Slecht gedrag afleren

Geschreven door
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Sproeien

Sproeien is doodnormaal gedrag voor katten en hun manier om een plek te markeren met informatie over zichzelf. Maar daarom is het nog niet prettig als het in uw woonkamer gebeurt!

Voordat u een sproeiprobleem probeert op te lossen, is het belangrijk om te weten of uw kitten echt sproeit of gewoon plast. Dat laatste doet ze zittend, terwijl sproeien staand gebeurt. Kleine straaltjes urine worden tegen verticale oppervlakten gespoten.

 

Wat kunt u doen

Breng uw kitten naar de dierenarts om er zeker van te zijn dat het niet om FLUTD (aandoening van de lagere urinewegen) gaat. Deze aandoening kan ernstig zijn, maar is goed te behandelen. Het kan zijn dat dit de oorzaak is van het feit dat uw kitten buiten de kattenbak plast en soms wordt dat verward met sproeien.

Sproeien komt vaak voor bij katten met stress. Ga na of er iets is gebeurd waardoor uw kitten overstuur is geraakt. Het kan om 'grote' gebeurtenissen gaan zoals een nieuwe baby, een nieuw huisdier of een verhuizing of een 'kleine' gebeurtenis zoals meubels die van plek zijn veranderd in haar favoriete kamer.

 

Wat kunt u doen om uw kitten gerust te stellen zodat ze weer blij is?

Geef een kitten nooit straf omdat ze sproeit. Katten begrijpen straf niet en aangezien sproeien het resultaat van stress is, kan het de situatie alleen maar erger maken.

Het is enorm belangrijk om het besproeide gebied goed schoon te maken. Als er nog wat van de geur achterblijft, wordt uw kat alleen maar aangemoedigd om het nog eens 'dunnetjes' over te doen!

Veel huishoudschoonmaakmiddelen zijn ongeschikt omdat ze ammoniak of chloor bevatten. Beide komen ook voor in kattenurine en kunnen het sproeien op die plek dus weer verleidelijk maken.

Was daarom de bevuilde plek met een verdunde oplossing van biologisch wasmiddel. Spoel goed na en laat de plek drogen. Sprenkel er daarna, als u zeker weet dat de kleur er niet door wordt aangetast, spiritus over. Laat de plek nogmaals drogen en laat pas daarna uw kitten weer in de kamer.

 

Castratie

80% van de katers stopt onmiddellijk met sproeien na castratie.

 

Hardnekkige gevallen

In veruit de meeste gevallen kan het binnen sproeien snel en met succes worden tegengegaan. Als het probleem toch blijft bestaan, vraag dan advies aan uw dierenarts. Deze kan misschien medicijnen voorschrijven of een bezoek aan een gedragstherapeut aanraden.

Dit vind je misschien ook interessant

 • Waarom mauwen katten?

  Zelfs een klein kind is bekend met het geluid van een kat en kan dit ook nabootsen. Dat onderscheidende "mauwen" is geen gewoon kattengeluid.
 • Krolsheid bij katten: dit zijn de signalen

  Krolse poezen vragen om speciale aandacht en verzorging. Maar wat gebeurt er precies in deze periode? En hoe herken je krolsheid bij je kat? We zetten het voor je op een rij.
 • Waarom uw kitten krabt

  Naarmate uw kitten groter wordt, groeien ook haar nagels! Om die kort te houden zal ze krabben. Krabben is een natuurlijke manier om een territorium af te bakenen en ook een ideale manier om de spieren te strekken.
 • Binnenshuis de behoefte doen | Hill's Pet

  Puppy, kitten and pet dieting, cat nutrition and dog nutrition information from Hill's Pet.

Gerelateerde Producten

 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattenvoer met Lam

  <p>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline <span class='nowrap'>Optimal Care</span> is speciaal samengesteld om een optimale gezondheid te ondersteunen, met klinisch bewezen antioxidanten, magere eiwitten en meer omega-3 vetzuren.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattenvoer met Kip

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline <span class='nowrap'>Optimal Care</span> is speciaal samengesteld om een optimale gezondheid te ondersteunen, met klinisch bewezen antioxidanten, magere eiwitten en meer omega-3 vetzuren.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattenvoer met Tonijn

  <p>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline <span class='nowrap'>Optimal Care</span> is speciaal samengesteld om een optimale gezondheid te ondersteunen, met klinisch bewezen antioxidanten, magere eiwitten en meer omega-3 vetzuren.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Senior 11+ Kattenvoer met Kip

  <p> <strong>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Healthy Ageing 11+</strong> is samengesteld om gezonde hersenen en nieren bij katten van 11 jaar en ouder te ondersteunen. Met klinisch bewezen antioxidanten, omega-3 vetzuren en L-carnitine.</p><p></p>