Waarom heeft mijn hond jeuk?

Gepubliceerd door
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Je vraagt je misschien af waarom je hond zoveel jeuk heeft. Er zijn vele oorzaken waarom de huid van een hond jeukt, dus het is belangrijk om de juiste diagnose te stellen, zodat kan worden gestart met het juiste behandelplan.

Er is bijna niets frustrerender dan te zien dat je huisdier zich niet goed voelt, dus het kalmeren van je jeukende hond heeft prioriteit. Honden die constant jeuk hebben, krabben en likken kan voor de eigenaren ook heel moeilijk zijn, die slecht kunnen slapen door de constante, krampachtige activiteit terwijl iedereen probeert te ontspannen. De twee hoofdoorzaken van jeukende huid bij honden, zijn parasieten en allergieën, die beide van het seizoen kunnen afhangen. Help je hulp nodig bij een diagnose? Maak dan een afspraak met je dierenarts. Zelfs als de jeuk van je hond niet zo erg lijkt, wil je er zeker van zijn dat je de juiste aanpak volgt en veilige producten gebruikt om het ongemak te bestrijden.

Vlooien en teken.

Ale je merkt dat je hond jeuk heeft, controleer dan eerst op vlooien en teken. Deze bloedzuigende parasieten gebruiken honden voortdurend als gastheer kunnen zich overal vasthechten. Teken kunnen enige tijd onzichtbaar blijven totdat ze helemaal volgezogen zijn en zo groot dat je ze kunt opmerken en verwijderen. Bedenk goed dat deze irritante beestjes, die samen met spinnen tot de familie van de spinachtigen behoren, diverse gevaarlijke ziektes kunnen dragen en dat ook doen. Dus controleer hier zeker op tijdens het tekenseizoen en elke keer dat je hond in een mogelijk besmet gebied komt (en let op, dat is overal buitenshuis). Als je een teek op je hond vindt en hulp nodig hebt om hem te verwijderen, neem dan contact op met je dierenarts. Trek hem niet zo maar uit. Hierdoor kunnen de monddelen achterblijven en zwelling, ontsteking en plaatselijke infectie veroorzaken.

Vlooien zijn minder gevaarlijk maar veroorzaken net zo veel ongemak. Dit soort besmettingen kan leiden tot jeuk bij honden en andere huidreacties, waarvoor diergeneeskundige hulp nodig is. Bepaalde honden kunnen allergisch reageren op vlooienbeten, met zeer pijnlijke plekken, haaruitval, zwelling en zelfs infectie tot gevolg. Vlooien zijn soms eenvoudiger te vinden dan teken als je ze regelmatig controleert, maar ze brengen het grootste deel van hun tijd door in de zachte bekleding van je huis en springen gewoon op je hond als het tijd is om te eten. Dit betekent dat ook zij zich soms moeilijk laten vangen. Een goede manier om te zien of je hond vlooien heeft, is om naar vlooienuitwerpselen te zoeken. Deze vlooienuitwerpselen zijn in feite verteerd bloed. Kam de vacht van je hond met wit keukenpapier eronder. Zie je zwarte korreltjes, doe er dan een druppel water op. Als het slechts vuil is zal het niet van kleur veranderen, maar als het vlooienuitwerpselen zijn dan zal het rood kleuren door het bloed. Het is een goede truc om te onthouden. Je hond met jeuk controleren op vlooien en teken is niet alleen in zijn voordeel, maar ook in dat van jou en je gezin. Sommige door teken verspreide ziekten treffen ook mensen en teken zullen zich zeker op mensen hechten als ze de kans krijgen. Het dragen van een lange broek tijdens wandelingen kan voorkomen dat je ze krijgt. De meeste vlooien bij honden zijn in feite kattenvlooien en ze zullen af en toe ook mensen bijten. Meestal zien die eruit als jeukende plekken, als muggenbultjes op de onderbenen en enkels. Sommige mensen, zoals honden en katten, zijn ook allergisch voor het vlooienspeeksel en reageren veel heftiger dan anderen.

Parasieten bij honden voorkomen

Er zijn andere parasieten, zoals verschillende soorten mijten, die jeuk bij honden kunnen veroorzaken. De beste behandeling tegen vlooien, teken en andere parasieten is preventie. Omdat deze parasieten zo hinderlijk kunnen zijn – en ook gevaarlijk – is het aan te raden om vlooien- en tekenpreventieve middelen te gebruiken zo vaak als je dierenarts je adviseert. Het is veel gemakkelijker om deze parasieten weg te houden dan te proberen een bestaande plaag te bestrijden, en het zal uiteindelijk veel prettiger zijn voor jou en je hond. Overleg met je dierenarts om er zeker van te zijn dat shampoos en preventieve middelen met medicatie de juiste dosering hebben en veilig zijn voor je hond. Er zijn veel opties bij het kiezen van preventieve behandelingen tegen ongedierte, van topische behandelingen, tabletten en medicijnen tot vlooien- en tekenbanden en sprays. En als je vlooien en teken op je huisdier vindt, bel dan je dierenarts voor een aanbevolen behandeling en zorg ervoor dat je de mand en de plaids van je hond ook wast. Bij ernstige vlooienplagen moet je misschien ook je huis behandelen. Gebruik nooit schoonmaakspray op je huisdier

Allergieën voor omgevingsfactoren

Net als mensen kunnen honden allergisch zijn voor wat dan ook. Als je geen vlooien of teken vindt, maar er iets is dat je hond een jeukende huid geeft, kun je te maken hebben met een bepaalde allergie. Voordat je met een behandeling start, kun je het beste overleggen met je huisarts om uit te zoeken waar je jeukende hond allergisch voor kan zijn. Omgevingsallergieën voor bijvoorbeeld pollen, bomen, huisstofmijt of schimmels komen vaak voor. Deze allergieën worden atopie of atopische dermatitis genoemd.

De diagnose atopie wordt vaak gesteld door al het andere uit te sluiten. Je dierenarts kan ook bloedtesten of intradermale huidtesten aanraden om na te gaan waar je hond allergisch voor is. Als je dat eenmaal weet, kun je het misschien voorkomen, maar vaak zijn er meerdere boosdoeners en kan het moeilijk zijn. Je kunt desensibilisatie proberen Hierbij wordt een speciaal, op de hond afgestemd 'vaccin' voor zijn allergieën periodiek geïnjecteerd. Dit begint met kleine hoeveelheden en wordt steeds geconcentreerder om het lichaam de tijd te geven eraan te wennen en er niet meer allergisch voor te zijn. Dit werkt niet voor alle honden maar kan wel goed helpen, zelfs als ze geen volledige kuur krijgen. Je dierenarts kan medicijnen geven om de jeuk en het zichzelf verwonden te stoppen en hij kan ook speciaal voer aanraden om de huid gezond te houden en de jeuk van je hond te verminderen.

Voedselallergieën

Voedselallergieën behoren tot de zeldzamere allergieën bij honden, maar komen net zo goed voor als bij mensen.

De boosdoener vinden

Voedselallergieën zijn dan wel zeldzaam, maar ze komen voor en een therapeutisch eliminatiedieet is de beste manier om na te gaan voor welk(e) ingrediënt(en) je hond allergisch is. De meest voorkomende voedselallergieën bij honden zijn rundvlees, kip, zuivel en tarwe. Je dierenarts zal je een van deze twee soorten voer aanraden voor de proefperiode.

  1. Gehydrolyseerd eiwit. Omdat de meeste voedselallergieën ontstaan door eiwitbronnen, kan je dierenarts gehydrolyseerd voer geven. Dit betekent dat de eiwitten in het voedsel zijn afgebroken in stukjes die te klein zijn voor het lichaam om te herkennen als eiwitten, maar die het lichaam nog wel kan gebruiken. Dit voer is goed omdat elke hond met een allergie het in principe kan eten. Dit maakt het makkelijk, vooral als je niet weet wat je hond in het verleden voor voer heeft gehad.

  2. Geheel nieuwe eiwit- en koolhydraatbronnen. Dit voer is gebaseerd op kennis over waar je hond eerder aan is blootgesteld. Je geeft hem voer dat hij nog nooit heeft gehad, zoals wild of eend.

Als je een proef met voer doet, is het cruciaal dat je hem in die periode niets anders te eten geeft. Voor intestinale voedselallergieën duurt de proef vaak slechts 3-4 weken, maar voor huidaandoeningen kan soms wel 12 weken zijn, dus je moet je er wel voor willen inzetten. Als je hond aan het einde van de proef weer de oude is, kun je proeven met voer doen om de precieze oorzaak uit te zoeken, maar veel eigenaren kiezen er gewoon voor om het voer te blijven geven dat goed werkt.

Bezoek je dierenarts

Er zijn veel redenen waarom honden jeuk hebben, maar de twee meest voorkomende redenen zijn parasieten en allergieën. Wat de reden ook is, vraag meteen hulp aan je dierenarts als je merkt dat je hond krabt. Geef geen medicijnen voor het onderzoek en de instructies van je dierenarts. Hoewel de behandeling snel en eenvoudig kan zijn, is het laatste wat je wilt een ingrijpende beslissing nemen die zelf een negatieve reactie veroorzaakt. Hoewel de beste behandeling tegen vlooien, teken en andere parasieten een preventiemiddel is (dat in verschillende vormen te koop is) worden voedselallergieën behandeld met voer met een beperkt aantal ingrediënten om het schadelijke ingrediënten te bestrijden. Omgevingsallergieën zijn moeilijker te behandelen, maar kunnen gemakkelijk in de hand worden gehouden met goede zorg en deskundig advies van je dierenarts.

Een jeukende huid is onaangenaam voor alle betrokkenen en het kan tijdrovend en duur zijn om het tot op de bodem uit te zoeken. MAAR met geduld, begrip en goed teamwerk tussen jou en je dierenkliniek vinden veel honden en hun eigenaren een oplossing en zijn nog steeds heel gelukkig.

Over de auteur

Katie Finlay

Katie Finlay

 

Katie Finlay is hondentrainer die in Zuid-Californië woont. Ze werkt al meer dan zes jaar samen met honden en hondenbezitters, zowel persoonlijk als via haar online berichten.