De belangrijke rol van verzadiging bij het gewicht en de gezondheid van je kat

Gepubliceerd door
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Maak je je zorgen over het overgewicht van je kat? Een dikke kat ziet er misschien schattig uit, maar ze is misschien niet zo gelukkig (of gezond) als je denkt. Een mogelijke reden van gewichtsproblemen is dat het voer dat ze eet haar niet verzadigt. Het woord 'verzadiging' betekent dat je voelt dat je maag gevuld is - het is zowel bij mensen als dieren heel belangrijk. Als het voer dat ze krijgt haar honger niet stilt, zal je kat misschien om snacks tussendoor gaan bedelen. Maar met evenwichtige voeding die je kat verzadigt - ook tussen de maaltijden door - houd je haar gewicht onder controle.

Waarom gewicht belangrijk is

Net als dat bij mensen het geval is, zijn steeds meer katten te zwaar, wat kan leiden tot gezondheidsproblemen. Volgens het Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren zijn katten met overgewicht vatbaarder voor chronische aandoeningen als diabetes, blaasontsteking en artrose. Hoewel een dikke buik er misschien schattig uitziet, is het beter voor je kat als ze een gezond gewicht heeft.

Het is heel normaal om je zorgen te maken als je kat te zwaar is. Het eerste wat je moet doen is een bezoekje brengen aan de dierenarts, om erachter te komen of er een onderliggende oorzaak voor de gewichtstoename is. Waarschijnlijk eet je kat gewoon te veel en verbrandt ze te weinig calorieën. Als het onderzoek geen onderliggende oorzaak aantoont, is het misschien tijd om haar dieet te veranderen, zodat ze voer krijgt dat haar verzadigt.

Niet alleen maar reduceren

Als je kat zich na de maaltijd verzadigd voelt, zal ze minder snel tussendoor om voedsel komen bedelen. Zo kan je makkelijker haar voedselinname controleren en kunnen jullie op een fijnere manier samen tijd doorbrengen.

Sommige baasjes wisselen liever niet van voer, omdat ze bang zijn dat hun kat het nieuwe voer niet lekker zal vinden. Daarom reduceren ze liever de hoeveelheid voer. Dit is geen goed idee. Niet alleen zal je kat hongerig blijven, maar ze zal ook te weinig belangrijke voedingsstoffen binnenkrijgen, zoals eiwitten, vitaminen en mineralen.

Voer dat is samengesteld om op een veilige en gezonde manier mee af te vallen houdt hier allemaal rekening mee. Het bevat misschien meer vezels zodat je kat zich verzadigd voelt, maar het zal ook evenwichtig zijn, met de juiste verhoudingen van alle essentiële voedingsstoffen. Sommige soorten voer voor gewichtsverlies veranderen de spijsvertering van je kat, zodat vet verbrandt wordt in plaats van opgeslagen.

Wat schotel je haar voor?

Er is ontzettend veel keuze aan dierenvoer. Het is veiliger om voer te kopen van geëtableerde merken met een goede reputatie, maar het is belangrijk om het juiste te voer te kiezen, dat specifiek bedoeld is voor gewichtsverlies.

Betrek altijd de dierenarts erbij wanneer je een afvalplan opstelt voor je kat. Hij kan je helpen het juiste voer te kiezen, advies geven over de hoeveelheid voer en de voortgang van je kat bijhouden. Zo weet je zeker dat je kat op een veilige en gezonde manier afvalt.

Supermarkten en zelfs dierenwinkels hebben vaak niet het specifieke voer voor gewichtsverlies dat je nodig hebt. Zodra het extra gewicht verdwenen is, kan je misschien weer overschakelen op het voer uit de supermarkt, maar vraag het altijd eerst aan de dierenarts voor je veranderingen doorvoert.

Tijd maken voor beweging

Close-up van een bruine cyperse kat met groene ogen.
Natuurlijk speelt niet alleen de keuze van het voer een rol bij het gewicht van je kat. Net als mensen hebben katten beweging nodig. De typische huiskat van tegenwoordig besteedt niet genoeg tijd aan jagen om alle calorieën die ze binnenkrijgt te verbranden. Geef je kat niet alleen het juiste voer dat haar honger stilt, maar speel ook iedere dag een poosje met haar.

Je kat is afhankelijk van jou om het juiste gewicht te behouden, dus je moet consistent zijn en je aan het plan houden. Als je haar het juiste voer geeft en haar elke dag in beweging houdt, is je kat met overgewicht binnenkort een toonbeeld van gezondheid en vitaliteit. Je kat zal er beter uitzien en zich beter voelen - allemaal dankzij jou!

Over de auteur

Kara Murphy

Kara Murphy

Kara Murphy is een freelance schrijfster in Erie, Pennsylvania en heeft een kat met de naam Olive.

 

Gecontroleerd door Dr. Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA en Dr. Emma Milne BVSc FRCVS

Gerelateerde artikels

Gerelateerde producten