Hoe moet je honden en katten reanimeren

Gepubliceerd door Dr. Sarah Wooten
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Cardiopulmonale resuscitatie (beter bekend als reanimatie) is een levensreddende vorm van eerste hulp. Reanimatie van honden en katten kan worden gebruikt om het leven van een huisdier te redden als een hond of kat stopt met ademen of het hart stopt met kloppen. Dit staat ook bekend als hartstilstand.Als dit ooit met je hond of kat gebeurt, is het van vitaal belang dat je weet hoe je moet reanimeren. Om op dit soort noodgevallen voorbereid te zijn, kan het volgen van een online eerste hulp cursus voor katten en honden van het Rode Kruis helpen.

Een stap-voor-stap handleiding voor reanimatie van katten en honden.

Hoewel reanimatie bij huisdieren eigenlijk moet worden uitgevoerd door een dierenarts, moet je deze stappen volgen als je je kat of hond moet reanimeren:

1. Controleer of je huisdier nog een hartslag heeft

Je kunt de hartslag van je huisdier controleren door je hand op de linkerkant van de borstkas te leggen, net achter het punt van de elleboog. Je kunt controleren of een huisdier ademt door te kijken of de borstkas op en neer gaat bij elke ademhaling. Als je geen hartslag voelt of als je de borstkas van je huisdier niet op en neer ziet gaan, begin dan onmiddellijk met hartmassage. Houd in gedachten dat de manier waarop je de borst moet indrukken afhankelijk is van de grootte van het huisdier:

Engelse Mastiff ligt in zomers groen gras

  • Voor katten en kleine honden: Plaats de palm van je dominante hand op het hart en leg je andere hand over je dominante hand. Je moet druk uitoefenen met de handpalm van je dominante hand die bedekt is door je andere hand.
  • Voor puppies en kittens: Plaats je duim op de bovenkant van de borst en de andere vingers op de onderkant. Gebruik dan je vingers om de borstkas in te drukken.
  • Voor grote honden of honden met een stevige borstkas: Plaats je dominante handpalm over het breedste deel van de ribbenkast en plaats je andere hand over je dominante hand.
  • Voor honden met een tonvormige borstkas: Voor bulldogs, rottweilers, mastiffs en Staffordshire terriers rol je de hond op zijn rug. Plaats je dominante handpalm over het breedste deel van de onderkant van de borstkas (het borstbeen), en plaats je andere hand over je dominante hand. Zorg ervoor dat je schouders recht boven je handen staan, en blokkeer je ellebogen.

2. Begin hartmassage

Doe 30 borst compressies achter elkaar. Als je voelt dat je moe wordt voordat je de 30 bereikt, is het beter dat iemand anders de hartmassage overneemt (indien mogelijk) om ervoor te zorgen dat de borst compressies effectief blijven. Bij grotere honden moet je hard duwen om het hart te laten pompen, en je moet ook snel pompen met een aanbevolen aantal van 100 tot 120 compressies per minuut om voldoende bloed te laten circuleren om het leven te ondersteunen. Als je pompt op het ritme van het liedje "Stayin' Alive" van de Bee Gees, doe je het goed. Druk de borstkas ten minste tot de helft van de normale breedte in en laat de borstkas volledig terugspringen alvorens opnieuw in te drukken.

3. Geef mond op snuit beademing

Strek de nek van je huisdier volledig uit om de luchtweg te openen. Bedek dan de neus van je huisdier met je mond, sluit de mond van je huisdier met je hand en adem uit in de neus van je huisdier tot je zijn borstkas uit ziet zetten. Geef twee beademingen.

Rode tabby ligt op zijn rug op de schoot van een vrouw terwijl ze zijn borst aait.

4. Herhaal

Herhaal stap één en twee, en controleer dan op een hartslag of ademhaling. Als je huisdier nog steeds niet ademt of geen hartslag heeft, herhaal je de stappen tot je bij het dierenziekenhuis bent. Als je huisdier begint te ademen en je een hartslag waarneemt, is het gelukt je huisdier te reanimeren. In het geval dat dit gebeurt, is het belangrijk op te merken dat je huisdier nog niet uit de gevarenzone is. Het is absoluut noodzakelijk dat je je huisdier zo snel mogelijk door een dierenarts laat onderzoeken, omdat je huisdier het risico loopt opnieuw een hartstilstand te krijgen.

Wat als reanimatie niet werkt?

Ook als het niet lukt je huisdier bij te brengen, ga dan toch door met het reanimeren van kat of hond en breng je huisdier naar de dierenarts. De meeste dierenartsen zijn uitgerust met levensreddende noodapparatuur zoals zuurstof, injecteerbare medicijnen en andere geavanceerde systemen om het leven in stand te houden die je huisdier wellicht nog kunnen redden. Zelfs als je huisdier niet ademt of geen waarneembare hartslag heeft als je bij de dierenarts aankomt, heb je met de reanimatie het hart van je huisdier kloppend en de longen ademend gehouden. Bovendien heeft elke hond of kat die een hartstilstand heeft gekregen en gereanimeerd is, nazorg nodig die alleen door een dierenarts kan worden gegeven. Gewoonlijk zullen deze huisdieren extra tests nodig hebben om vast te stellen wat de oorzaak was van de hartstilstand, en moeten ze in een ziekenhuis worden opgenomen en uitgebreide monitoring krijgen om ze te helpen herstellen.

Voorbereid zijn op het verlenen van eerste hulp, inclusief reanimatie, is een belangrijk onderdeel van het voorkomen van een ramp in het leven van je hond of kat. Hoewel het voor een eigenaar niet ideaal is om een kat of hond te reanimeren, kan voorbereid zijn op deze situatie het verschil betekenen tussen leven en dood voor je huisdier.

Over de auteur

Dr. Sarah Wooten

Dr. Sarah Wooten

Dr. Sarah Wooten is in 2002 afgestudeerd aan de UC Davis School of Veterinary Medicine en is een bekend internationaal spreker op het gebied van diergeneeskunde en diergezondheidszorg. Zij heeft 10 jaar ervaring met spreken in het openbaar en mediawerk en schrijft voor een groot aantal online en gedrukte publicaties over de gezondheid van dieren. Dr. Wooten spreekt al vijf jaar in het veterinaire onderwijs over leiderschap, communicatie met klanten en persoonlijke ontwikkeling. Dr. Wooten is ook gecertificeerd dierenartsjournalist, lid van de American Veterinary Medical Association, en heeft 16 jaar ervaring in een diergeneeskundige praktijk voor kleine dieren. Naast spreker, auteur, dierenarts en medebedenker van het razend populaire kaartspel 'Vets Against Insanity' is zij mede-eigenaar van Elevated Eateries Restaurant group in Greeley samen met haar man met wie ze 22 jaar getrouwd is, en samen voeden zij drie enigszins ongetemde mini-mensen op. Als het tijd is om te ontspannen, kan men haar zien skiën in Colorado of duiken met haaien in het Caribisch gebied.

Pak het groots aan... of ga naar huis. Ga voor meer informatie naar drsarahwooten.com.

 

Gecontroleerd door Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde producten