Mijn kat is een kieskeurige eter

Geschreven door
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Wanneer uw kat een kieskeurige eter is, maakt u zich dan geen zorgen, want katten hebben deze extreme kieskeurigheid als reputatie. Dit gedrag wordt over het algemeen aangeleerd en is dus niet aangeboren.

U denkt misschien dat uw kat variatie in haar voeding wil of moet hebben, maar in feite eet ze gedurende haar hele leven graag dezelfde dagelijkse voeding, mits het een voedzame maaltijd is.

 

Langzaam, langzaam

Het lijkt misschien dat uw kat een kieskeurige eter is, maar het kan ook zijn dat ze haar tijd neemt. Veel katten zijn knabbelaars en geven de voorkeur aan zo nu en dan een hap voedsel. Als ze niet haar hele bakje leeg eet betekent dit dus niet dat ze het eten niet lekker vindt.

 

Mijn kat eet niet genoeg

Uw kat kan haar eten vermijden omdat ze ergens anders wat extra’s krijgt. Als u uw kat vaak restjes van uw eigen eten geeft, dan moet u daarmee stoppen. Uw kat zal een tijdje klagen, maar ze zal uiteindelijk begrijpen dat het enige eten wat ze krijgt datgene is wat in haar bakje zit.

Probeer ervoor te zorgen dat niemand anders uw kat wat extra’s geeft – zowel in uw huishouden als in de buurt. Er is slechts één persoon nodig waarvan uw kat haar eten verwacht.

Als u geprobeerd heeft om uw kitten verschillende soorten voedsel te voeren om te zien aan welke ze de voorkeur geeft, dan heeft u haar waarschijnlijk de indruk gegeven dat u dit altijd zult doen. Als u meerdere blikjes voedsel opent en uw kat probeert te vleien om tijdens elke maaltijd iets te eten, dan heeft uw kat u in de tang.

Hier is een zeer effectieve manier om uw kat te trainen alleen te laten eten wat u wilt dat ze eet:

 • Leg het voedsel waarvan u wilt dat uw kat dit eet een half uur neer.

 • Mocht ze het niet eten, haal het dan weg.

 • Herhaal dit totdat ze eet.

Na twee dagen kan uw kat beginnen te janken in de hoop extra traktaties te krijgen. Geef hier niet aan toe. Uw kat lijdt geen honger; ze gebruikt gewoon haar charmes om te krijgen wat ze wil. U kan een paar weken last hebben van dit geklaag, maar deze behandeling zal snel een halt toeroepen aan het kieskeurige eetgedrag.

 

Overstappen naar nieuw voer

Als u wijzigingen in het voer van uw kat aanbrengt, doe dit dan geleidelijk. Begin met het mixen van kleine hoeveelheden van het nieuwe voer met haar gewone voer, en verhoog geleidelijk de hoeveelheid totdat ze alleen met het nieuwe voer wordt gevoerd.

 

Wanneer de dierenarts bellen

Wanneer uw kat plotseling kieskeurig wordt en ze heeft dit gedrag nog niet eerder vertoond, of wanneer ze lijkt te zijn afgevallen, dan moet u met uw dierenarts praten. Soms kan dit soort gedag worden veroorzaakt door een onderliggende medische reden, zoals een tandheelkundig probleem, een spijsverteringsstelsel dat verstoord is of haarballen.

Dit vind je misschien ook interessant

 • Van kitten naar kat: Een nieuw voer introduceren

  Nu uw kitten bijna een volgroeide kat is, is het de bedoeling dat u haar normale kittenvoer vervangt voor wat meer volwassen voer, omdat dit voer beter voorziet in haar behoeften.
 • Het juiste kattenvoer voor iedere leeftijd

  Kun je katten hun hele leven lang hetzelfde voer geven? Nee. In dit artikel lees je hoe de voedingsbehoeften van katten veranderen over de jaren, van kitten tot volwassen tot senior.
 • Katten en stromend water  

  If your cat refuses to drink from her water dish, or sees it more of a toy, learn some different ways you can encourage your cat to drink from a bowl.
 • Het voeren van vis aan katten

  154502253 Discover whether or not feeding fish to your cat has any real benefits. Learn how fish can be properly included into your cat's diet.

Gerelateerde Producten

 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattenvoer met Lam

  <p>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline <span class='nowrap'>Optimal Care</span> is speciaal samengesteld om een optimale gezondheid te ondersteunen, met klinisch bewezen antioxidanten, magere eiwitten en meer omega-3 vetzuren.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattenvoer met Kip

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline <span class='nowrap'>Optimal Care</span> is speciaal samengesteld om een optimale gezondheid te ondersteunen, met klinisch bewezen antioxidanten, magere eiwitten en meer omega-3 vetzuren.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattenvoer met Tonijn

  <p>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline <span class='nowrap'>Optimal Care</span> is speciaal samengesteld om een optimale gezondheid te ondersteunen, met klinisch bewezen antioxidanten, magere eiwitten en meer omega-3 vetzuren.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Senior 11+ Kattenvoer met Kip

  <p> <strong>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Healthy Ageing 11+</strong> is samengesteld om gezonde hersenen en nieren bij katten van 11 jaar en ouder te ondersteunen. Met klinisch bewezen antioxidanten, omega-3 vetzuren en L-carnitine.</p><p></p>