Bekijk voeding voor jouw huisdier
Bekijk voeding voor jouw huisdier
Bekijk voeding voor jouw huisdier
Je hond valt de laatste tijd veel af, plast vaker dan normaal en blijft maar water drinken. De kans bestaat dat je maatje lijdt aan diabetes, ook wel bekend als suikerziekte. In dit artikel lees je wat diabetes precies is, waar het door wordt veroorzaakt, hoe je ‘t herkent en wat je als baasje kan doen.
Wat is suikerziekte eigenlijk?
Suikerziekte ontstaat als het lichaam minder gevoelig wordt voor insuline óf wanneer het lichaam onvoldoende insuline aanmaakt. Insuline is een belangrijk hormoon dat zorgt dat glucose vanuit het bloed wordt opgenomen in de cellen. In de cel wordt de glucose vervolgens omgezet in energie, die nodig is voor alle belangrijke processen in het lichaam, van groei, herstel, transport van stoffen, tot kwispelen, rennen en trucjes leren. Want juist voor de hersenen van je hond is glucose de belangrijkste energiebron. Maakt het lichaam te weinig insuline aan? Dan wordt de glucose niet verwerkt en blijft er te veel achter in het bloed: een hoge bloedsuikerspiegel.
Waar ligt de oorzaak?
Of je hond diabetes krijgt, is deels erfelijk bepaald. Dat zit ‘m vooral in de werking van de alvleesklier. Met een goed werkende alvleesklier is alles in balans: het lichaam produceert de juiste hoeveelheid insuline, glucose wordt efficiënt in de cel omgezet tot energie en de bloedsuikerspiegel blijft stabiel. Bij een minder goed werkende alvleesklier valt deze harmonie weg. Er wordt dan te weinig insuline aangemaakt, de glucose verwerking en energievoorziening loopt spaak en de suikerspiegel schiet omhoog.
Daarnaast speelt aanleg mee. Zo zijn sommige hondenrassen gevoeliger voor diabetes dan andere. Denk daarbij aan de Samojeed, de Dwergschnauzer, de Dwergpoedel en de Bichon Frise. Ook hebben niet gesteriliseerde teefjes 2 keer zoveel kans om diabetes te krijgen. Tot slot speelt leeftijd een grote rol. Zo begint diabetes vaak rond het 8e levensjaar.
Heeft mijn hond suikerziekte?
Bij het herkennen van suikerziekte spreken we van vroege symptomen en late symptomen.
Vroege symptomen:
- Overmatige dorst
- Meer plassen
- Onverklaarbaar gewichtsverlies
Symptomen die pas zichtbaar worden in een later stadium:
- Verlies van eetlust
- Gebrek aan energie
- Lusteloosheid
- Braken
- Problemen met zicht en grauwe staar
Merk je een of meerdere van deze symptomen bij je hond? Neem dan snel contact op met je dierenarts. Je dierenarts zal verdere onderzoeken uitvoeren om een nauwkeurige diagnose te stellen en een behandelplan te bespreken. Het behandelplan bestaat meestal uit dagelijkse injecties insuline die gegeven moeten worden. Hoe eerder deze behandeling gestart wordt, hoe beter.
Dit kan je zelf doen
Gelukkig heb je als baasje veel invloed. Zo vergroten slechte voeding, obesitas en stress de kans op diabetes. Dit betekent dus dat je met een gezonde, fitte en stressvrije hond de kans op suikerziekte aanzienlijk verkleint. Zorg dus voor een gezond gewicht en genoeg beweging (en kijk eens naar onze voeding waar je hond blij van wordt).
In je zoektocht naar het juiste dieetvoer bij suikerziekte is ‘vezelrijk’ je go-to. Voeding met weinig vezels en snelle koolhydraten zorgt er namelijk voor dat de bloedsuikerspiegel snel piekt en er meer insuline aangemaakt moet worden. Voor een hond met suikerziekte is dit slecht, omdat deze zijn suikergehalte niet zelf kan regelen. Met vezelrijk voer blijven de bloedsuikerspiegel en de insulinebehoefte laag.
Het belang van regelmaat
Evenwichtige voeding speelt een essentiële rol bij het beheersen van diabetes (en voor de algehele gezondheid van je hond). Maar regelmaat is minstens net zo belangrijk. Ofwel: geef je maatje elke dag op dezelfde tijdstippen z’n maaltijd. Zo went het lichaam aan een vaste routine en verbeter je de stofwisseling.
Vragen over diabetes om aan jouw dierenarts te stellen
Net als bij mensen, is suikerziekte bij honden dus een serieuze aandoening – maar met de juiste behandeling is ’t goed beheersbaar. Gaat er nu een belletje rinkelen of wil je graag meer informatie? Neem dan direct contact op met je dierenarts. De volgende vragen helpen je op weg:
- Wat zijn de behandelingsmogelijkheden voor de gezondheid van mijn hond met diabetes?
- Moet voeding een onderdeel zijn van het behandelingsschema van mijn hond en wat zijn de voor- en nadelen van deze aanpak?
- Hoe helpt een therapeutische hondenvoeding de gezondheid van mijn hond met diabetes te bevorderen?
- Hoe werkt voeding naast andere behandelingsopties?
- Zou je een Hill's Prescription Diet hondenvoer aanbevelen voor mijn hond met diabetes?
- Hoe lang moet ik het aanbevolen hondenvoer aan mijn hond geven?
- Wat als ik meerdere honden heb? Kan ik ze allemaal hetzelfde hondenvoer geven?
- Wat is de beste manier (e-mail/telefoon) om jullie te bereiken als ik vragen heb?
- Moet ik een vervolgafspraak maken?
Gerelateerde artikelen
-
Het belang van een gezond gewicht bij honden | Hill's
Ontdek wat de mogelijke oorzaken en tekenen van overgewicht zijn en welke rol voeding kan spelen bij gewichtsverlies van je hond.
Gerelateerde producten
-
Metabolic Hondenvoer met Kip
<ul> <li>Gewichtsverlies zonder ontbering – 96% van de honden viel thuis af in 2 maanden, 90% van de honden voltooide het afvalprogramma. <li>Verminderde noodzaak om het voer zeer nauwkeurig af te meten. <li>Klinisch bewezen gewichtstoename te vermijden na een afvalprogramma.</li><li>Beloon uw hond met heerlijke snacks - een aanvullend voer om gewichtsverlies en gewichtsbehoud bij volwassen honden te ondersteunen.</li></ul> <p><strong>Raadpleeg uw dierenarts voor meer informatie en advies over wat het beste is voor uw hond.</strong></p> <p> </p>