Huisdieren met jeuk - de meest voorkomende oorzaken

Gepubliceerd door
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Als je hond of kat constant jeuk heeft en loopt te krabben, kan dit zowel voor jou als voor je huisdier erg vervelend zijn. Zo kan je zien dat je hond of kat veel haar verliest en korstjes of rode plekken heeft. De oorzaak van de jeuk is wellicht makkelijk te achterhalen, maar door voortdurend te krabben, kan de huid onstoken raken. Dit kan uiteindelijk leiden tot diepe huidontstekingen. Zo volgt er een oneindig patroon van jeuk en krabben. Zelfs als je denkt dat de jeuk wel meevalt, is het beter om je dierenarts te bezoeken om grotere problemen te voorkomen.

Misschien heeft je huisdier last heeft van een voedselallergie of atopie, maar er zijn oorzaken van jeuk die vaker voorkomen en die eerst uitgesloten moeten worden. We beginnen met iets waar veel mensen een hekel aan hebben: vlooien!

Vlooien.

Veel mensen reageren dat hun huisdier geen vlooien heeft, dat ze nog nooit een vlo hebben gezien en dat hun huisdier volledig is behandeld voor vlooien. Dat kan het geval zijn maar meestal zijn vlooien toch de oorzaak. Dit is waarom. Vlooien spenderen het grootste deel van hun leven in zachte omgevingen in huis zoals tapijt,  banken, bedden, enz. Ze springen op je hond of kat wanneer ze willen eten, dus tenzij je huisdier veel vlooien heeft, kan het zijn dat je ze nooit ziet. Voor elke vlo die je op je huisdier ziet, leven er misschien wel 100 in je huis! Niet echt een leuk idee hè? Ondanks dat jouw hond of kat misschien is behandeld voor vlooien, is de werkzaamheid hiervan sterk afhankelijk van wat je hebt gebruikt en hoe lang dat geleden is. Sommige dieren zijn erg gevoelig voor vlooienbeten, of kunnen er zelfs allergisch voor zijn. Ze hebben dan een behandeling met een goed product nodig, waarbij de aangeraden intervallen nauwkeurig moeten worden gevolgd.

Een goede manier om erachter te komen of jouw huisdier vlooien heeft, is door zijn of haar vacht te kammen met een stuk wit keukenpapier. Maak het papier nat als er vuiligheid uit komt. Als het papier rood wordt van de vuiligheid, dan is dat vuil of uitwerpselen van vlooien. Dit is rood vanwege het feit dat vlooienuitwerpselen uit bloed bestaan. Vlooien houden ervan om zich op de nek, rondom de staart of het achterste van je huisdier te begeven, dus als je huisdier vooral kale plekken of korstjes op deze plekken heeft, is het ZEER aannemelijk dat het vlooien zijn. Het goede nieuws is dat het makkelijk is om van vlooien af te komen. Je dierenarts zal je vertellen hoe je dit het beste kunt doen.

Overige parasieten

Andere parasieten zoals mijten en luizen kunnen ook jeuk en haaruitval veroorzaken. Afhankelijk van de parasiet, moet je dierenarts misschien monsters van de vacht of schraapsels van de huid nemen om onder de microsoop te analyseren.

Andere huidaandoeningen.

Schimmelinfecties en -aandoeningen zoals ringwormen kunnen ook jeuk of haaruitval veroorzaken. Sommige dieren hebben zeer vette of droge huid, waardoor dit vaker kan voorkomen bij bepaalde rassen.

Zodra al deze dingen zijn uitgesloten, zal je dierenarts waarschijnlijk voedsel- en omgevingsallergieën onderzoeken waar mogelijk verdere tests voor nodig zijn.

Kort samengevat.

Alle gevallen van jeuk, haarverlies en letsel moeten op een logische manier worden aangepakt om oorzaken te bevestigen of uit te sluiten. Het zou ook kunnen dat je huisdier misschien wel last heeft van meer dan één huidaandoening. Je hond of kat kan bijvoorbeeld best tegen een paar vlooienbeten, maar als daar een paar mijten aan worden toegevoegd, kan het best zijn dat dit de druppel is die de emmer doet overlopen. Het kan ook iets anders zijn zoals een reactie op voedsel. Huidproblemen kunnen eenvoudig zijn, maar soms ook langdurig onderzoek, tijd en energie eisen. Gedurende deze periode kan het zijn dat je dierenarts tijdelijk speciaal dieetvoer aanraadt. Dit voer help de jeuk tegengaan en versnelt het genezingsproces van de huid. Bereid je voor op al het benodigde onderzoek, vraag snel om hulp en wees geduldig met je dierenarts omdat er soms een logische, geplande aanpak nodig is om erachter te komen wat er aan de hand is en hoe het probleem het best verholpen kan worden.

Over de auteur

Dr. Emma Milne

Dr Emma Milne is sinds 1996 een gekwalificeerde dierenarts. Ze heeft 12 jaar lang in een dierenartspraktijk voor kleine huisdieren gewerkt en is zeven jaar werkzaam geweest als adviseur voor klinische voeding. Ze staat bekend om haar inspanningen voor dierenwelzijn en heeft tien boeken over huisdieren geschreven.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde producten