Binnenshuis de behoefte doen | Hill's Pet

Binnenshuis de behoefte doen

Geschreven door
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

De kat is meestal overdreven schoon in haar toiletgewoonten en zal binnenshuis consequent een kattenbak gebruiken als hiervan wordt voorzien, of de behoefte in de tuin doen. Als ze haar behoefte binnen doet, dan kan dit zeer zorgwekkend zijn.

Zulke ongelukjes kunnen af en toe voorkomen als de kat ziek is, gevangen zit in een kamer of plotseling bang wordt. Als ongepaste ontlasting in huis voorkomt, moet het voor de gezondheid en het welzijn van de kat worden onderzocht.

Wat de reden ook is, straf is niet het antwoord. Dit maakt de kat alleen maar angstig en het probleem erger. Waarschuwingssystemen, zoals aluminiumfolie, peper, citrusschillen of een waterpistool zal er alleen maar voor zorgen dat het op een andere plek gebeurt, verdere angst veroorzaken en voor een vertraging zorgen in het onderzoek naar de oorzaak van het gedrag. Ondanks de onaangename aard van dit probleem is het belangrijk om te bedenken dat dit geen vuil protest is! De kat is niet uit op wraak of op het maken van een punt; er is iets misgegaan in zijn wereld en een bepaalde hoeveelheid speurwerk is noodzakelijk om uit te vinden wat dit is.

Het schoonmaken van vervuilde oppervlaktes

Ongelukje of niet, zodra de kat haar behoefte op een bepaalde plaats heeft gedaan zal haar gevoelige neus haar stimuleren om deze plaats als gewoon toilet te gebruiken.

De beste manier om met de gewoonte te breken is om de kat zo lang mogelijk bij het gebied weg te houden, eventuele geurtjes die de kat kan detecteren te verwijderen en de geografie van de locatie te veranderden door het gebruik van meubelstukken om zo de toegang te blokkeren. Was het gebied met een 10%-oplossing van biologisch of enzymatisch waspoeder, spoel vervolgens met koud water en laat het drogen.

Waarom doet mijn kat haar behoefte binnenshuis?

Er zijn tal van redenen waarom een kat binnenhuis begint met het doen van haar behoeftes. Hieronder worden de meest voorkomende redenen samen met mogelijke oplossingen genoemd.

Ziekte

Een ziekte aan de urinewegen of diarree kan binnenshuis ontlasten veroorzaken als de kat zich ongemakkelijk voelt of het niet redt om buiten naar de kattenbak te gaan.

Mogelijke oplossing: Behandeling door een dierenarts zorgt er meestal voor dat de gewoontes van de kat weer teruggaan naar een normaal aanvaardbaar patroon. Soms zal de kat haar behoefte nog blijven doen als ze het ongemakkelijk vindt om de kattenbak te gebruiken, dus het kan nodig zijn om zijn te voorzien van een extra bak elders om het gebruik ervan aan te moedigen.

Ouderdom
Een oudere kat wil niet het risico nemen om naar buiten te gaan met slecht weer of kan problemen hebben met het gebruik van het kattenluikje vanwege stijve gewrichten. Een kat wordt steeds onzekerder naarmate ze ouder wordt en ze kan zich bedreigd voelen door de aanwezigheid van andere katten in het territorium.

Mogelijke oplossing: Het is bijna onvermijdelijk dat, op een bepaald moment, oudere katten veilige en toegankelijke toiletfaciliteiten binnenshuis nodig hebben. Het voorzien van een kattenbak binnenhuis is vaak een oplossing voor dit probleem. Het is ook belangrijk om medische oorzaken die zorgen dat oudere katten binnenshuis hun behoefte doen uit te sluiten.

Vrees of angst
Katten zijn op hun kwetsbaarst als ze buiten hun behoefte doen en, als ze zich bedreigd voelen, kan het ervoor zorgen dat dit hun afschrikt. Andere katten zijn vaak het grootste probleem, maar het kan ook de hond van de buren zijn of plotselinge harde geluiden. Mogelijke oplossing: Het voorzien van een discrete kattenbak binnenshuis zal het gevoel van angst wegnemen en de kat hoeft geen bewuste keuze meer te maken om een geschikte plek te vinden om te toiletteren. Uw kat vergezellen tijdens bezoekjes naar de tuin kan ook helpen.

Uw kat kan in beginsel voor een toilet hebben gekozen dat ver van huis is, dus het kan nuttig zijn om zijn eigen tuin wat aantrekkelijker te maken. Maak een gebied in een rustige hoek, relatief dicht bij het huis (zodat het makkelijk wordt om naar binnen te ontsnappen) vrij waar ze haar behoefte kan doen en meng deze grond met een grote hoeveelheid turfvrije grond of zand.
Aanwezigheid van vreemden
Af en toe doet een kat haar behoefte binnenshuis als er vreemden in het huis zijn en om naar buiten of naar de kattenbak te gaan moet de kat door dezelfde kamer lopen als waar de bezoeker zich bevindt. Sommige katten lijden aan de angst van het 'alleen thuis' zijn wanneer hun baasjes weggaan en hen achterlaten zodat ze zelf het huis moeten verdedigen. De aanwezigheid van een vreemde die voor haar zorgt kan ervoor zorgen dat sommige katten zich intens bedreigd voelen en vervolgens een gebied 'markeren', vooral het bed van de eigenaar, dat een sterke, vertrouwde en geruststellende geur heeft.

Mogelijke oplossing: zorg voor een kattenbak binnenhuis in de kamer waar de kat haar toevlucht probeert te zoeken wanneer ze 'gevangen' is! De beste manier om 'alleen thuis' vervuiling te vermijden is om de slaapkamerdeur dicht te laten en te proberen om bekende mensen tijdens uw afwezigheid voor uw kat te laten zorgen.
Hulp van een specialist
Het doen van de behoefte binnenshuis kan bij veel katten genezen worden door het gebruik van de hier beschreven technieken. In sommige gevallen kan het probleem aanhouden en het is dan raadzaam om dit te bespreken met uw dierenarts in plaats van het probleem zichzelf te laten oplossen.

Bron Feline Adviesraad - www.fabcats.org

Dit vind je misschien ook interessant

 • Kittenpsychologie: begrijpen wat je kitten denkt

  Om je kitten zo goed mogelijk te kunnen verzorgen, is het belangrijk om haar te begrijpen.
 • Waarom mauwen katten?

  Zelfs een klein kind is bekend met het geluid van een kat en kan dit ook nabootsen. Dat onderscheidende "mauwen" is geen gewoon kattengeluid.
 • Krolsheid bij katten: dit zijn de signalen

  Krolse poezen vragen om speciale aandacht en verzorging. Maar wat gebeurt er precies in deze periode? En hoe herken je krolsheid bij je kat? We zetten het voor je op een rij.
 • Waarom uw kitten krabt

  Naarmate uw kitten groter wordt, groeien ook haar nagels! Om die kort te houden zal ze krabben. Krabben is een natuurlijke manier om een territorium af te bakenen en ook een ideale manier om de spieren te strekken.