Katten en muizen: Wat te doen als je kat een 'muizentrofee' vangt

Geschreven door
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

De strijd tussen katten en muizen bestaat al duizenden jaren - en het einde is nog niet in zicht. Wat vinden katten zo leuk aan muizen? En wat moet je doen als je kat haar 'muizentrofee' op je hoofdkussen presenteert?

Volgens National Geographic hielden mensen 4000 jaar geleden al katten in huis. Op een gegeven moet gemerkt hebben dat een kat goed is in het vangen van muizen, wat een fijn voordeel is in huis. Het duurde niet lang voordat katten door boeren en anderen werden beloond met voer en onderdak voor het wegjagen van muizen. Sindsdien is het een groot kat-en-muisspel geworden.

Waarom katten dol zijn op muizen

Simpel gezegd zijn muizen een eenvoudig doelwit. Net als een ander favoriet prooidier, vogels, hebben muizen de perfecte grootte voor kleine kattenpootjes en kunnen ze zich niet echt verweren. Katten zijn jagers die hun prooi graag besluipen en achterna zitten. Ze vinden het ook leuk dat muizen snel en onvoorspelbaar er vandoor kunnen rennen. Een muizenhapje voldoet prima aan de vleesvoorkeuren van je kat en haar jaaginstinct wordt zo ook geprikkeld.

Mijn kat heeft een muis opgegeten! En nu?

Als een kat een muis vangt, maken ze er soms een flinke rotzooi van. Doe handschoenen aan voordat je de plaats delict schoonmaakt, om jezelf te beschermen tegen parasieten van de muis. Het Center for Disease Control and Prevention raadt aan om de plek met ontsmettingsmiddel, of een mengsel van bleek en water schoon te maken.

Zwart-witte kat die twee muizenspeeltjes voor zich bespiedt.

Bestaat er een risico op gezondheidsproblemen?

Het kan zijn dat je kat ziek wordt als ze een muis heeft opgegeten. Volgens het Animal Medical Center kunnen muizen geïnfecteerd zijn met spoelwormen die ze aan je kat kunnen doorgeven. Muizen kunnen ook een parasiet bij zich dragen die toxoplasmose kan veroorzaken, en die overgedragen kan worden op katten en vervolgens op mensen via kattenpoep.

Volgens onderzoekers aan de University of California, Davis, School of Veterinary Medicine vertonen katten die toxoplasmose oplopen geen symptonen. Je dierenarts kan de uitwerpselen van je kat onderzoeken om andere infecties zoals spoelwormen uit te sluiten.

Mensen vertonen ook niet altijd tekenen van toxoplasmose, maar als je kat onlangs heeft gejaagd en je hebt last van onverklaarbare symptonen zoals koorts, spierpijn, keelpijn of problemen met je zicht, maak dan onmiddellijk een afspraak bij je huisarts. Gelukkig kan toxoplasmose bij katten en mensen behandeld worden.

Op jacht

Binnenkatten vangen niet zo snel een muis in vergelijking met buitenkatten, al krijgen ze het soms wel voor elkaar. Je pluizige vriend is gemaakt om te jagen, wat ook de reden is dat je kat soms willekeurige voorwerpen als papierpropjes of je voeten aanvalt.

Voorzie in de jachtbehoeften van je kat met speelgoed prooien. Een muisspeeltje is een goede veelgebruikte vervanging, net zoals een muis met batterijen die de bewegingen van een echte muis nadoet. Je kunt ook zelfgemaakte kattenspeeltjes maken met dingen die je in huis hebt liggen.

Katten en muizen zullen nooit een goede combinatie zijn, maar je kunt de situatie eenvoudiger maken door je kat binnen te houden, ze van speeltjes te voorzien en met ze te spelen. En als je kat ooit een muis vangt en last heeft van klachten is een bezoek aan de dierenarts altijd aan te raden.

Over de auteur

Christine O'Brien

Christine O'Brien

Christine O'Brien is een schrijfster, moeder en al jarenlang het trotse baasje van twee Blauwe Russen die de koning te rijk zijn in hun huis. Ze schrijft ook voor Care.com, What to Expect en Fit Pregnancy, waar ze over huisdieren, zwangerschap en het gezinsleven schrijft. Vind en volg haar op Instagram en Twitter @brovelliobrien.

Gerelateerde artikelen

 • Kittenpsychologie: begrijpen wat je kitten denkt

  Om je kitten zo goed mogelijk te kunnen verzorgen, is het belangrijk om haar te begrijpen.
 • Waarom mauwen katten?

  Zelfs een klein kind is bekend met het geluid van een kat en kan dit ook nabootsen. Dat onderscheidende "mauwen" is geen gewoon kattengeluid.
 • Krolsheid bij katten: dit zijn de signalen

  Krolse poezen vragen om speciale aandacht en verzorging. Maar wat gebeurt er precies in deze periode? En hoe herken je krolsheid bij je kat? We zetten het voor je op een rij.
 • Waarom uw kitten krabt

  Naarmate uw kitten groter wordt, groeien ook haar nagels! Om die kort te houden zal ze krabben. Krabben is een natuurlijke manier om een territorium af te bakenen en ook een ideale manier om de spieren te strekken.

Gerelateerde producten

 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattenvoer met Kip

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline <span class='nowrap'>Optimal Care</span> is speciaal samengesteld om een optimale gezondheid te ondersteunen, met klinisch bewezen antioxidanten, magere eiwitten en meer omega-3 vetzuren.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Hairball Indoor Adult Kattenvoer met Kip

  <p>Hill's ™<span class='nowrap'>Science Plan™</span> Hairball Control Adult helpt de vorming van haarballen te vermijden. Een milde samenstelling voor een dagelijkse voeding met klinisch bewezen antioxidanten, magere eiwitten en omega-3 vetzuren.
 • Hill's Science Plan Kittenvoer met Tonijn

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Kitten Tuna is speciaal samengesteld om het immuunsysteem en een gezonde spijsvertering te ondersteunen, met klinisch bewezen antioxidanten en DHA uit visolie.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Mature Adult 7+ Kattenvoer met Kip

  Hill's ™<span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Mature Adult/Senior 7+ Chicken helpt gezonde nieren en vitale organen te behouden. Samengesteld met klinisch bewezen anti-oxidanten, omega-3 vetzuren en minder fosfor.