Wat de staart van jouw kat je vertelt

Geschreven door
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Je kat gebruikt lichaamstaal om aan te geven hoe ze zich voelt. Deze signalen in lichaamstaal omvatten houding, stand van de oren, gezichtsuitdrukkingen en natuurlijk, die altijd veelzeggende staart. De staart van een kat kan je veel vertellen over wat er in haar hoofd omgaat en is een goede indicator van haar stemming. Neem de tijd om het gedrag van je kat te observeren en je zal een idee krijgen van de verhalen die de staart vertelt.

Natuurlijk moet elk signaal in lichaamstaal samen met alle andere signalen worden geïnterpreteerd en moet er ook rekening worden gehouden met de context. Maar in het algemeen kunnen deze 'staartsignalen' je helpen jouw kat beter te begrijpen.

Verschillende staartsignalen van een kat 


Staart positie: hoog.

Als je kat haar staart hoog in de lucht houdt als ze zich door haar territorium beweegt, dat geeft ze daarmee blijk van zelfvertrouwen en tevredenheid. Het Battersea Cats Home zegt dat een staart die recht omhoog steekt vaak betekent dat je kat iets van jou verwacht, zoals haar favoriete speeltje of kattenvoer. Let ook op het puntje van een rechtopstaande staart: een plotselinge (schokkende) beweging kan een bijzonder gelukkig moment betekenen.

Staart positie: gebogen, als een vraagteken over haar rug.

Als je een kromming in je kat haar staart opmerkt, overweeg dan een pauze in te lassen in je dagelijkse bezigheden om met haar te spelen. Deze staartpositie geeft vaak een speelse stemming aan en vertelt je dat jouw kat plezier met je wil maken.

Staart positie: laag.

Kijk uit! Een staart die recht naar beneden staat, suggereert een zeer serieuze stemming en kan een signaal zijn voor agressie. Houd er echter rekening mee dat bepaalde rassen, zoals Perzen, de neiging hebben hun staart laag te dragen zonder specifieke reden.

Staart positie: gewikkeld rond de voeten en/of benen.

Je zal dit vaak zien wanneer je kat op haar hoede is voor iets.

Staart positie: weggestopt.

De staart dicht tegen het lichaam houden is een teken van angst. Iets maakt je kat bang.

Staart positie: dikke staart.

Een staart die op een pijpenrager lijkt, betekent dat je kat erg onrustig en/of bang is. Ze probeert hiermee groter te lijken om gevaar af te wenden. Probeer jouw kat niet aan te raken wanneer ze in deze toestand verkeert, want jouw huid zal het slachtoffer worden van haar vlijmscherpe klauwen en tanden.

Staart positie: snel bewegende staart.

Als je kat snel met haar staart heen en weer beweegt, dan is dit volgens de PDSA een teken dat ze overstuur of boos wordt. Je kat kan agressief worden, dus beschouw het als een waarschuwing om uit de buurt te blijven.

Staart positie: zwiepende staart.

Een staart die langzaam heen en weer zwaait, betekent meestal dat je kat haar aandacht op een voorwerp richt. Je kan deze staartpositie zien vlak voordat jouw kat op een speeltje springt of wanneer ze naar een vogel buiten kijkt. 

Staart positie: gewikkeld rond een andere kat.

Een staart om een andere kat geeft blijk van vriendschap en genegenheid, op dezelfde manier waarop je genegenheid toont door je arm om iemand heen te slaan. 

Gerelateerde artikelen

 • Kittenpsychologie: begrijpen wat je kitten denkt

  Om je kitten zo goed mogelijk te kunnen verzorgen, is het belangrijk om haar te begrijpen.
 • Waarom mauwen katten?

  Zelfs een klein kind is bekend met het geluid van een kat en kan dit ook nabootsen. Dat onderscheidende "mauwen" is geen gewoon kattengeluid.
 • Krolsheid bij katten: dit zijn de signalen

  Krolse poezen vragen om speciale aandacht en verzorging. Maar wat gebeurt er precies in deze periode? En hoe herken je krolsheid bij je kat? We zetten het voor je op een rij.
 • Waarom uw kitten krabt

  Naarmate uw kitten groter wordt, groeien ook haar nagels! Om die kort te houden zal ze krabben. Krabben is een natuurlijke manier om een territorium af te bakenen en ook een ideale manier om de spieren te strekken.

Gerelateerde producten