Alles over constipatie en diarree bij je hond

Gepubliceerd door Mindy Cohan
minuten leestijd

Hoe herken ik constipatie bij mijn hond? Hoe kan ik het voorkomen? Dit zijn vragen die hondeneigenaren vaak stellen.

Diarree ligt aan de andere kant van het spijsverteringsproblemen spectrum. Dit is een vaak lastig probleem, omdat het veel onderliggende oorzaken kan hebben. Constipatie en diarree kunnen allebei lusteloosheid, een gezwollen buik en extreme pijn veroorzaken bij honden. Hoewel je maagklachten, constipatie en diarree bij je hond sterk kunt verminderen door je hond goed uitgebalanceerde voeding te geven en geen slechte dingen te laten eten (zoals afval, speeltjes en voedsel van tafel te geven), zijn constipatie en diarree veelvoorkomende aandoeningen waar je als eigenaar alert op moet zijn.

Wanneer je het vermoeden hebt dat je hond spijsverteringsproblemen heeft, dan is het verstandig om contact op te nemen met je dierenarts. Je dierenarts kan samen met jou achterhalen wat de klachten veroorzaakt en je adviseren hoe je ze onder controle kunt krijgen. 

Langharige Chihuahua aan een riem knijpt zijn ogen dicht tegen de felle zon.

Constipatie bij honden: wat is het? 

Honden ontlasten zich meestal op dezelfde momenten van de dag. Je weet waarschijnlijk precies hoeveel zakjes je moet meenemen als je je hond gaat uitlaten. Als je de gewoontes van je hond kent, heb je het sneller in de gaten wanneer er iets mis is.

Voordat je vraagt "Waarom is mijn hond geconstipeerd?" moet je eerst weten wat de verschijnselen zijn. Constipatie is een ander woord voor obstipatie of verstopping. Het betekent dat je hond zich moeizaam of minder vaak ontlast. De ontlasting is vaak hard en droog en kan bloed bevatten. Als een hond zo nu en dan een of twee keer minder ontlasting maakt dan normaal is dit niet iets om je zorgen over te maken. Echter als je hond al een dag geen ontlasting heeft gemaakt, zich zichtbaar moet inspannen om zich te ontlasten of weinig eetlust heeft, is het tijd om contact op te nemen met je dierenarts.

Waarom heeft mijn hond last van constipatie?

Op die vraag zijn veel antwoorden mogelijk. Je dierenarts zal je hond onderzoeken, bepaalde testen doen en misschien röntgenfoto's maken, om de volgende problemen uit te sluiten of aan het licht te brengen:

 • Doorgeslikte vreemde voorwerpen (denk aan kleding, speeltjes, botten, gras, vacht, mensenhaar)
 • Trage darmwerking
 • Uitdroging
 • Een klit haar die de doorgang van de ontlasting bemoeilijkt
 • Vergrote prostaat bij reuen
 • Hernia (wanneer een verwonding of verrekking een klein deel van een inwendig orgaan door de omliggende spier druktspierdrukt)
 • Tumor of massa in het darmkanaal
 • Ontstoken of verstopte anaalzakjes
 • Bijwerkingen van medicijnen
 • Orthopedische of neurologische aandoeningen, zoals artritis waardoor de hond niet kan zitten

Hoe kan ik constipatie bij mijn hond verhelpen?

Dit hangt af van de onderliggende oorzaak. Als je hond moeite heeft met ontlasting maken, omdat vastgeklit haar de anus blokkeert, kun je de klitten voorzichtig wegknippen met een schaar.  Honden die moeite hebben met de ontlasting doordat het hondenhaar, gras of botten bevat, hebben waarschijnlijk hulp nodig van de dierenarts. Hij / zij kan de ontlasting met een handschoen om de hand voorzichtig verwijderen. Honden die moeite hebben met de ontlasting vanwege een vergrote prostaat, een massa in het darmkanaal of een hernia hebben een chirurgische ingreep nodig. 

Als je hond een orthopedische of neurologische afwijking heeft, kun je hem tijdens het ontlasten ondersteunen met een tuigje om ervoor te zorgen dat de ontlasting regelmatig blijft. Honden met aandoeningen zoals diabetes mellitus en nierziekten, die de kans op uitdroging en constipatie vergroten, hebben mogelijk extra water nodig. Dit kan aan het voer worden toegevoegd of subcutaan (onderhuids) of intraveneus (in een ader) worden verstrekt. Als op de röntgenfoto te zien is dat er veel ontlasting in de dikke darm zit, kan je dierenarts een klysma (darmspoeling) zetten. De hond zal zich daarna meteen een stuk beter voelen.

Bespreek met je dierenarts hoe je constipatie kunt voorkomen, want dat is beter (en minder frustrerend) dan genezen. Je dierenarts zal je misschien aanraden om je hond voer met een hoger vochtgehalte (natvoer), vezelrijk dieetvoer of makkelijk verteerbaar dieetvoer te geven. De dierenarts kan ook laxeermiddel aanraden. Dieetvoer met veel vezels zorgt ervoor dat er meer water naar de darmen gaat. Hierdoor wordt de ontlasting zachter en verbeteren de darmbewegingen. Overleg altijd eerst met je dierenarts voordat je je hond vrij verkrijgbare medicijnen geeft, omdat een groot aantal ervan gevaarlijk kan zijn als het niet op de juiste manier wordt toegediend.

Shiba Inu doet een dutje op een vloer met grijze en oranje tegels.

Diarree hond: wat is het?

Bij constipatie kun je je soms afvragen of je hond zich ooit nog zal ontlasten, terwijl je je bij diarree misschien afvraagt of er ooit een einde zal komen aan de stroom ontlasting die je hond kwijtraakt. Diarree, wat bestaat uit waterige ontlasting en te vaak ontlasting maken, is een van de meest voorkomende darmproblemen bij honden. Evenals constipatie kan diarree bij je hond verschillende oorzaken hebben:

 • Het eten van vet of slecht verteerbaar voedsel (zoals tafelrestjes, stokken, speeltjes, afval)
 • Een plotselinge verandering van voeding of hondensnoepjes
 • Voedselallergie of -intolerantie
 • Stress (logeren in een hondenkennel, reizen of verlatingsangst)
 • Parasieten
 • Virale of bacteriële infectie
 • Inflammatoire darmziekten (IBD)
 • Kanker
 • Medicijnen (antibiotica zijn vaak de boosdoeners)
 • Ziekten buiten het maagdarmkanaal, zoals nier- of leveraandoeningen of alvleesklierontsteking.

Hoe kan ik diarree bij mijn hond verhelpen?

Maag-darmproblemen bij honden staan in de top tien van medische problemen waarvoor een bezoekje aan de dierenarts nodig is. Hoewel diarree vaak een ernstige oorzaak heeft en een tripje naar de dierenarts vergt, kunnen minder ernstige gevallen thuis worden behandeld na overleg met je dierenarts. Zet eerst de volgende punten op een rij en neem daarna contact met je dierenarts op, zodat je precies kunt vertellen wat er aan de hand is:

 • Hoe lang heeft je hond al diarree?
 • Heeft je hond ook andere aandoeningen?
 • Welke kleur heeft de ontlasting van je hond?
 • Eet en drinkt je hond goed?
 • Heeft je hond overgegeven?
 • Is je hond lusteloos?

Het is vooral belangrijk dat je contact opneemt met je dierenarts als je je zorgen maakt over een of meer van deze symptomen.

Welsh corgi pembroke puppy op het strand

Wat kan ik thuis doen om de maag-darmproblemen bij mijn hond te verhelpen?

Als je zelf diarreeklachten wilt behandelen, is het van belang dat je het advies van je dierenarts nauwkeurig opvolgt. Soms zal je dierenarts je aanraden je hond 24 uur geen voer te geven, om de darmen de kans te geven zich te herstellen. Zorg wel dat hij altijd genoeg vers water heeft. Door je hond twaalf tot vierentwintig uur geen voer te geven krijgen de geprikkelde maag en  darmen tijd om tot rust te komen en verliest het lichaam minder water. Het is van groot belang ervoor te zorgen dat je hond altijd voldoende vers water heeft en hem aan te moedigen om te drinken. Zo voorkom je uitdroging.

Raadpleeg altijd je dierenarts bij symptomen

Zelfs wanneer je hond geen ernstige vorm van diarree lijkt te hebben, is het altijd verstandig om een dierenarts te raadplegen. Je dierenarts kan medicijnen voorschrijven die de diarree snel stoppen. Ook kan hij/zij voorstellen om op een ander voer over te stappen dan wordt aanbevolen voor constipatie. Dit hondenvoer zal lichter verteerbaar zijn en vult belangrijke voedingsstoffen aan waar je hond een tekort aan heeft.

Maag-darmproblemen bij honden, of dat nu constipatie of diarree is, moeten goed in de gaten gehouden worden. Hoewel het vrijwel nooit om spoedgevallen gaat (uitgezonderd bij pups), is het wel noodzakelijk om zo snel mogelijk langs dierenartsen te gaan als de symptomen aanhouden en de conditie van je hond achteruitgaat. Als je weet hoe vaak je hond normaal gesproken zijn behoefte doet en hoe de ontlasting eruitziet, is het makkelijker om problemen te herkennen en je lieveling de beste zorg te geven.

Contributor Bio

Mindy Cohan, VMD

Mindy Cohan, VMD

Mindy Cohan  is dierenarts en werkt in Philadelphia. Ze is afgestudeerd aan de Pennsylvania School of Veterinary Medicine. Haar hond is een herplaatser met de naam Jem. Mindy wandelt graag met Jem terwij ze luistert naar podcasts over de Amerikaans burgeroorlog en Abraham Lincoln.

DIT VIND JE MISSCHIEN OOK INTERESSANT

GERELATEERDE PRODUCTEN