Waarom verliest mijn hond gewicht?

Gepubliceerd door Dr. Emma Milne BVSc FRCVS
minuten leestijd

Een Vizsla springt hoog in de lucht om een gele tennisbal te vangen. De hond is duidelijk actief en heeft een gezond gewicht

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

De meeste mensen maken zich tegenwoordig meer zorgen over gewichtstoename dan over gewichtsverlies, maar als je hond plotseling zonder duidelijke reden gewicht verlies, kan dat een reden tot zorgen zijn. Het is mogelijk dat je het gewichtsverlies niet opmerkt tot het ernstige vormen begint aan te nemen, vooral als je hond een lange of dikke vacht heeft. Het is een goede gewoonte om je hond zijn hele leven lang maandelijks te wegen, zodat je gewichtsveranderingen in beide richtingen snel opmerkt.

Lichaamsgewicht is eenvoudigweg het evenwicht tussen de calorieën die binnenkomen en de calorieën die weer naar buiten gaan. Als je hond gewicht verliest, is er dus iets mis met dit evenwicht. Misschien krijgt hij minder calorieën binnen, of verbrandt zijn lichaam plotseling meer calorieën, of misschien komen de voedingsstoffen in het voer niet op de juiste plaats terecht. Hier kunnen allerlei verschillende redenen voor zijn. Laten we eens kijken naar enkele veelvoorkomende redenen voor plotseling gewichtsverlies zonder duidelijke oorzaak.

Oorzaken van een lagere calorie-inname

  • Gebrek aan eetlust, ook wel anorexia genoemd, kan vele oorzaken hebben. Je hond is misschien minder geïnteresseerd in eten omdat hij zich niet lekker of misselijk voelt, vanwege bijvoorbeeld een lever- of nierziekte of stress en angst - misschien omdat er een nieuwe baby is of een andere grote verandering thuis.
  • Pijn. Als je hond pijn heeft, is hij misschien gedeprimeerd of wil hij zich niet bewegen om te eten. Dit kan vooral het geval zijn als hij mond- of tandpijn of nekklachten heeft.

Redenen voor een hoger calorieverbruik

  • Meer beweging. Het klinkt misschien raar, maar als je plotseling meer tijd hebt om je hond uit te laten, als ze een nieuw maatje hebben gevonden om mee te slepen of als iemand anders hem vaker uitlaat, kan het zo zijn dat hij gewoon meer beweging krijgt en daarom meer voer nodig heeft. Vraag aan de dierenarts of zijn huidige voer adequaat is.

     

  • Dracht en zogenvergen veel energie. Als je hond drachtig is of puppy's zoogt, dan zal ze extra puppyvoer nodig hebben om haar energiebalans op peil te houden.

  • Bepaalde ziektes, zoals kanker en diabetes, kunnen ertoe leiden dat je hond gewicht verliest, zelfs als hij normaal of zelfs meer dan gewoonlijk eet.

Voedingsstoffen komen niet terecht waar ze nodig zijn

  • Bijna alle maagdarmklachten kunnen tot gewichtsverliezen. Het voer dat je hond eet kan te snel door de darmen heen gaan, zodat het niet goed geabsorbeerd; dit is bijvoorbeeld het geval bij diarree. Een tekort aan bepaalde enzymen kan betekenen dat je hond vet of een andere component van het voer niet goed kan verteren. Dit leidt tot ondervoeding en gewichtsverlies.
  • Parasieten,zoals wormen die in de darmen leven, kunnen een behoorlijk deel van het voedsel dat je hond binnenkrijgt 'stelen‘. Zorg er altijd voor dat je preventieve voorzorgsmaatregelen neemt die passen bij de levensstijl van je hond.

Moet je je zorgen maken?

Tenzij je je er bewust voor inspant om je hond te laten afvallen, moet elk gewichtsverlies zonder duidelijke reden onderzocht worden. Probeer om als baasje goed op te letten. Heeft je hond meer of minder eetlust dan gewoonlijk? Drinkt hij meer dan normaal? Heb je diarree of veranderingen in de kleur of frequentie van zijn ontlasting opgemerkt? Kan je hond drachtig zijn? Is er thuis iets ingrijpends gebeurd, zoals een nieuwe huisgenoot?

Hoe meer informatie je de dierenarts kan geven, hoe beter. Hij zal vrijwel zeker bloed- en urinetesten uitvoeren en een lichamelijk onderzoek doen. Het kan ook nuttig zijn om een monster van de ontlasting te nemen.

Zoals we in het begin al zeiden, kan gewichtsverlies een vroeg teken van ziekte zijn. Het is daarom essentieel om je hond regelmatig te wegen, zodat je problemen zo snel mogelijk opspoort en hulp kan zoeken. Zoals altijd is het een goed idee om met de dierenarts te praten als je je zorgen maakt. Het is altijd beter het zekere voor het onzekere te nemen.

Gecontroleerd door Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA