Misselijkheid en diarree bij honden: is het een noodgeval?

Gepubliceerd door
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Is je hond aan het overgeven? Heb je een verandering in de kleur of de consistentie van haar ontlasting opgemerkt? Misselijkheid en diarree zijn heel gewoon bij huisdieren en kunnen allerlei oorzaken hebben. Meestal hoef je je geen zorgen te maken - misschien heeft hij gewoon iets verkeerds gegeten of een virusje opgelopen. Hoewel de meeste gevallen vanzelf weer overgaan, moeten we soms voorzichtig zijn, aangezien er iets ernstigers aan de hand kan zijn. Vooral overgeven kan snel leiden tot uitdroging. Hier volgen enkele tips om je te helpen beoordelen of je huisdier een dierenarts nodig heeft

Actie ondernemen

Als je hond misselijk is, is de eerste stap om hem geen eten meer te geven en ervoor te zorgen dat hij over genoeg schoon water beschikt. Vraag de dierenarts om advies als je hond langer dan 8 uur of erg vaak overgeeft. Het is meestal niet nodig om geen eten te geven als je hond diarree heeft. Zelflimiterende diarree gaat normaal na 2-3 dagen weer over.

In sommige omstandigheden moet je echter niet 24 uur wachten voordat je contact opneemt met de dierenarts.

Bel de dierenarts als...

  • Je hond erg jong of erg oud is (dan kan hij namelijk heel snel uitgedroogd raken)
  • Je hond een gezondheidsprobleem heeft, zoals diabetes
  • Je hond al medicijnen gebruikt. Vraag de dierenarts of hij moet doorgaan deze te nemen terwijl hij ziek is
  • Je bloed ziet in het braaksel of de diarree of als hij een zwarte, teerachtige substantie uitpoept
  • Je hond er heel ellendig uitziet of gedeprimeerd raakt of het tandvlees droog en plakkerig aanvoelt
  • De buik van je hond begint op te zwellen of je hond begint te begint te kreunen en probeert over te geven, maar er komt niks uit. Een zwelling kan duiden op een ernstig probleem – bel in dit geval meteen de dierenarts.
  • Als het er na 24 uur op lijkt dat de maag van je hond weer wat rustiger wordt en je advies nodig hebt over welk voer je nu moet geven, praat dan met de dierenarts. Dierenartsen raden vaak eerst een speciaal samengesteld voer aan, zoals Hill's Prescription Diet i/d, voordat je hond zijn normale voer weer kan eten.

Een laatste woord van advies – bel de dierenarts voordat je je zieke hond meeneemt naar de praktijk. Je wordt misschien gevraagd om in een andere wachtkamer te zitten als er een vermoeden is dat je hond andere patiënten kan besmetten.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde producten