Huisdier met jeuk? Een allergie of niet?

Gepubliceerd door
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Soms kun je er gek van worden als je ergens jeuk hebt. Een hond of kat die altijd aan het krabben of likken is, kan zowel voor baasjes als voor het dier zelf erg vervelend zijn. Als je hond of kat haren verliest, kale plekken krijgt of de huid er niet goed uit ziet, dan zou dit kunnen duiden op een allergie. Allergieën bij honden en katten komen niet zo vaak voor als sommige mensen denken, dus je dierenarts wil waarschijnlijk eerst andere oorzaken uitsluiten. Je kunt er hier een artikel over lezen.

De meest voorkomende allergische huidaandoening bij honden en katten is atopische dermatitis, ook wel atopie genoemd. Dit begint zich meestal te ontwikkelen als je hond of kat ongeveer zes maanden oud is,. Je herkent dit doordat ze beginnen te krabben, met hun kop schudden, of zichzelf voortdurend uitgebreid bijten en likken. Je kunt kale plekken en rode huid aantreffen, en in veel gevallen een beschadigde huid omdat het dier zijn huid heeft opengekrabt. De huid kan een tweede infectie oplopen door zo'n wond, waardoor de jeuk nog erger wordt.

Atopie is een reactie op dingen uit de omgeving, wat één of meerdere dingen kan betekenen. De meest voorkomende gevoeligheden zijn zaken zoals stof- en voedselmijten, pollen, bomen, gras, enz. Een heel aantal katten en honden heeft in de zomer meer jeuk omdat dat alle weides dan in bloei zijn. Anderen hebben het hele jaar door jeuk, wanneer het bijvoorbeeld over stofmijten gaat.

Atopie kan lastig vast te stellen zijn en het onderzoek en de behandeling kunnen prijzig uitvallen. Wees daarom geduldig met je dierenarts terwijl hij of zij vaststelt hoe je huisdier het beste geholpen kan worden. Zodra andere oorzaken zijn uitgesloten, zullen ze misschien andere tests uitvoeren om erachter te komen waar je huisdier allergisch voor is. Huidtests zijn bijvoorbeeld een belangrijke stap voor een zogenaamde desensibilisatie. Vervolgens kunnen behandelingen besproken worden zoals medicatie, omega-oliën, shampoos, het vermijden van allergenen en desensibilisatie. Bij desensibilisatie wordt er een specifiek mengsel van allergenen speciaal voor je hond of kat gemaakt. Ze krijgen steeds grotere injectiedoses in de loop van weken en maanden toegediend. In sommige dieren stopt de atopie, en als het niet volledig stopt, kan het helpen bij het verlagen van de hoeveelheid medicatie. Je dierenarts geeft misschien ook een korte steroïdenkuur om de cyclus van jeuk en krabben te stoppen en wat verlichting te bieden. Antibiotica kan gebruikt worden in geval van infectie.

Naast atopie moeten we het hebben over voedselallergie. We noemen dit liever ongewenste reacties op voedsel, omdat de meeste reacties en gevoeligheden voor voedsel geen echte allergieën zijn. Voor je huisdier maakt dit weinig verschil, omdat de reacties en dingen die je moet ontwijken hetzelfde zijn. Echte voedselallergieën worden meestal door een deel van de eiwitten in het voedsel veroorzaakt. Het meest voorkomende voedsel dat allergische reacties bij honden veroorzaakt is rundvlees, zuivel, kip en tarwe. Bij katten gaat het om rundvlees, kip en vis. Houd er rekening mee dat je huisdier zowel atopie als een voedselallergie kan hebben.

De symptomen zijn hetzelfde als voor atopie, maar zijn niet seizoensgebonden als ze altijd hetzelfde voer krijgen. In sommige gevallen verschillen de plekken op het lichaam die het meest jeuken bij atopie en voedselreacties, maar dit is niet altijd zo. Als je dierenarts vermoedt dat het door voer wordt veroorzaakt, moet je waarschijnlijk bepaalde voedselbestanddelen gaan uitsluiten en elimineren. Het kan tussen de 4 tot 12 weken duren voordat er tot een conclusie wordt gekomen, en het is essentieel dat je je aan de planning houdt. De eenvoudigste manier om een voedselproef uit te voeren is meestal aan de hand van speciaal dieetvoer. Dit gaat om voer dat eiwitten bevat die zo klein zijn gemaakt dat het lichaam niet langer op ze reageert (eiwithydrolysaat genoemd), of eiwitten die je huisdier nog nier eerder heeft gegeten ('nieuw eiwitvoer' genoemd). Als je hond of kat zich na een paar weken weer goed voelt, kun je ze steeds met een andere eiwitbron uitdagen om de boosdoener(s) te vinden. Veel baasjes zijn zo opgelucht dat de jeuk stopt, dat ze soms het speciale voer blijven geven. Bloedtests kunnen ook worden gebruikt om te achterhalen van welke voedselallergieën je huisdier last heeft. Het elimineren van voedselbestanddelen is de beste keuze.

Een ander type reactie dat we wel eens tegenkomen is contactdermatitis. Hierbij komt een dier in contact met iets dat een allergische reactie veroorzaakt of de huid beschadigt. Denk bijvoorbeeld aan het rennen door brandnetels of een reactie op een bepaald wasmiddel voor je beddengoed.

Jeuk en krabben kan erg vervelend zijn voor ons en onze huisdieren, maar een beetje toewijding van jou en het veterinaire team zorgt hopelijk voor wat verlichting.

Over de auteur

Dr. Emma Milne

Dr Emma Milne is sinds 1996 een gekwalificeerde dierenarts. Ze heeft 12 jaar lang in een dierenartspraktijk voor kleine huisdieren gewerkt en is zeven jaar werkzaam geweest als adviseur voor klinische voeding. Ze staat bekend om haar inspanningen voor dierenwelzijn en heeft tien boeken over huisdieren geschreven.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde producten