Bekijk voeding voor jouw huisdier
Bekijk voeding voor jouw huisdier
Bekijk voeding voor jouw huisdier
Velen van ons, inclusief onze huisdieren, vechten vaak tegen overgewicht. Het kan dan ook een fijn idee lijken om moeite te hebben op gewicht te blijven. Voor sommige baasjes kan het echter echt een probleem zijn om hun hond te helpen een gezond gewicht te bereiken en te behouden. Als je je zorgen maakt dat je hond te mager is en het je maar niet lukt om hem aan te laten komen, dan is dit artikel bedoeld voor jou. We bespreken wat een gezond gewicht eigenlijk is, waarom je hond moeite heeft zijn gewicht op peil te houden en wat je eraan kan doen.
Wat is een gezond gewicht voor je hond?
Voor we dit onderwerp aansnijden, is het belangrijk om een recente trend te bespreken: dat mensen denken dat normale honden te mager zijn. Omdat zowel mensen als dieren de laatste jaren steeds zwaarder geworden zijn, neigen we er nu naar dieren met overgewicht als normaal en gezond te beschouwen. Dat betekent dat wat wij dierenartsen een gezond gewicht noemen door sommige mensen als te mager of zelfs ondervoed wordt gezien.
Vraag de dierenarts naar de BCS (Body Condition Score). Dit is een manier om te bepalen of een dier het juiste gewicht heeft. Kort gezegd moet je de ribben en schouderbladen van je hond kunnen voelen. Ook moet hij van boven gezien een duidelijke taille hebben. De dierenarts kan het je uitleggen en je vertellen of je hond te mager is of niet. Zo niet, dan hoef je je geen zorgen te maken!
Waarom heeft mijn hond moeite om een gezond gewicht te behouden en wat kan ik eraan doen?
Er kunnen meerdere redenen zijn dat je hond zijn gewicht moeilijk op peil houdt. Hier volgen enkele gebruikelijke oorzaken en wat je eraan kan doen.
Beweging en voedselinname. Er zijn grote verschillen tussen hondenrassen wat betreft energieniveau en behoefte aan beweging. Voedingsgidsen op de verpakking van voer zijn gericht op de 'gemiddelde hond' met dat gewicht. Het is heel normaal als dat tot 15% kan verschillen. Misschien moet je wel gewoon de hoeveelheid voer die je je hond geeft verhogen. Ook is het mogelijk dat je hond zich veel beter voelt bij 3 tot 4 maaltijden per dag in plaats van of.
Levensfase. In het algemeen hebben jongere, niet-gecastreerde honden meer energie per kilogram lichaamsgewicht nodig dan oude, gecastreerde honden. Misschien is het opnieuw gewoon een kwestie van meer voer geven. Zorg er altijd voor dat je je hond voer geeft dat past bij zijn levensfase.
Stress en angst. Dit is vrij gebruikelijk bij honden en kan problemen veroorzaken met de spijsvertering en voedselinname. Er zijn zeer goed verteerbare soorten voer met natuurlijke ingrediënten om angst te verminderen. De dierenarts kan je hier mee helpen. Het kan ook nuttig zijn om te praten met een gedragsspecialist. Het aanpakken van de oorzaak van de angst is een essentiële stap in deze gevallen.
De energiedichtheid van voer. Er is een enorme keuze aan hondenvoer en dit kan best overweldigend zijn. Veel soorten voer bevatten tegenwoordig een beperkte hoeveelheid calorieën, aangezien veel honden overgewicht hebben. Misschien bevat het voer dat je je hond geeft niet genoeg calorieën, zodat hij zijn gewicht niet behoudt. In dat geval kan de dierenarts een voer aanraden dat minder vezels en meer calorieën bevat. Dat betekent dat je hond kleinere hoeveelheden kan eten, maar toch meer energie en voedingsstoffen binnenkrijgt en zo goed op gewicht kan blijven.
Parasieten. Het is tegenwoordig erg ongebruikelijk dat honden ernstige worminfecties hebben, maar het is mogelijk dat dit de oorzaak is dat je hond niet aankomt. Controleer samen met de dierenarts of de voorzorgsmaatregelen die je neemt voldoende zijn.
Ziekte. Gewichtsverlies, of niet op gewicht blijven, zijn veel voorkomende vroege tekenen van ziektes, zoals spijsverteringsproblemen, nier-, lever- of hartproblemen, diabetes of kanker, onder andere. Als de dierenarts tevreden is over de soort en de hoeveelheid voer die je hond krijgt, kan hij bloed- en urinetesten uitvoeren om een onderliggende oorzaak uit te sluiten.
Niet aankomen is niet altijd een teken van grote problemen, maar als je twijfels hebt, kan je contact opnemen met de dierenarts en een controle inplannen. Hoe sneller je ontdekt wat het probleem is, hoe groter de kans dat je hond snel weer helemaal fit is.
Gecontroleerd door Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA