Waarom heeft mijn hond constipatie? En andere vragen over de spijsvertering
Bekijk voeding voor jouw huisdier
Bekijk voeding voor jouw huisdier
Bekijk voeding voor jouw huisdier
Het hondenpoepspectrum - van diarree tot constipatie.
Als baasjes zijn we allemaal een beetje geobsedeerd door de kleur, consistentie en frequentie van de ontlasting van onze hond. En dat is maar goed ook, want we moeten weten wat normaal is en wat niet. Het in de titel genoemde spectrum kan een echte regenboog zijn: van gele en groene tot rode, bloederige poep. Ook wat betreft consistentie en frequentie zijn constipatie en diarree tegenpolen.
"Wat is de definitie van constipatie?" en "Waarom is mijn hond geconstipeerd?" zijn vragen die vaak door baasjes gesteld worden. Diarree bevindt zich helemaal aan de andere kant van het spectrum aan maagdarmproblemen. Ook dit is een lastig probleem, omdat het veel onderliggende oorzaken kan hebben. Deze maagdarmproblemen bij honden kunnen allebei lusteloosheid, een gezwollen buik en extreme pijn veroorzaken. Hoewel je maagdarmklachten, verstopping (constipatie of obstipatie) en diarree bij je hond sterk kunt verminderen door je hond goed uitgebalanceerde voeding te geven en geen slechte dingen te laten eten (zoals afval, speeltjes of voedsel van tafel) zijn verstopping en diarree veelvoorkomende aandoeningen waar je als baasje alert op moet zijn. Ook is het belangrijk om te weten wanneer het tijd is om bij de dierenarts aan de bel te trekken. De dierenarts kan samen met jou achterhalen wat de klachten veroorzaakt en je adviseren hoe je die onder controle kunt krijgen.
Wat is constipatie?
De meeste honden hebben een dagelijks ontlastingspatroon. Je kent het waarschijnlijk goed en je weet hoeveel zakjes je mee moet nemen wanneer je je hond uitlaat. Als je de gewoontes van je hond kent, heb je het sneller in de gaten wanneer er iets mis is.
Voordat je vraagt "Waarom is mijn hond geconstipeerd?" moet je eerst weten wat de verschijnselen zijn. Constipatie is een ander woord voor obstipatie of verstopping. Het betekent dat je hond moeizaam of minder vaak poept. De poep is vaak hard en droog en kan bloed bevatten. Als een hond zo nu en dan een of twee keer minder poept dan normaal is dit niet iets om je zorgen over te maken. Als je hond echter al een dag niet heeft gepoept, zich zichtbaar moet inspannen om te poepen of weinig eetlust heeft, is het tijd om contact op te nemen met de dierenarts.
Waarom is mijn hond geconstipeerd?
De vraag waarom je hond geconstipeerd is kan vele antwoorden hebben. De dierenarts zal je hond onderzoeken, testjes doen en misschien röntgenfoto's maken om de volgende problemen uit te sluiten of aan het licht te brengen:
- Doorgeslikte vreemde voorwerpen (kleding, speeltjes, botten, gras, vacht, mensenhaar)
- Trage darmwerking
- Uitdroging
- Een klit haar die de doorgang van de ontlasting bemoeilijkt
- Vergrootte prostaat bij reuen
- Hernia (een klein deel van een inwendig orgaan wordt door de omliggende spier gedrukt als gevolg van letsel of druk)
- Tumor of massa in het darmkanaal
- Ontstoken of verstopte anaalzakjes
- Bijwerkingen van medicatie
- Orthopedische of neurologische aandoeningen, zoals artritis, waardoor de hond niet kan zitten
Wat moet ik doen als mijn hond geconstipeerd is?
Dit hangt af van de onderliggende oorzaak. Honden die moeite hebben met de ontlasting omdat deze hondenhaar, gras of botten bevat, hebben waarschijnlijk hulp nodig van de dierenarts. Deze kan de ontlasting met een handschoen om de hand voorzichtig verwijderen. Honden die moeite hebben met de ontlasting vanwege een vergrootte prostaat, een massa in het darmkanaal of een hernia hebben een chirurgische ingreep nodig.
Als je hond een orthopedische of neurologische afwijking heeft, kun je hem tijdens het poepen ondersteunen met een tuigje. Zo zorg je ervoor dat de ontlasting regelmatig blijft. Honden met aandoeningen zoals diabetes mellitus en nierziekten, die de kans op uitdroging en obstipatie vergroten, hebben mogelijk extra water nodig. Dit kan aan het voer wordt toegevoegd of subcutaan (onderhuids) of intraveneus (in een ader) worden verstrekt. Als op de röntgenfoto te zien is dat er veel ontlasting in de dikke darm zit, kan de dierenarts een klysma zetten. Je hond zal zich daarna meteen een stuk beter voelen.
Bespreek met je dierenarts hoe je constipatie kunt voorkomen, want dat is beter (en minder frustrerend) dan genezen. De dierenarts kan aanraden om je hond zacht voedsel met veel vocht, ontlastingverzachters, vezelrijk therapeutisch voer of therapeutisch voer met weinig residu te geven. Dieetvoer met veel vezels zorgt ervoor dat er meer water naar de darmen gaat. Hierdoor wordt de ontlasting zachter en verbeteren de darmbewegingen. Overleg altijd eerst met de dierenarts voordat je je hond vrij verkrijgbare medicijnen geeft. Een groot aantal kan gevaarlijk of dodelijk zijn als ze niet op de juiste manier worden toegediend.
Wat is diarree?
Bij constipatie kun je je soms afvragen of je hond ooit nog zal poepen, terwijl je je bij diarree misschien afvraagt of er ooit een einde zal komen aan de stroom poep. Diarree, oftewel waterige ontlasting en vaak poepen, is een van de meest voorkomende darmproblemen bij honden. Net als constipatie kan diarree verschillende oorzaken hebben:
- Het eten van vet of slecht verteerbaar voedsel (tafelrestjes, stokken, speeltjes, afval)
- Een plotselinge verandering in voedsel of traktaties
- Voedselallergie of -intolerantie
- Stress (logeren in een hondenkennel, reizen of verlatingsangst)
- Parasieten
- Virus- of bacterie-infecties
- Inflammatoire darmziekten (IBD)
- Kanker
- Medicijnen (antibiotica kunnen vaak de oorzaak zijn)
- Ziektes buiten het maagdarmkanaal, zoals nier- of leveraandoeningen of alvleesklierontsteking
Wat moet ik doen als mijn hond diarree heeft?
Maagdarmproblemen bij honden staan in de top tien van medische problemen waarvoor een bezoekje aan de dierenarts nodig is. Hoewel diarree vaak een ernstige oorzaak heeft en een tripje naar de dierenarts vergt, kunnen minder ernstige gevallen thuis worden behandeld na overleg met de dierenarts. Beantwoord vóór je met de dierenarts spreekt de volgende vragen, zodat je de problemen van je huisdier beter kunt beschrijven:
- Hoe lang heeft je hond al diarree?
- Welke andere gezondheidsproblemen heeft je hond?
- Welke kleur heeft de ontlasting van je hond?
- Eet en drinkt je hond normaal?
- Heeft je hond overgegeven?
- Is je hond lusteloos?
Het is belangrijk om contact op te nemen met de dierenarts als je je zorgen maakt over deze problemen.
Wat kan ik doen om thuis de maagdarmproblemen van mijn hond te verhelpen?
Als je zelf de diarreeklachten van je hond wilt behandelen, is het belangrijk om het advies van de dierenarts nauwkeurig op te volgen. Het is van groot belang ervoor te zorgen dat je hond altijd voldoende vers water heeft en hem aan te moedigen om te drinken. Zo voorkom je uitdroging. Tenzij de dierenarts het zegt, is het beter om niet te stoppen met voeren als je hond diarree heeft. Voedsel is belangrijk om de darmcellen te voeden en het herstelproces te versnellen. Vraag aan de dierenarts of het normale hondenvoer ok is of dat je beter een makkelijk verteerbaar voer kunt geven.
Ook als de diarree van je hond mild lijkt, is het altijd goed om voor de zekerheid de dierenarts te raadplegen. De dierenarts kan medicijnen voorschrijven die de diarree snel stoppen en kan voorstellen om op een ander dieetvoer dan voor constipatie over te stappen. Dit hondenvoer is lichter verteerbaar en vult belangrijke voedingsstoffen aan die je hond verloren is.
Maagdarmproblemen bij honden, of het nu gaat om constipatie of diarree, moeten goed in de gaten gehouden worden. Hoewel het vrijwel nooit om spoedgevallen gaat, is het wel noodzakelijk om zo snel mogelijk bij de dierenarts langs te gaan als de symptomen aanhouden en de conditie van je hond achteruitgaat. Als je weet hoe vaak je hond normaal gesproken zijn behoefte doet en hoe de ontlasting eruitziet, is het makkelijker om problemen te herkennen en je maatje de beste zorg te geven.
Over de auteur
Mindy Cohan, VMD
Mindy Cohan is dierenarts in de omgeving van Philadelphia en is afgestudeerd aan de University of Pennsylvania School of Veterinary Medicine. Ze heeft een hond uit het asiel genaamd Jem. Mindy trekt er graag opuit met Jem, al luisterend naar podcasts over de Amerikaanse Burgeroorlog en Abraham Lincoln.