Het gedrag van je kat begrijpen

Geschreven door
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Katten laten het je duidelijk merken wanneer ze iets willen, met hun stem of met hun lichaam. Maar wat probeert je kat je eigenlijk te vertellen? Lees verder om meer te weten te komen over het gedrag van je kat.

Wat betekent het gemiauw van katten?

Wanneer een kitten opgroeit, ontwikkelen de geluiden die ze maakt zich langzaam tot een duidelijk gemiauw. Omdat ze al zo lang met mensen samenleven, hebben katten geleerd om tegen mensen te 'praten'. Miauwen is bijna nooit gericht op andere katten, alleen op mensen. Dus luister goed, ze hebben het tegen jou!

Een laag gemiauw betekent meestal dat je kat zich niet op haar gemak voelt of om de een of andere reden ontevreden is. Hoog, schel gemiauw betekent dat ze blij is; als ze blijft miauwen vraagt ze om aandacht. Na een tijdje zal je doorkrijgen wat je kat je probeert te vertellen: "Geef me eten!", "Geef me aandacht!" of "Ik wil niet meer geaaid worden!"

Wat betekent spinnen?

Spinnen wil meestal zeggen dat ze tevreden is, maar dit is niet altijd het geval. Een zieke of angstige kat spint soms om zichzelf te kalmeren.Wanneer je kitten echter luid spint terwijl ze zich tegen je aan wrijft of op je schoot zit, is dit meestal een teken van genegenheid of een verzoek om iets, zoals eten.

Waarom je kat sist en gromt

Als je deze geluiden hoort, is je kat bang of boos. Deze geluiden gaan meestal samen met bepaalde houdingen en expressies, zoals een uitgezette vacht of teruggetrokken oren; ze probeert zo gevaarlijk mogelijk te klinken om zichzelf te beschermen. Katten sissen en grommen vaak tijdens vijandelijke ontmoetingen met andere dieren, maar ze kunnen deze geluiden ook gebruiken om je te vertellen dat ze niet blij zijn met wat je aan het doen bent.

Waarom wrijven katten hun gezicht over je heen?

Wanneer je kat haar gezicht over je heen wrijft, geeft ze met haar wangen feromonen af die "Van mij!" zeggen. Feromonen zijn chemische boodschappen die over het hele lichaam van de kat worden aangemaakt. Ze kunnen verschillende dingen aangeven, zoals bezit, alarm of seksuele status. Het is een goed teken als ze haar gezicht over je heen wrijft, want het laat zien dat ze zich op haar gemak voelt bij je.

De lichaamstaal van de kattenstaart

De staart geeft de emoties van een kat uitstekend weer. Een tevreden kat houdt haar staart recht naar boven, maar als ze bang is stopt ze hem tussen haar poten of steekt ze hem uit. Wanneer een volwassen kat haar staart heen en weer zwiept, dan toont ze dat ze geïrriteerd of ongeduldig is. Als ze erg onrustig is, zal ze haar staart snel van de ene naar de andere kant bewegen; dit is dreigend gedrag. Een kwispelende staart is een teken dat je kat enthousiast en nieuwsgierig is. Als je een kat aait en ze begint haar staart heen en weer te bewegen, kan je het beste je hand wegnemen; het is vaak een teken dat het genoeg is geweest. Zorg ervoor dat je kinderen deze tekenen ook kennen, want als ze deze subtiele boodschappen van je kat niet begrijpen kunnen ze krassen oplopen of gebeten worden. Maar al te vaak krijgt de kat de schuld, terwijl wij niet begrepen wat ze probeerde te zeggen.

De oren van je kat kunnen je ook een hint geven. Gespitste oren zijn een teken van interesse in wat er gebeurt. Als de oren rechtop naar voren staan, voelt ze zich ontspannen en is ze in een goede bui. Als een kat haar oren echter vlak tegen haar kop aan houdt, is dit een teken van angst of agressie. Oren die zijwaarts wijzen kunnen ook een teken van spanning en alertheid zijn.

De betekenis van kneden/koekjes maken

Het is heel gewoon als je kat de ruimte waar ze wil gaan zitten kneedt, ook wanneer ze op je schoot of borst gaat zitten. Deze beweging geeft aan dat ze tevreden is en is een overblijfsel van haar tijd als zuigeling, toen ze de tepel van haar moeder kneedde om meer melk te krijgen.

Vreemde gewoontes van je kat

Er kan geen twijfel over bestaan dat katten een aantal zeer vreemde gewoontes hebben. Heb je ooit geprobeerd om met je kat in de buurt de krant op tafel open te slaan? Ze zal op tafel springen en midden op de krant gaan zitten. Probeer haar dan maar eens te verplaatsen! Je mag de krant niet voor iets anders vervangen en ze zal zich niet laten weglokken naar een kussen of stoel. Waarom? Omdat ze wanneer ze op de krant zit jouw volledige aandacht krijgt.

Gecontroleerd door Dr. Emma Milne BVSc FRCVS en Dr. Aileen Pypers, BSc, BVSc, PGDip

Gerelateerde artikels

 • Kittenpsychologie: begrijpen wat je kitten denkt

  Om je kitten zo goed mogelijk te kunnen verzorgen, is het belangrijk om haar te begrijpen.
 • Waarom mauwen katten?

  Zelfs een klein kind is bekend met het geluid van een kat en kan dit ook nabootsen. Dat onderscheidende "mauwen" is geen gewoon kattengeluid.
 • Krolsheid bij katten: dit zijn de signalen

  Krolse poezen vragen om speciale aandacht en verzorging. Maar wat gebeurt er precies in deze periode? En hoe herken je krolsheid bij je kat? We zetten het voor je op een rij.
 • Waarom uw kitten krabt

  Naarmate uw kitten groter wordt, groeien ook haar nagels! Om die kort te houden zal ze krabben. Krabben is een natuurlijke manier om een territorium af te bakenen en ook een ideale manier om de spieren te strekken.

Gerelateerde producten

 • Hill's VET ESSENTIALS MULTI-BENEFIT kittenvoer

  <p>Exclusief verkrijgbaar bij dierenartsen. Zeer hoogwaardige voeding voor een gezond groei, ontwikkeling en sterke immuniteit. Met klinisch bewezen antioxidanten en DHA.
  Buy Now »
 • Houd uw kitten tevreden met Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153;Maaltijdzakjes. Elk maaltijdzakje is een volledige voeding die precies de juiste combinatie vitaminen en mineralen bevat om uw kitten in de beste gezondheid te houden.
  Buy Now »
 • Hill's Science Plan Sterilised Cat Adult Kattenvoer met Kip

  <p>Gesteriliseerde katten hebben drie keer meer kans op het ontwikkelen van overgewicht en urinewegproblemen. Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Young Adult Sterilised Cat is speciaal samengesteld om aan de behoeften van gesteriliseerde/gecastreerde katten te voldoen. Samengesteld met klinisch bewezen anti-oxidanten en een unieke gewichtscontroleformule.</p><p> <br><b> 
  Buy Now »
 • Hill's Science Plan Sterilised Cat Adult Kattenvoer met Tonijn

  <p>Gesteriliseerde katten hebben drie keer meer kans op het ontwikkelen van overgewicht en urinewegproblemen. Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Sterilised Cat Young Adult  is speciaal samengesteld om aan de behoeften van gesteriliseerde/gecastreerde katten te voldoen. Samengesteld met klinisch bewezen antioxidanten en een unieke gewichtscontroleformule. </p>
  Buy Now »