Slecht gedrag afleren

Published by
Leestijd is

Sproeien

Sproeien is doodnormaal gedrag voor katten en hun manier om een plek te markeren met informatie over zichzelf. Maar daarom is het nog niet prettig als het in uw woonkamer gebeurt!

Voordat u een sproeiprobleem probeert op te lossen, is het belangrijk om te weten of uw kitten echt sproeit of gewoon plast. Dat laatste doet ze zittend, terwijl sproeien staand gebeurt. Kleine straaltjes urine worden tegen verticale oppervlakten gespoten.

 

Wat kunt u doen

Breng uw kitten naar de dierenarts om er zeker van te zijn dat het niet om FLUTD (aandoening van de lagere urinewegen) gaat. Deze aandoening kan ernstig zijn, maar is goed te behandelen. Het kan zijn dat dit de oorzaak is van het feit dat uw kitten buiten de kattenbak plast en soms wordt dat verward met sproeien.

Sproeien komt vaak voor bij katten met stress. Ga na of er iets is gebeurd waardoor uw kitten overstuur is geraakt. Het kan om 'grote' gebeurtenissen gaan zoals een nieuwe baby, een nieuw huisdier of een verhuizing of een 'kleine' gebeurtenis zoals meubels die van plek zijn veranderd in haar favoriete kamer.

 

Wat kunt u doen om uw kitten gerust te stellen zodat ze weer blij is?

Geef een kitten nooit straf omdat ze sproeit. Katten begrijpen straf niet en aangezien sproeien het resultaat van stress is, kan het de situatie alleen maar erger maken.

Het is enorm belangrijk om het besproeide gebied goed schoon te maken. Als er nog wat van de geur achterblijft, wordt uw kat alleen maar aangemoedigd om het nog eens 'dunnetjes' over te doen!

Veel huishoudschoonmaakmiddelen zijn ongeschikt omdat ze ammoniak of chloor bevatten. Beide komen ook voor in kattenurine en kunnen het sproeien op die plek dus weer verleidelijk maken.

Was daarom de bevuilde plek met een verdunde oplossing van biologisch wasmiddel. Spoel goed na en laat de plek drogen. Sprenkel er daarna, als u zeker weet dat de kleur er niet door wordt aangetast, spiritus over. Laat de plek nogmaals drogen en laat pas daarna uw kitten weer in de kamer.

 

Castratie

80% van de katers stopt onmiddellijk met sproeien na castratie.

 

Hardnekkige gevallen

In veruit de meeste gevallen kan het binnen sproeien snel en met succes worden tegengegaan. Als het probleem toch blijft bestaan, vraag dan advies aan uw dierenarts. Deze kan misschien medicijnen voorschrijven of een bezoek aan een gedragstherapeut aanraden.

Dit vind je misschien ook interessant

 • Binnenshuis de behoefte doen | Hill's Pet

  Puppy, kitten and pet dieting, cat nutrition and dog nutrition information from Hill's Pet.
 • Waarom uw kitten krabt

  Naarmate uw kitten groter wordt, groeien ook haar nagels! Om die kort te houden zal ze krabben. Krabben is een natuurlijke manier om een territorium af te bakenen en ook een ideale manier om de spieren te strekken.
 • Waarom mauwen katten?

  Zelfs een klein kind is bekend met het geluid van een kat en kan dit ook nabootsen. Dat onderscheidende "mauwen" is geen gewoon kattengeluid.
 • Krolse katten  

  Learn about why you cat is in heat and how to prevent a cat from being, in heat from your friends at Hills Pet Nutrition.

Gerelateerde Producten

 • Prescription Diet™ Feline d/d™ Venison & Green Pea

  <ul><span class='nowrap'>Prescription Diet™</span> d/d™ Feline Venison and Green Pea is samengesteld om allergische reacties op voeding te helpen verminderen en de gezondheid van de huid te ondersteunen. </ul><ul><br><strong> 
 • VetEssentials™ Kitten

  <p>Exclusief verkrijgbaar bij dierenartsen. Zeer hoogwaardige voeding voor een gezond groei, ontwikkeling en sterke immuniteit. Met klinisch bewezen antioxidanten en DHA.
 • VetEssentials™ Feline Young Adult

  <p>Exclusief verkrijgbaar bij dierenartsen. Zeer hoogwaardige voeding voor gewichtscontrole, schone tanden en gezonde urinewegen. Met klinisch bewezen antioxidanten om de immuniteit te versterken.
 • VetEssentials™ Feline Mature Adult

  <p>Exclusief verkrijgbaar bij dierenartsen. Zeer hoogwaardige voeding die de nieren en vitale orgaanfuncties helpt te behouden. Met klinisch bewezen antioxidanten, omega-6 vetzuren en minder fosfor.