Waarom mauwen katten?

Published by
Leestijd is

Zelfs een klein kind is bekend met het geluid van een kat en kan dit ook nabootsen. Dat onderscheidende "mauwen" is geen gewoon kattengeluid. Het is eigenlijk een verrassend verfijnde wijze van communiceren, maar waarom mauwen katten eigenlijk?

U kunt veel te weten komen over uw kat door aandacht te besteden aan haar manier van mauwen.

De stem van een kat is eigenlijk net zo individueel als die van een mens. U kunt een kat hebben die bijna nooit een kik geeft, of u kunt er juist één hebben die uiterst spraakzaam is. Verschillende rassen hebben ook verschillend klinkende soorten van mauwen. Siamese katten zijn bijvoorbeeld beroemd om hun bijzonder schrille manier van jammeren.

 

Kijk mij eens!

De meest voorkomende soort van mauwen is wanneer een kat op een klagende manier om aandacht vraagt. Het in de juiste context plaatsen van het mauwen kan helpen te bepalen waarom uw kat mauwt. Als ze heen en weer loopt door de keuken wil ze waarschijnlijk eten. Als uw kat aan het mauwen is wanneer u thuiskomt, dan is ze waarschijnlijk blij om u te zien en wil ze geaaid of opgetild worden.

Het welkomstmauwen houdt, met name wanneer dit consequent herhaald wordt, ook verband met de paring. Een krolse poes zal constant mauwen om zo de mannetjes van haar beschikbaarheid op de hoogte te brengen. Bij sommige katten kan dit leiden tot een langdurig geklaag gedurende alle uren van de dag, zowel overdag als 's nachts.

Soms maakt een kat rare klapperende of zelfs blatende geluiden wanneer ze een prooi ziet die ze niet kan krijgen. Niemand is er helemaal zeker van waarom katten dit doen. Sommige mensen suggereren dat het gewoon een geluid is waarin de kat haar frustratie of anticipatie uit, zoals iemand die met zijn lippen smakt. Anderen denken dat het een truc is van de kat om zo de prooi naar het vreemde geluid te lokken.

Grommen, spugen, sissen en krijsen zijn allemaal agressieve of defensieve kreten. Meestal is het vrij duidelijk wanneer een kat boos of bang is. Ook snorren behoeft weinig uitleg. Uw kat is dan louter tevreden.

Als u een rustige kat heeft die plotseling begint te mauwen, of een luidruchtige kat die plotseling stopt met mauwen, dan kan het zijn dat uw kat ziek is. U moet vooral aandacht besteden aan katten die constant mauwen terwijl ze de kattenbak gebruiken, zichzelf wassen of eten. Elk van deze tekenen kan erop wijzen dat uw kat pijn lijdt.

Luister naar en geniet van de geluiden van uw kat. Ze wil enkel begrepen worden.

Dit vind je misschien ook interessant

 • Binnenshuis de behoefte doen | Hill's Pet

  Puppy, kitten and pet dieting, cat nutrition and dog nutrition information from Hill's Pet.
 • Slecht gedrag afleren

  Sproeien is doodnormaal gedrag voor katten en hun manier om een plek te markeren met informatie over zichzelf. Maar daarom is het nog niet prettig als het in uw woonkamer gebeurt!
 • Waarom uw kitten krabt

  Naarmate uw kitten groter wordt, groeien ook haar nagels! Om die kort te houden zal ze krabben. Krabben is een natuurlijke manier om een territorium af te bakenen en ook een ideale manier om de spieren te strekken.
 • Krolse katten  

  Learn about why you cat is in heat and how to prevent a cat from being, in heat from your friends at Hills Pet Nutrition.

Gerelateerde Producten

 • Prescription Diet™ Feline d/d™ Venison & Green Pea

  <ul><span class='nowrap'>Prescription Diet™</span> d/d™ Feline Venison and Green Pea is samengesteld om allergische reacties op voeding te helpen verminderen en de gezondheid van de huid te ondersteunen. </ul><ul><br><strong> 
 • VetEssentials™ Kitten

  <p>Exclusief verkrijgbaar bij dierenartsen. Zeer hoogwaardige voeding voor een gezond groei, ontwikkeling en sterke immuniteit. Met klinisch bewezen antioxidanten en DHA.
 • VetEssentials™ Feline Young Adult

  <p>Exclusief verkrijgbaar bij dierenartsen. Zeer hoogwaardige voeding voor gewichtscontrole, schone tanden en gezonde urinewegen. Met klinisch bewezen antioxidanten om de immuniteit te versterken.
 • VetEssentials™ Feline Mature Adult

  <p>Exclusief verkrijgbaar bij dierenartsen. Zeer hoogwaardige voeding die de nieren en vitale orgaanfuncties helpt te behouden. Met klinisch bewezen antioxidanten, omega-6 vetzuren en minder fosfor.