
Gezondheidscontroles voor puppy's: essentiële bezoekjes aan de dierenarts en verzorgingstips
Bekijk voeding voor jouw huisdier
Bekijk voeding voor jouw huisdier
Bekijk voeding voor jouw huisdier
Het is altijd een spannende tijd wanneer je een puppy in huis neemt. Hopelijk heb je alle noodzakelijke accessoires om je nieuwe familielid zich welkom en gelukkig te laten voelen in je woning. Het is belangrijk om de gezondheid van je puppy zo snel mogelijk te laten controleren door de dierenarts. Hopelijk heb je een goede fokker of een goed asiel gevonden en is je puppy in topvorm. Een gezondheidscontrole is echter altijd essentieel. Het eerste levensjaar is erg belangrijk om ervoor te zorgen dat je puppy een gezonde, gelukkige volwassen hond zal worden, dus dien je het juiste advies in te winnen. In dit artikel bespreken we wat je tijdens deze eerste paar bezoekjes kan verwachten en hoe je ervoor kan zorgen dat ze zo soepel mogelijk verlopen.

Een dierenarts kiezen
Als je al eerder huisdieren hebt gehad, heb je misschien al een dierenartsenpraktijk die je vertrouwt, maar zo niet: hoe vind je een dierenarts die bij je past? Aanbevelingen van familie en vrienden kunnen nuttig zijn, maar als je die niet hebt, moet je op je instinct vertrouwen. Zijn de mensen die er werken vriendelijk, deskundig en behulpzaam? Is de locatie praktisch en zijn er goede regelingen voor het geval je puppy zich niet goed voelt buiten de openingstijden? Zoek ook uit of de kliniek gespecialiseerd is in bepaalde gebieden en of de dierenarts je indien nodig naar een specialist kan verwijzen. Kijk ook uit naar tekenen van extra zorg, zoals aparte gebieden voor katten en honden in de wachtkamer en het ziekenhuis.
De eerste gezondheidscontrole van je puppy
Het eerste bezoekje aan de dierenarts kan je puppy veel stress opleveren. Hij moet misschien mee in de auto, ontmoet nieuwe mensen en nieuwe geuren en moet een bepaalde hoeveelheid porren ondergaan. Je kan op meerdere manieren helpen. Het allerbelangrijkste is om zelf kalm te blijven. Hoe onrustiger je bent, hoe meer je hond dit zal opmerken en zelf onrustig worden. Zorg ervoor dat je puppy veilig vastzit in de auto, in een bench of in een puppytuigje met een gordel. Het is ook een goed idee om wat speeltjes en snacks mee te nemen om je puppy te belonen voor goed gedrag. Op deze manier zal hij begrijpen dat het zo slecht nog niet is om naar de dierenarts te gaan! Je kan zelfs overwegen om vóór de grote dag al een keertje naar de praktijk te gaan. Een klein uitstapje naar de wachtkamer met een paar snacks zal voor jullie allebei positieve associaties creëren.
Bij dit eerste bezoekje zal je puppy zo'n 8-10 weken oud zijn. Het team van de dierenarts zal een aantal dingen met je willen bespreken en een lichamelijk onderzoek willen uitvoeren. Dit kan je verwachten:
Lichamelijk onderzoek en gewichtscontrole. De dierenarts zal je puppy van kop tot staart willen onderzoeken. Dit is belangrijk om te controleren of hij goed gevoed is, of hij aangeboren aandoeningen heeft zoals een navelbreuk of een hartafwijking of dat er andere problemen zijn, zoals vlooien. Regelmatige gewichtscontroles zijn het hele leven lang nuttig om obesitas of gewichtsverlies op te sporen, maar tijdens de groei zijn ze absoluut essentieel. Een slanke puppy betekent vaak een slanke volwassen hond, maar het bijhouden van de groei is ook belangrijk om er zeker van te zijn dat je hond niet te snel of te langzaam groeit. Dit is met name belangrijk voor puppy's van grote rassen die als volwassen honden meer dan 25 kg zullen wegen. De dierenarts of dierenverpleger kan je een groeidiagram geven of je de groei in een grafiek op de computer laten zien.
Vaccinaties. Het is essentieel om je puppy te laten vaccineren tegen levensbedreigende ziektes en het is een van de belangrijkste dingen die je kan doen om hem gezond te houden. Vaccinaties blijven evolueren, dus de richtlijnen blijven veranderen. Het vaccinatieschema van je puppy is ook afhankelijk van waar je woont. Het LICG heeft een vaccinatieschema gepubliceerd, zodat je weet wat je kan verwachten.
Je puppy heeft misschien bij de fokker al één of meer vaccinaties gehad; zorg ervoor dat je dit weet. Zo ja, dan hoort de fokker je een certificaat te hebben gegeven, ondertekend en gestempeld door de dierenarts die ze heeft uitgevoerd. Je eigen dierenarts kan dan zien of je puppy nog andere vaccinaties nodig heeft.
Om de bescherming in stand te houden zijn er jaarlijkse boosters nodig; sommige zijn echter om het jaar nodig. De dierenarts zal je hier advies over geven, afhankelijk van welke ziektes voorkomen in jouw land of regio.
Ontwormen. Er zijn twee soorten wormen die je puppy kunnen infecteren: rondwormen en lintwormen. Je zal zo snel mogelijk met een behandeling hiertegen moeten beginnen. De dierenarts zal je adviseren over een regelmatig ontwormingsprogramma. Omdat sommige wormen ook mensen kunnen infecteren, is het belangrijk dat je je aan het door de dierenarts aangeraden ontwormingsschema houdt. Puppy's kunnen wormen krijgen van hun moeder via de baarmoeder en via de melk. Daarom moeten alle puppy's ontwormd worden, of je nu tekenen van wormen ziet of niet.
Vlooien Als je puppy ongewenste gasten heeft, zal hij zich waarschijnlijk veel krabben. Je ziet misschien ook vlooienuitwerpselen in zijn vacht wanneer je hem borstelt. Je zal de vlooien zelf niet gauw zien. Ze zijn roodbruin en zo'n 2-3 mm lang en ze kunnen hard rennen. Het grootste gedeelte van hun tijd brengen ze door in je zachte meubels.
Als je denkt dat je puppy vlooien heeft, vraag dan de dierenarts om advies over behandelingen. Moderne vlooienmiddelen zijn erg effectief en je zal vrij snel van de vlooien af kunnen komen. Je moet misschien ook je woning behandelen. De dierenarts kan je een geschikte spray of een poeder geven.
Teken zijn bloedzuigende parasieten die veel voorkomen in heidegebieden en warmere streken. Ze zitten te wachten op vegetatie en klimmen op dieren die voorbijlopen. Vervolgens kruipen ze door de vacht en hechten zich vast door hun bek in de huid te begraven, meestal op de kop en op de oren. Afhankelijk van de levensfase van de teek kunnen ze heel moeilijk op te sporen zijn. Wanneer ze goed te zien zijn, zijn het meestal grote, volwassen teken die zich helemaal hebben volgezogen met bloed. Teken kunnen ernstige ziektes verspreiden, dus vraag de dierenarts naar preventiemiddelen en hoe je ze kan opsporen.
Verzekering. Je besluit misschien om een verzekering af te sluiten voor je nieuwe puppy. Op die manier hoef je je in ieder geval geen extra zorgen te maken over hoge rekeningen voor behandelingen.
Denk eraan dat de meeste verzekeringen voor huisdieren routinematige gezondheidszorg niet dekken. Het is ook belangrijk om je huiswerk te doen: polissen en prijzen kunnen onderling sterk verschillen. Onderteken niets voordat je de kleine lettertjes hebt gelezen. Vraag de dierenarts welke maatschappijen hij aanraadt. Een beetje extra betalen kan een groot verschil maken qua dekking.
Microchip. Een microchip is een klein apparaatje dat kan worden ingebracht onder het nekvel van je puppy. Dit is een relatief pijnvrije procedure; het is net als een injectie voor een vaccinatie. De chip draagt een uniek nummer dat geregistreerd staat in een centrale database. Als je puppy ooit zoek raakt, kan hij zo terug worden gevonden. Je zal hiervoor moeten betalen, maar het is de investering meer dan waard. In veel landen is een microchip bij wet verplicht. Vraag de dierenarts om meer details.
Socialisatie, gewenning en gedragsadvies. In de eerste weken en maanden van het leven van een puppy leert hij om te gaan met de wereld om zich heen. Socialisatie is hoe een puppy leert zich te gedragen en te communiceren met andere dieren en mensen. Gewenning is hoe een puppy leert zich op zijn gemak te voelen en niet bang te zijn van de dingen in het leven, zoals het verkeer, harde geluiden en huishoudelijke apparaten. De cruciale periode hiervoor begint al wanneer de puppy 4 weken oud is kan afhankelijk van ras en formaat een verschillende hoeveelheid tijd duren. De eerste weken en maanden zijn echter het belangrijkst. Het is een veel kortere periode dan bij mensen.
De manier waarop het gebeurt is essentieel. Alles hoort op een zo positief mogelijke manier gedaan te worden, anders bereik je gemakkelijk het tegenovergestelde van wat je probeert. Vraag de dierenarts om advies over de beste manier om dit te doen. Hij biedt misschien ook 'puppyfeestjes' of lessen aan, waar jij en je puppy andere mensen en hun puppy's kunnen ontmoeten in een veilige omgeving.
Castratie/sterilisatie. De dierenarts zal tijdens deze controle castratie of sterilisatie willen bespreken. Beleid wat betreft castratie/sterilisatie verschilt sterk per land en per hondenras. De dierenarts zal je advies geven of castratie/sterilisatie aan te raden is en zo ja, op welke leeftijd dit bij jouw hond dient te gebeuren. Dit is meestal tussen de 4 en 12 maanden.
Voeding. Voeding tijdens de groei is essentieel voor de ontwikkeling van gezonde botten, gewrichten en organen zoals de hersenen, het hart en de ogen. Bespreek met de dierenarts welk puppyvoer het beste is voor jouw hond. Als je overstapt op een ander voer dan wat de fokker gaf, zorg er dan voor dat je dit doet gedurende een periode van 5-7 dagen of zoals aangeraden door de dierenarts. Dit zal helpen om maagproblemen ten gevolge van een snelle verandering te voorkomen en om je puppy geleidelijk aan zijn nieuwe voer te laten wennen.
Gezondheidscontroles voor je puppy in het eerste jaar - wat te verwachten.
Er kunnen kleine verschillen zijn in hoe vaak het team van de dierenarts je puppy zal willen zien, maar hier volgt een algemeen schema van wat je kan verwachten in het eerste levensjaar van je puppy.
Gewichtscontroles het hele jaar door. Het is een goed idee om je puppy indien mogelijk de eerste 3-4 maanden elke 2 weken te wegen. Langsgaan bij de dierenarts om gewogen te worden en een traktatie krijgen van iemand die daar werkt is een goede manier om positieve associaties op te bouwen en tegelijkertijd de groei in de gaten te houden. Het is ideaal om maandelijks een controle uit te voeren tot hij volwassen is. Gedurende zijn hele leven is het een goed idee om je hond om de paar maanden te wegen.
4-6 maanden. Wanneer hij 4-6 maanden oud is, wordt je puppy misschien gecastreerd of gesteriliseerd. Als teven vroeg gesteriliseerd worden, reduceert dit later in het leven de kans op melkkliertumoren. Castreren of steriliseren heeft in het algemeen veel voordelen voor de gezondheid. De dierenarts zal je vertellen wat je kan verwachten en hoe lang het herstel zal duren. Afhankelijk van het temperament en ras van je hond, kan hij aanraden om de castratie/sterilisatie uit te stellen. Op dit moment heeft je hond misschien ook een boostervaccinatie nodig, afhankelijk van waar je woont. De dierenarts zal ook controleren hoe goed je hond beschermd is tegen parasieten en een volledig lichamelijk onderzoek uitvoeren.
9 maanden. Als je hond gecastreerd of gesteriliseerd is, zal de dierenarts misschien op de leeftijd van 9 maanden meer dan een gewichtscontrole willen doen om te zien of hij te dik wordt. Hij kan dan een verandering van voer adviseren of een verandering in de hoeveelheid voer per dag.
Een jaar. Wanneer ze één jaar oud zijn, zijn de meeste kleine en middelgrote honden volwassen en kunnen ze als zodanig behandeld worden. Grote en reuzenrassen hebben langer nodig om volwassen te worden en worden pas als volwassen beschouwd wanneer ze 18-24 maanden oud zijn. Vraag de dierenarts wanneer je jouw hond moet laten overstappen op voer voor volwassen honden. Wanneer hij één jaar oud is zal hij zijn boostervaccinaties krijgen.
Het lijkt misschien een overweldigende tijd, maar als je goed voorbereid bent en weet wat je kan verwachten, zullen jij, je puppy en je familie een vliegende start maken. Zoals altijd geldt: als je je ooit zorgen maakt dat er iets niet in orde is, vraag het dan aan de dierenarts. Daar zijn we voor en het is altijd beter om het zekere voor het onzekere te nemen. Er bestaan geen domme vragen als het gaat om de gezondheid van je puppy!
Gecontroleerd door Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA en Dr. Emma Milne BVSc FRCVS.