Kittenpsychologie: begrijpen wat je kitten denkt

Geschreven door
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Je kitten begrijpenAfbeelding van kat

Katten hebben de reputatie nogal raadselachtig te zijn en moeilijk te begrijpen. Het is de moeite waard om te proberen te begrijpen wat je kitten denkt en waarom ze zich gedraagt zoals ze doet. Op die manier zal je niet alleen haar intenties leren begrijpen en een nóg nauwere band met haar opbouwen, maar het zal je ook helpen om problematisch gedrag onder controle te krijgen. Zo kunnen jullie op een aangename manier in hetzelfde huis wonen.

Hoe je kitten een slimme kat wordt

Kittens leren op basis van ervaring. Als het een goede ervaring is, zal je kitten deze willen herhalen. Als het een onaangename ervaring is, zal ze proberen deze te vermijden. Bij het trainen van je kitten is het belangrijk om te onthouden dat beloningen werken. Schreeuwen werkt zeker niet; het zal je kitten alleen maar bang maken.

Om ervoor te zorgen dat je kitten stopt met iets wat ze niet mag doen, kan je een positieve associatie creëren bij iets dat ze wél mag doen. Je kan bijvoorbeeld stimuleren dat ze een krabpaal gebruikt in plaats van aan je meubels te krabben. Maak er een spannend activiteitencentrum van door er wat speeltjes en kattenkruid omheen te leggen en prijs haar wanneer ze het gebruikt.

In de meeste gevallen is ongewenst gedrag het resultaat van verveling. Als je een leuke en speelse relatie met je kitten hebt en jullie veel tijd samen doorbrengen - bij voorkeur met een heleboel stimulerende speeltjes - zal ze geen tijd hebben om ondeugend te zijn.

Waarom doet ze dat nou toch?

Dat is toch niet normaal! Soms zie je je kitten behoorlijk bizarre dingen doen. Hier volgen een aantal verklaringen.

Waarom zuigt mijn kitten aan dingen?

Soms zie je dat je kitten aan een dekentje of een speeltje zuigt. Sommige mensen merken bij het wakker worden zelfs dat hun kitten aan hun oren zuigt! Sommige rassen neigen meer naar dit gedrag. Ook kittens die eerder gespeend zijn zullen sneller aan dingen gaan zuigen. Probeer de speeltjes van je kitten te roteren, zodat ze haar interesse vast blijven houden. Als ze dit gedrag echter té veel vertoont, kan je contact opnemen met een gekwalificeerde dierengedragstherapeut.

Pica betekent dat dieren dingen eten die geen voedsel zijn. Pica kan gevaarlijk zijn voor katten als ze dingen eten die de spijsvertering kunnen blokkeren, zoals stof of touwtjes. Sommige kamerplanten kunnen ook giftig zijn voor katten. Het is normaal als katten gras eten, dus maak je daarover geen zorgen. In zeldzame gevallen kan pica duiden op bepaalde ziektes, dus neem als je je zorgen maakt contact op met de dierenarts.

Waarom slaapt mijn kitten zo veel?

De meeste katten slapen tussen de 13 en 18 uur per dag; dit hangt af van hun persoonlijkheid en hun leeftijd. Je kitten slaapt waarschijnlijk zelfs langer. Wanneer ze net geboren zijn, slapen kittens het overgrote deel van de dag.

Veel mensen denken dat katten nachtdieren zijn, maar dat is niet het geval. Het zijn crepusculaire dieren; dat wil zeggen dat ze rond zonsopgang en zonsondergang het meest actief zijn. Als jij of je kinderen zien dat jullie kat niet geïnteresseerd is in activiteiten op andere tijdstippen, kunnen jullie proberen om op deze natuurlijke momenten met haar te spelen. 

Je hebt misschien wel eens gehoord dat honden baasjes hebben, maar dat katten bedienden hebben. Dat is een wijze uitspraak. Katten zijn het gelukkigst wanneer ze zelf hun leven kunnen bepalen, dus laat ze zoveel mogelijk zelf kiezen wanneer ze spelen, op ontdekking gaan en naar eten zoeken. En laat ze met rust wanneer ze aan het uitrusten zijn!

Gecontroleerd door Dr. Emma Milne BVSc FRCVS

Gerelateerde artikels

 • Waarom mauwen katten?

  Zelfs een klein kind is bekend met het geluid van een kat en kan dit ook nabootsen. Dat onderscheidende "mauwen" is geen gewoon kattengeluid.
 • Krolsheid bij katten: dit zijn de signalen

  Krolse poezen vragen om speciale aandacht en verzorging. Maar wat gebeurt er precies in deze periode? En hoe herken je krolsheid bij je kat? We zetten het voor je op een rij.
 • Waarom uw kitten krabt

  Naarmate uw kitten groter wordt, groeien ook haar nagels! Om die kort te houden zal ze krabben. Krabben is een natuurlijke manier om een territorium af te bakenen en ook een ideale manier om de spieren te strekken.
 • Slecht gedrag afleren

  Sproeien is doodnormaal gedrag voor katten en hun manier om een plek te markeren met informatie over zichzelf. Maar daarom is het nog niet prettig als het in uw woonkamer gebeurt!

Gerelateerde producten

 • Hill's Science Plan Kittenvoer met Tonijn

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Kitten Tuna is speciaal samengesteld om het immuunsysteem en een gezonde spijsvertering te ondersteunen, met klinisch bewezen antioxidanten en DHA uit visolie.
  Buy Now »
 • <p>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Kitten Maaltijdzakjes is speciaal samengesteld om het immuunsysteem en de gezonde spijsvertering te ondersteunen, met klinisch bewezen antioxidanten en DHA van visolie.
  Buy Now »
 • Hill's VET ESSENTIALS MULTI-BENEFIT kittenvoer

  <p>Exclusief verkrijgbaar bij dierenartsen. Zeer hoogwaardige voeding voor een gezond groei, ontwikkeling en sterke immuniteit. Met klinisch bewezen antioxidanten en DHA.
  Buy Now »
 • Hill's VET ESSENTIALS MULTI-BENEFIT + WEIGHT Young Adult kattenvoer

  <p>Revolutionaire voeding, bewezen om volwassen katten te helpen in een optimale conditie en gezondheid te blijven na castratie/sterilisatie. Met gecontroleerde gehaltes aan mineralen om gezonde urinewegen te ondersteunen. </p>
  Buy Now »