Wat betekent het gemiauw van je kat: 5 Kattengeluiden

Gepubliceerd door Christine O'Brien
minuten leestijd

Als je een poes als huisdier hebt, hoor je de hele dag kattengeluidjes.  En hoewel de betekenis van sommige geluidjes makkelijk te raden is (bijvoorbeeld rondjes om hun voerbakje draaien, miauwen en naar je opkijken), is het niet altijd zo makkelijk.  En misschien is jouw kat wel een extreem spraakzaam type.  Dit geldt vooral voor oudere katten, omdat ze spraakzamer worden en hun gehoor slechter wordt naarmate ze ouder worden. 

Dit probeert je kat je te vertellen met de volgende kattengeluiden:

1. Miauwen

Als kattenbaasje weet je natuurlijk al dat gewoon miauwen altijd en overal kan worden ingezet. Maar katten miauwen niet tegen elkaar, dus wat probeert ze ons te vertellen? Ze miauwt misschien om voer of water, om je te begroeten als je thuiskomt of om je een heerlijke buikmassage af te troggelen (daar gaan ze voor op hun rug liggen). Katten hebben een andere miauw afhankelijk van de situatie, zoals ' Ik wil mijn eigen plekje op de bank' - iets wat ze allemaal lijken te willen. 

Hoewel onophoudelijk miauwen tijdens het eten, het gebruik van de kattenbak of vergelijkbaar vreemd gedrag, kan betekenen dat ze zich niet lekker voelt, zal het je pluizenbal er meestal om te doen zijn even contact met je te maken.

2. Spinnen

Als je kat zich na een lange werkdag opkrult en gezellig tegen je aan komt liggen terwijl ze kopjes geeft en tevreden spint, kan je dag niet meer stuk. Huisdierverzekeraar Trupanion vertelt dat spinnen de manier is waarop kittens die blind en doof worden geboren communiceren met hun moeder, maar ze zullen dit ook met jou doen -hun hele leven lang. Als je goed let op het spinnen van je eigen kat zul je subtiele veranderingen in de toon en trillingen opmerken. Zo geeft je kat aan dat ze het naar haar zin heeft en gezondd is. 

Een minder bekende reden: Katten kunnen zichzelf door te spinnen ook geruststellen als ze bang zijn, dus zorg ervoor dat je je kat extra liefde geeft als je dat kleinde motortje hoort rollen.

3. Blazen

Wanneer een kat blaast of zelfs gromt, is dat niet omdat ze gemeen is. Ze is bang en neemt een verdedigende houding aan. Je huisdier kan blazen naar een vreemde die je huis bezoekt (of iemand die ze kennen maar niet aardig vinden) of zelfs naar een andere kat als waarschuwing om "uit de buurt te blijven". Uiteindelijk herinneren ze iedereen eraan wie er werkelijk de dienst in huis uitmaken (hint: Jij bent het niet).

Animal Planet adviseert het volgende "Als je het kunt opbrengen, probeer het blazen dan te negeren in plaats van te mopperen of je kat boos aan te staren." Geef jezelf even een momentje tot je weer inziet hoe lief je kat is en het geblaas zal snel verdwijnen. Als je ze even de tijd geeft om te kalmeren, zullen ze zich veiliger voelen.

4. Janken

Denk je dat alleen honden janken? Dan zit je er echt naast! De American Society for the Prevention of Cruelty to Animals (ASPCA) wijst erop dat "sommige kattenrassen, met name de Siamees, veel miauwen en janken", dus misschien is jouw poezenkind gewoon een enorme babbelkous. Een kat die niet gesteriliseerd is, jankt om de aandacht van het andere geslacht te trekken.

Als jouw kat niet aan deze criteria voldoet, jankt ze misschien omdat ze in nood is: ze kan ergens vastzitten of zelfs gewond zijn. In andere scenario's janken katten omdat ze willen dat je het cadeau komt bewonderen dat ze voor je hebben meegenomen (en het is niet altijd een speeltje). Controleer meteen of alles in orde is met je luidruchtige huisgenoot.

5. Tjilpen

Dit is een van de kattengeluiden die je niet vaak hoort, alleen bij zeer bijzondere gelegenheden. Katten tjilpen of babbelen om iedereen te waarschuwen dat er buiten een vogel een eekhoorn of een konijntje voor het raam zit. Het is niet echt een miauw maar meer een kort commando dat kittens al vroeg leren. Volgens The Humane Society maakt de moederpoes dit geluid om haar kittens in het gareel te houden. Als je meerdere katten hebt, hoor je ze vast wel eens op die manier met elkaar 'praten'. Ze zullen dit trucje ook op jou uitproberen, bijvoorbeeld om je mee te krijgen naar hun voerbakje of naar bed. 

Als je deze kattengeluiden leert herkennen, zal dit de band tussen jou en je kleine kletskous nog sterker maken. Daarbij zul je steeds beter begrijpen wat ze willen, zodat je ze alles kunt geven wat ze nodig hebben voor een gelukkig, gezond en veilig leven.

Contributor Bio

Christine O'Brien

Christine O'Brien

 

Christine O'Brien is schrijfster, moeder en al heel lang kattenbaasje bij wie twee Blauwe Russen de dienst in huis uitmaken. Haar werk verschijnt in Care.com, What to Expect, en Fit Pregnancy, waarvoor ze schrijft over huisdieren, zwangerschap en het gezinsleven. Vind en volg haar op Instagram en Twitter @brovelliobrien

 

Dit vind je misschien ook interessant

 • Krolsheid bij katten: wat zijn de signalen?

  Wanneer je kat krols is zal ze veel miauwen en op zoek willen naar een kater. Ze vereist speciale aandacht en verzorging. Benieuwd hoe je haar krolse periode herkent?
 • Binnenshuis de behoefte doen | Hill's Pet

  Puppy, kitten and pet dieting, cat nutrition and dog nutrition information from Hill's Pet.
 • Slecht gedrag afleren

  Sproeien is doodnormaal gedrag voor katten en hun manier om een plek te markeren met informatie over zichzelf. Maar daarom is het nog niet prettig als het in uw woonkamer gebeurt!
 • Waarom uw kitten krabt

  Naarmate uw kitten groter wordt, groeien ook haar nagels! Om die kort te houden zal ze krabben. Krabben is een natuurlijke manier om een territorium af te bakenen en ook een ideale manier om de spieren te strekken.

Gerelateerde Producten

 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattenvoer met Lam

  <p>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline <span class='nowrap'>Optimal Care</span> is speciaal samengesteld om een optimale gezondheid te ondersteunen, met klinisch bewezen antioxidanten, magere eiwitten en meer omega-3 vetzuren.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattenvoer met Kip

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline <span class='nowrap'>Optimal Care</span> is speciaal samengesteld om een optimale gezondheid te ondersteunen, met klinisch bewezen antioxidanten, magere eiwitten en meer omega-3 vetzuren.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattenvoer met Tonijn

  <p>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline <span class='nowrap'>Optimal Care</span> is speciaal samengesteld om een optimale gezondheid te ondersteunen, met klinisch bewezen antioxidanten, magere eiwitten en meer omega-3 vetzuren.
 • Hill's™ Science Plan™ Feline Adult Urinary Health Hairball Control (Kip)

  <p>Hill's™ Urinary Health Hairball Control is samengesteld om de gezonde urinewegen van uw kat te ondersteunen voor een langer en gelukkiger leven.<br>Met een natuurlijke vezeltechnologie om de vorming van haarballen te verminderen.</p><p>