Dit betekent de manier waarop jouw kat communiceert: herkennen van kattengedrag

Geschreven door
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Katten kunnen je duidelijk laten weten wat ze willen, verbaal of non-verbaal. Het zal echt niet lang duren voordat je weet wat je kat je wil vertellen. In dit artikel bespreken we veelvoorkomend kattengedrag. Waarom spinnen katten? Waarom miauwen ze? En wat voor signalen kan je afleiden aan bijvoorbeeld hun staart en oren? Lees nu snel verder voor de antwoorden.

Miauwt jouw kitten veel?

Naarmate je kitten groter wordt zal ze steeds minder kleine 'mauwtjes' laten horen. Daarvoor in de plaats komt haar meer volwassen en duidelijke 'gemiauw'. Traag gemiauw betekent meestal dat je kat zich om de één of andere reden niet prettig voelt. Als ze aanhoudend snelle mauwtjes achter elkaar laat horen, betekent dit dat ze blij is en je aandacht voor het één of ander wil. Je leert vanzelf wat je kat je probeert te vertellen: 'zet me neer', 'geef me eten' of 'hou van mij!'

Interessant om te weten is dat miauwen eigenlijk nooit bedoeld is voor andere katten, maar bijna altijd voor mensen. Miauwt jouw kitten veel? Luister dan goed, want ze heeft het tegen jou!

Waarom spinnen katten?

Waarom spinnen katten? Spinnen is normaal gesproken een teken van tevredenheid, maar er zijn uitzonderingen en het hoeft niet altijd te betekenen dat een kat blij is. Een kat die ziek of ongerust is, spint soms om zichzelf te troosten. Maar in de meeste gevallen zijn kopjes geven en luid spinnen tekenen van genegenheid, of een spinnende kat betekent dat ze iets wil, zoals bijvoorbeeld eten.

Ongewenst kattengedrag: blazen en grommen

Als je dit hoort, heb je te maken met een angstige kat. Ze probeert zichzelf op te blazen en angstaanjagend te klinken om zich te beschermen. Als ze blaast en gromt dan is dat meestal tijdens gespannen ontmoetingen met andere dieren.

Kopjes geven

Wanneer je kat kopjes geeft, geeft ze feromonen af. Dit zijn hormonen van tevredenheid die worden afgescheiden via de wangen. Kopjes geven is een goed teken. Het betekent dat ze zich echt op haar gemak voelt. Ze toont hiermee dat ze je mag.

Kattentaal staart

De staart van je kat geeft een uitstekende indicatie van hoe ze zich voelt. Een blije kat houdt haar staart omhoog; als ze bang is houdt ze hem tussen haar poten. Het breeduit heen en weer zwaaien van de staart betekent dat een kat verveeld of ongeduldig is. Als ze echt geïrriteerd is, beweegt ze haar staart snel heen en weer. Dit is duidelijk intimiderend gedrag. Een staart die met korte bewegingen heen en weer zwiept hoort bij een kat die opgewonden en nieuwsgierig is.

Kattengedrag: kijk ook naar de oren

Gespitste oren wijzen op interesse in wat er om haar heen gebeurt. Als haar staart rechtop en schuin naar voren wijst, is ze ontspannen en in een goede bui. Wanneer je kat de oren plat legt tegen haar kop, is dit een teken van agressie. Ze doet dit om de kans op beschadiging van de oren te verkleinen, mocht het tot een gevecht komen.

Je kitten 'kneedt'

Je ziet een kitten vaak op de plek waar ze wil gaan liggen met haar pootjes kneden. Deze beweging is een teken van tevredenheid en doet haar denken aan de tijd dat ze nog door haar moeder werd gezoogd. Door het kneden van haar moeders buik kwam de melk makkelijker naar buiten.

Vreemde trekjes van je kat

Het is absoluut waar dat katten vreemde gewoonten hebben. Heb je wel eens een krant op tafel uitgevouwen en geprobeerd om hem te lezen met een kat in de buurt? Ze springt op tafel en nestelt zich pontificaal midden op de krant en daagt je zo uit om haar opzij te schuiven. Het zal je niet lukken om haar iets anders aan te bieden in ruil voor de krant. Ook voor een zachte stoel of knus kussentje laat ze zich niet verjagen. Waarom niet? Omdat ze op die krant verzekerd is van je volledige aandacht.

Wanneer ze op haar rug rolt en haar poten uitstrekt laat je kat zien dat ze zich geheel aan je overgeeft en je vertrouwt. Het is ook een manier om aandacht te vragen. En wanneer ze op uw schoot springt en zich tevreden nestelt, is er geen twijfel meer mogelijk over wat ze van haar nieuwe omgeving vindt.

Dit vind je misschien ook interessant

Gerelateerde Producten

 • Kittenvoer Kip

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Kitten Chicken is speciaal samengesteld om het immuunsysteem en de gezonde spijsvertering te ondersteunen, met klinisch bewezen antioxidanten en DHA van visolie.
 • Sterilised Kittenvoer Kip

  Afgestemde voeding om aan de specifieke behoeften van gesteriliseerde kittens te voldoen
 • Kitten Natvoer Kip & met Zeevis

  Perfect gebalanceerde voeding in twee heerlijke smaken om de immuniteit en een gezonde groei bij kittens te ondersteunen
 • No Grain Kittenvoer Kip

  Supports immunity & healthy growth in kittens