Bekijk voeding voor jouw huisdier
Bekijk voeding voor jouw huisdier
Bekijk voeding voor jouw huisdier
Wanneer je je puppy voor de eerste keer naar buiten laat, is dat voor jullie allebei een beetje eng. Ze zijn hulpeloos, nieuwsgierig en ondeugend en tegelijkertijd klein en kwetsbaar. Dat kan niet goed gaan, zo lijkt het. Maar het is een belangrijk onderdeel van de ontwikkeling van een puppy om zich op zijn gemak te leren voelen in verschillende omgevingen. Volg deze tips en neem je puppy op het juiste tijdstip mee naar buiten om kennis te maken met de wereld.
De tuin in gaan
Wanneer mag je puppy de tuin in? Als de tuin goed omheind is en er geen ongevaccineerde honden komen, kan je puppy meteen al op onderzoek uitgaan. Neem hem elke 1-2 uur mee naar buiten: zodra hij wakker wordt, wanneer hij water drinkt en na elke maaltijd. Op deze tijdstippen zal hij makkelijker zijn behoefte doen en krijg jij de kans om hem te belonen voor dit goede gedrag. Ga in het begin steeds kort naar buiten en altijd onder toezicht. Dit is ook een goed moment om ze kennis te laten maken met een halsband en riem, ter voorbereiding op wandelingen of uitstapjes naar openbare ruimtes.
Puppy's zijn gevoelig voor extreme temperaturen. Blijf als het erg koud is niet te lang buiten; laat je puppy zijn behoefte doen zonder op verkenning te gaan. Denk er ook aan dat puppy's het sneller koud krijgen als ze nat zijn, dus droog je puppy altijd goed maar voorzichtig af als hij in de regen geweest is. Luister naar je puppy. Dwing hem niet als hij niet naar buiten wil; zo zal hij je alleen maar minder vertrouwen of zelfs bang van je worden.
Puppy's zijn ook bijzonder vatbaar voor hittegerelateerde ziektes. Ga als het heet is maar kort naar buiten; laat je puppy ook niet zonder toezicht buiten, tenzij hij de beschikking heeft over schaduw en genoeg water.
Je puppy socialiseren
Wanneer je puppy veilig kan socialiseren hangt af van de inentingen die hij gekregen heeft en het risico op ziektes in de omgeving. De dierenarts kan je vertellen wat het protocol is voor het merk vaccins dat hij gebruikt. De socialisatieperiode duurt tot ongeveer de veertiende week, dus praat er met de dierenarts over wat het beste is voor je puppy.
Vroege socialisatie helpt je puppy om de wereld goed te leren kennen. Het betekent dat je hem geleidelijk aan kennis laat maken met familie en vrienden, vreemden, andere honden, andere dieren en alle spannende dingen die de wereld te bieden heeft. De puppyschool is een uitstekende manier om een begin te maken met het socialiseren van je puppy.
Als je bezorgd bent dat je puppy ongevaccineerde honden zal ontmoeten of blootgesteld zal worden aan onveilige omgevingen voor hij al zijn inentingen heeft gehad, kan je afspraakjes maken met gevaccineerde honden. Of omgevingen uitkiezen met weinig risico's, zoals de tuin van een vriend, ofwel je puppy dragen wanneer je naar buiten gaat. Probeer niet meteen allerlei soorten ontmoetingen te organiseren. Wennen aan nieuwe belevenissen hoort een positieve ervaring te zijn. Als je het forceert terwijl je puppy zich niet blij en ontspannen voelt kan het tegenovergestelde effect hebben: hij kan op de lange termijn angstig worden. Vraag de dierenarts, een instructeur van de puppyschool of een gekwalificeerde dierengedragstherapeut om advies hoe je je puppy op een veilige manier kan socialiseren.
Er is een kans dat je puppy overgestimuleerd raakt en al te enthousiast wordt tijdens de eerste uitstapjes naar buiten. Als dat gebeurt, kan je een pauze nemen of gewoon naar huis gaan. Zo krijgt hij de kans om te rusten en te kalmeren. In geen geval mag zijn hyperactieve gedrag je er echter van weerhouden om hem regelmatig mee naar buiten te nemen. Hij zal tijdens het opgroeien wennen aan de stimulerende en afleidende buitenwereld. Een oudere hond die als puppy zijn kans gemist heeft is veel moeilijker te socialiseren. Overstimulering is minder erg bij een jonge puppy die gesocialiseerd moet worden dan bij een oudere hond die niet goed gesocialiseerd is.
Samen met je puppy buiten tijd doorbrengen is ook een mooie kans om een band op te bouwen. Als hij weet dat jij er bent om hem te verzorgen en te beschermen terwijl hij zijn nieuwe wereld verkent, zullen jullie een sterke band krijgen. Het zal hem ook stimuleren om jou en de rest van de familie op te zoeken wanneer hij klaar is om uitgelaten te worden. Bovendien is dit de perfecte gelegenheid om hem te leren wat er buiten wel en niet mag.
Buiten op ontdekking gaan is een belangrijk onderdeel van de opvoeding van een puppy; als volwassen hond zal hij zich goed gedragen en zich op zijn gemak voelen in zijn omgeving. Zolang je deze richtlijnen volgt, zal je puppy op een veilige manier kennis kunnen maken met de buitenwereld.
Over de auteur
Jean Marie Bauhaus
Jean Marie Bauhaus is romanschrijver en huisdierenblogger en woont in Tulsa, Oklahoma, waar ze doorgaans onder leiding van een schoot vol met huisdieren haar werk uitoefent.
Gecontroleerd door Dr. Emma Milne BVSc FRCVS en Dr. Aileen Pypers, BSc, BVSc, PGDip