10 grappige manieren waarop katten hun baasjes wakker maken

Geschreven door Christine O'Brien
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Als je eenmaal een kat in je leven hebt, blijf je er versteld van staan hoeveel plezier je met deze knuffelige diertjes hebt. Ze halen de grappigste capriolen uit. Je blijft er naar kijken! Maar vergeet niet dat ze ook heel intelligent zijn; ze zijn bijzonder eigenwijs en weten precies hoe ze hun zin kunnen krijgen.  Dit geldt vooral voor katten die hun baasjes wakker maken.

Ze gaan heel ver om je uit bed te krijgen. Of het nu 's avonds laat of' s morgens vroeg is, ze doen heel erg hun best om je met de volgende tien grappige streken uit je slaap te houden.

1. Krabben en trekken aan het dekbed

Katten zijn dol op een knus, donzig bed met zachte lakens, fluwelige dekens en kussens waar je zalig in weg kunt kruipen... totdat ze vinden dat het tijd is om op te staan. Op dat moment pakken ze het zachte dekbedovertrek en trekken het zonder pardon van het bed, terwijl ze hun nagels meteen even lekker in de lakens zetten. Meestal doet je kat dit omdat hij/zij het bed graag voor zich alleen heeft of zin heeft in een ontbijtje (op bed).

2. Hard miauwen

Dit is echt een 'gouwe ouwe' truc die altijd werkt. Voor je het weet sta je gealarmeerd naast je bed (en dat weten ze). Katten miauwen op verschillende manieren, elk met een eigen betekenis, en zelfs het kleinste kitten weet dat dit de manier is om hun baasje wakker te maken en te krijgen wat ze willen: eten, vermaak of jouw warme plekje in bed. Misschien is dit een hilarisch spelletje als je wakker bent, maar als je probeert te slapen, trek je altijd aan het kortste eind.

3. Met het pootje op je gezicht tikken.

Met haar pootjes op je gezicht tikken terwijl jij lekker ligt te slapen is een andere beproefde methode om een huisdierbaasje wakker te maken. Katten tikken meestal voorzichtig maar aanhoudend met een zacht pootje op je gezicht. De aanhouder wint, dus ze zal pas stoppen als je wakker bent.

4. Aan je haar trekken en erop kauwen

Als ze echt alles op alles willen zetten om hun zin te krijgen, nemen katten hun toevlucht tot meer ongebruikelijke methoden om het baasje wakker te maken. Deze truc werkt vooral goed als je lang haar hebt waaraan je kleine pluizenbol kan trekken alsof ze zojuist een prooi heeft gevangen.

5. Je benen kneden

Katten hebben geen boodschap aan persoonlijke ruimte (totdat ze zich terugtrekken in hun eigen schuilplaats wanneer een vreemde te dichtbij komt). Ze lopen over je heen (letterlijk) en kneden je benen of zelfs je buik als ze daar toevallig zin in hebben. Het ziet er natuurlijk schattig uit, katten doen dit om zichzelf gerust te stellen, maar als het gepaard gaat met rusteloos ijsberen en/of onophoudelijk miauwen, willen ze volgens The Old Farmer's Almanac waarschijnlijk iets van je.

6. Met hun tanden langs je tenen schuren

Je kunt het niet echt bijten noemen, maar het gevoel van haar tanden die langs je voeten en tenen schuren is net vervelend genoeg om dromenland hals over kop te verlaten en eerst voor je rusteloze vriendje te zorgen. Hoewel ze zacht en speels bijt, weet je toch dat dit zou kunnen escaleren als je geen aandacht aan haar besteedt.

7. Dingen van het meubilair gooien

Tenzij je alles met keilbouten vastzet, want dan is de lol er snel af, houdt je kat dit spelletje tot in lengte van dagen vol. Waarom? Omdat het werkt. Of het nu een boek, een pen of de afstandsbediening van een tv is, als je kat het vindt, gaat het tegen de grond. En ze zal ervoor zorgen dat je het hoort, waar in huis het ook gebeurt. Nu denk je misschien 'wat een strateeg'. Maar ze heeft wel je volle aandacht — missie geslaagd.

8. Tegen elektriciteitssnoeren slaan

Je hebt alle spulletjes die gevaarlijk kunnen zijn voor je poezenkind van het nachtkastje of de toilettafel gehaald en bent heel tevreden met jezelf. Maar jouw kat is totaal niet onder de indruk. Ze moet en zal een andere manier vinden om je REM-slaap te verstoren. Word je gek van het geluid van het elektriciteitssnoer dat door je kat tegen de muur wordt geslagen, keer op keer op keer? Dit is een geluid waar je overdag niet eens op let, maar 's nachts drijft het je tot waanzin.

9. Knuffeldieren in je bed

Je kat is een jager en haar instinct ontwaakt een paar uur vroeger dan jij. Ze vindt het een dringende noodzaak om je haar prooi te brengen en blijft janken tot je wakker wordt om haar te prijzen voor het cadeau dat ze je zojuist heft gegeven.

10 Je doordringend aanstaren

Je kleine nachtbraker heeft nog een wonderlijke gewoonte: hij of zij kan zonder duidelijke reden duister voor zich uit staren. Je schikt je een hoedje als je je ogen opent en ziet dat je kat je op een afstand van slechts enkele centimeters zit aan te staren. Hoelang zit je kat je al aan te staren? Je kunt maar het beste gewoon opstaan en vooral geen vragen stellen.

De grappige dingen die katten doen om je wakker te maken, zijn 's nachts misschien minder grappig, maar je kat zoekt je op veel slimme en creatieve manieren op. En daar blijkt uit hoe dol ze zijn op hun kattenbaasje.

Contributor Bio

Christine O'Brien

Christine O'Brien

Christine O'Brien is schrijfster, moeder en al heel lang kattenbaasje bij wie twee Blauwe Russen de dienst in huis uitmaken. Haar werk verschijnt ook in What to Expect Word of Mom, xoJane, Fit Pregnancy, and Care.com. Vind en volg haar op Instagram en Twitter @brovelliobrien.

Dit vind je misschien ook interessant

 • Kittenpsychologie: begrijpen wat je kitten denkt

  Om je kitten zo goed mogelijk te kunnen verzorgen, is het belangrijk om haar te begrijpen.
 • Waarom mauwen katten?

  Zelfs een klein kind is bekend met het geluid van een kat en kan dit ook nabootsen. Dat onderscheidende "mauwen" is geen gewoon kattengeluid.
 • Krolsheid bij katten: dit zijn de signalen

  Krolse poezen vragen om speciale aandacht en verzorging. Maar wat gebeurt er precies in deze periode? En hoe herken je krolsheid bij je kat? We zetten het voor je op een rij.
 • Waarom uw kitten krabt

  Naarmate uw kitten groter wordt, groeien ook haar nagels! Om die kort te houden zal ze krabben. Krabben is een natuurlijke manier om een territorium af te bakenen en ook een ideale manier om de spieren te strekken.

Gerelateerde Producten

 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattenvoer met Kip

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline <span class='nowrap'>Optimal Care</span> is speciaal samengesteld om een optimale gezondheid te ondersteunen, met klinisch bewezen antioxidanten, magere eiwitten en meer omega-3 vetzuren.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Hairball Indoor Adult Kattenvoer met Kip

  <p>Hill's ™<span class='nowrap'>Science Plan™</span> Hairball Control Adult helpt de vorming van haarballen te vermijden. Een milde samenstelling voor een dagelijkse voeding met klinisch bewezen antioxidanten, magere eiwitten en omega-3 vetzuren.
 • Hill's Science Plan Kittenvoer met Tonijn

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Kitten Tuna is speciaal samengesteld om het immuunsysteem en een gezonde spijsvertering te ondersteunen, met klinisch bewezen antioxidanten en DHA uit visolie.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Mature Adult 7+ Kattenvoer met Kip

  Hill's ™<span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Mature Adult/Senior 7+ Chicken helpt gezonde nieren en vitale organen te behouden. Samengesteld met klinisch bewezen anti-oxidanten, omega-3 vetzuren en minder fosfor.