, afval)
 • Een plotselinge verandering van voeding of hondensnoepjes
 • Voedselallergie/intolerantie
 • Stress (logeren in een hondenkennel, reizen of verlatingsangst)
 • Parasieten
 • Virale of bacteriële infectie
 • Inflammatoire darmziekten (IBD)
 • Kanker
 • Medicijnen (antibiotica zijn vaak de boosdoeners)
 • Ziektes buiten het maagdarmkanaal, zoals nier- of leveraandoeningen of alvleesklierontsteking

Hoe kan ik diarree bij mijn hond verhelpen?

Maagdarmproblemen bij honden staan in de top tien van medische problemen waarvoor een bezoekje aan de dierenarts nodig is. Hoewel diarree vaak een ernstige oorzaak heeft en een tripje naar de dierenarts vergt, kunnen minder ernstige gevallen thuis worden behandeld na overleg met je dierenarts. Zet eerst de volgende punten op een rij en neem daarna contact met je dierenarts op, zodat je precies kunt vertellen wat er aan de hand is:

 • Hoe lang heeft je huisdier al diarree?
 • Heeft je huisdier ook andere aandoeningen?
 • Welke kleur heeft de poep van je huisdier?
 • Eet en drinkt je huisdier goed?
 • Heeft je huisdier overgegeven?
 • Is je huisdier lusteloos?

Het is vooral belangrijk dat je contact opneemt met je dierenarts als je je zorgen maakt over een of meer van deze symptomen.

Welsh corgi pembroke puppy op het strand

Wat kan ik doen om thuis de maagdarmproblemen bij mijn hond te verhelpen?

Als je zelf diarreeklachten wilt behandelen, is het van belang het advies van je dierenarts nauwkeurig op te volgen. Soms zal je dierenarts je aanraden je hond 24 uur geen voer te geven om de darmen de kans te geven zich te herstellen. Zorg wel dat hij altijd genoeg vers water heeft. Door je hond twaalf tot vierentwintig uur geen voer te geven krijgen de geprikkelde darmen tijd om tot rust te komen en verliest het lichaam minder water. Het is van groot belang ervoor te zorgen dat je hond altijd voldoende vers water heeft en hem aan te moedigen om te drinken. Zo voorkom je uitdroging.

Zelfs wanneer je hond geen ernstige vorm van diarree lijkt te hebben is het altijd verstandig om een dierenarts te raadplegen. Je dierenarts kan medicijnen voorschrijven die de diarree snel stoppen en kan voorstellen om op een ander dieetvoer dan voor contstipatie over te stappen, dit hondenvoer is lichter verteerbaar en vult belangrijke voedingsstoffen aan die je hond verloren is.

Maagdarmproblemen bij honden, of dat nu constipatie of diarree is, moeten goed in de gaten gehouden worden. Hoewel het vrijwel nooit om spoedgevallen gaat, is het wel noodzakelijk om zo snel mogelijk langs een dierenarts te gaan als de symptomen aanhouden en de conditie van je hond achteruitgaat. Als je weet hoe vaak je hond normaal gesproken zijn behoefte doet en hoe de ontlasting eruitziet, is het makkelijker om problemen te herkennen en je lieveling de beste zorg te geven.

Contributor Bio

Mindy Cohan, VMD

Mindy Cohan  is dierenarts en werkt in Philadelphia. Ze is afgestudeerd aan de Pennsylvania School of Veterinary Medicine. Haar hond is een herplaatser met de naam Jem. Mindy wandelt graag met Jem terwij ze luistert naar podcasts over de Amerikaans burgeroorlog en Abraham Lincoln.

DIT VIND JE MISSCHIEN OOK INTERESSANT

 • Let op het gewicht van uw pup

  Puppy, kitten and pet dieting, cat nutrition and dog nutrition information from Hill's Pet
 • Betekent een droge neus een zieke hond?

  Puppy, kitten and pet dieting, cat nutrition and dog nutrition information from Hill's Pet.
 • Zwangerschap bij honden

  Als u niet van plan bent om met uw hond te fokken, dan is het altijd het beste om haar te steriliseren. Als u echter de beslissing hebt gemaakt om haar puppy's te laten krijgen, dan staat u een groot avontuur te wachten.
 • Uw puppy tegen ziekten inenten

  Inentingen kunnen uw puppy beschermen tegen diverse ernstige ziekten. De volgende ziekten klinken nogal eng, maar als u ervoor zorgt dat uw puppy de juiste inentingen krijgt, hoeft u zich er nooit meer zorgen om te maken.

GERELATEERDE PRODUCTEN