De ontwikkeling van je pup: zijn eerste drie maanden
Bekijk voeding voor jouw huisdier
Bekijk voeding voor jouw huisdier
Bekijk voeding voor jouw huisdier
Voor elk ras geldt dat alle puppy's zich op dezelfde manier ontwikkelen. Ze gaan door dezelfde fasen:van kind-zijn tot volwassen. Voor jou is het niet alleen interessant om deze fasen te kennen, het is ook belangrijk om te weten waar je puppy in de diverse stadia van zijn leven behoeften aan heeft.
Hoewel het ontwikkelingspatroon voor elke pup gelijk is, is de snelheid waarmee hij zich ontwikkelt afhankelijk van het ras. In het algemeen ontwikkelen de kleinere rassen zich sneller en zijn deze honden volwassen voordat ze 1 jaar oud zijn. Grotere honden kunnen er daarentegen wel achttien maanden over doen om zich volledig te ontwikkelen.
Ontdek de ontwikkeling van je pup per week.
Puppies van nul tot twee weken
Tijdens deze eerste paar dagen zal je pup alleen maar slapen en drinken, net als een pasgeboren baby. Maar hij kan wel kruipen en als hij het koud heeft, zoekt hij de warmte van zijn broertjes en zusjes of zijn moeder. Tussen 10 en 14 dagen opent een puppy zijn ogen, maar het gezichtsvermogens van een pup is tijdens de eerste paar weken beperkt.
Een pup van 3 weken oud
Je puppy's tanden komen door en hij leert lopen en drinken. Aan het einde van de derde week ontwikkelt je pup zijn reukvermogen. De fokker van je puppy moet hem nu gaan blootstellen aan lichte stress; dat is niets om je ongerust over te maken. Hem gewoon oppakken en vasthouden in verschillende posities noemen we in dit geval ‘lichte stress’. Door je pup hier aan bloot te stellen, went je pup aan menselijk contact en leert hij om later goed met mensen om te gaan.
Je puppy van drie tot twaalf weken: de socialisatieperiode
Dit is een kritieke periode voor je puppy. Om zich te kunnen ontwikkelen tot een vrolijke, gezonde en evenwichtige hond, moet je pup ervaring opdoen met mensen, andere honden en zijn omgeving.
Fase 1 - vanaf drie tot vijf weken: Je puppy begint te reageren op harde geluiden. Dit is handig voor de moeder, wanneer ze gromt om aan te geven dat ze niet meer wil voeden. Rond vier weken werken het gehoor, gezicht en reuk van je pup steeds beter. Hij begint te blaffen, te kwispelen en speels te bijten met zijn broertjes en zusjes. Hij begint ook vast voedsel te eten en hij verlaat zijn slaapplaats om zijn behoefte te doen. Vanaf vier of vijf weken speelt hij jaagspelletjes en schudt hij met zijn kop. Hij laat ook zijn tanden zien en hij begint te grommen en dingen in zijn bek rond te slepen.
Fase 2 - van vijf tot acht weken: Het gezicht van je puppy krijgt steeds meer uitdrukking en de coördinatie van zijn oren en ogen wordt steeds beter. Hij speelt mee met zijn broertjes en zusjes en rond de zevende week is hij klaar om te vertrekken naar zijn nieuwe thuis. Aan het einde van week acht wordt je pup nieuwsgierig en wil hij dingen ontdekken en onderzoeken, maar tegelijkertijd laat hij zien dat hij ook voorzichtig is.
In de laatste week voordat je jouw puppy mee naar huis kunt nemen, moet hij bij zijn familie vandaan worden gehaald en veel in contact worden gebracht met mensen. Zowel met volwassenen als kinderen.
Van week zes tot acht begint je puppy zich thuis te voelen bij jou en je gezin en ontdekt hij de omgeving, geluiden en geuren van zijn nieuwe thuis. Zodra hij bij je over de drempel stapt, moet je beginnen met gedragstraining voor in huis.
Fase 3 - van acht tot 12 weken: Je nieuwe puppy zal erg zijn best doen om in de smaak te vallen, want hij moet zijn plek zien te vinden in een nieuw gezin. Je begint hem te leren hoe hij spelletjes met mensen speelt en je helpt hem om het speelse bijten te verminderen.
Als je de verschillende groeistadia kent, kan je je pup voorbereiden op zijn ontwikkeling en ervoor zorgen dat je puppy de juiste ondersteuning krijgt die hij nodig heeft.
Voer voor je pup
Net als een baby heeft een puppy voeding nodig die precies de juiste balans van voedingsstoffen bevat voor het eerste levensjaar. In de blog het beste voer voor je puppy kiezen geven we je tips om het beste voer voor je pup te kiezen en krijg je informatie over welke voeding past bij jouw puppy.
Benieuwd naar wanneer je puppy een volwassen hond aan het worden is? Wij vertellen je in de blog wanneer is mijn puppy een volwassen hond? meer over hoe je de verschillende fasen bij je hond kunt herkennen.
Dit vind je misschien ook interessant
-
Wanneer is mijn puppy een volwassen hond?
Is je puppy een volwassen hond aan het worden? Soms is het moeilijk om te zeggen. Als je je hond al van puppy af aan hebt, zal je je vast nog alle veranderingen herinneren die hij of zij heeft doorgemaakt: tanden die doorkomen, leren apporteren, zindelijk maken en socialisatie met andere honden of mensen.