Kattten en kattenkruid

Katten zijn dol op kattenkruid (catnip). Moet je je daar zorgen over maken? Nee, kattenkruid is niet schadelijk. Zou je kat echter grote hoeveelheden kattenkruid eten, dan kan haar maag van streek raken en kan ze buikpijn krijgen, maar dat komt weinig voor.

Wat is kattenkruid?

Kattenkruid of catnip (Nepeta cataria) is een vaste, winterharde plant en familie van de munt. Oorspronkelijk komt het uit Noord-Afrika en de Middellandse Zee, maar je kunt het ook in de natuur vinden in Europa en Noord-Amerika. Katten zijn er dol op en zo komt de plant dus aan zijn naam.

Waarom zijn katten er dol op?

De actieve stof in kattenkruid is nepetalactone. Katten kunnen deze stof ruiken. Men denkt dat nepetalactone hetzelfde effect heeft als feromonen, waarvan katten opgewonden en euforisch raken.

Kattenkruid is dus een natuurlijk afrodisacium waarvan sommige katten zich erg gek kunnen gaan gedragen. De een wordt speels of super aanhankelijk en geeft veel kopjes aan het voorwerp met kattenkruid. Sommige katten gaan rollen over de grond of snuiven het kattenkruid op. Anderen worden wild; ze springen en rennen door het huis, waarbij ze een onzichtbare prooi lijken na te jagen. En er zijn katten die juist uitermate relaxed worden van kattenkruid en een beetje voor zich uit staren.

Al dit gedrag kan gepaard gaan met miauwen of grommen. De effecten van kattenkruid zijn van korte duur. Meestal is het uitgewerkt na 5 tot 15 minuten. Daarna kan het een paar uur duren totdat kattenkruid weer effect heeft op je kat.

Waarom kattenkruid geven?

Kattenkruid is geweldig om te gebruiken bij het trainen van je kat, bijvoorbeeld om de krabpaal te gebruiken of haar in haar mand te laten slapen. Je kunt het ook gebruiken om je kat te laten bewegen of juist om haar te kalmeren. Wat de reden ook is, je kat zal er zichtbaar van genieten!

Hoe kun je het beste kattenkruid geven?

Producten met kattenkruid zijn er in verschillende vormen en maten. Er is kattenkruidpoeder of gedroogd kattenkruid te koop dat je op de grond of over een speeltje kunt strooien. Sommig kattenspeelgoed ruikt naar kattenkruid of is gevuld met kattenkruid. Of je koopt het in olie of een spray, dat je kunt spuiten op een speeltje of mandje. Katten reageren al op een kleine hoeveelheid kattenkruid. Je hebt er dus niet veel van nodig.

Mijn kat reageert niet op kattenkruid

Op ongeveer 30% van de katten heeft kattenkruid geen effect. Gevoeligheid voor kattenkruid is erfelijk bepaald. Reageert jouw kat er niet op? Dan mist ze waarschijnlijk de receptoren die haar gevoelig maken.

Hoewel kittens erg speels zijn, heeft kattenkruid pas na 6 maanden effect op hen. Je zult ook merken dat naarmate je kat ouder wordt, ze haar interesse in kattenkruid verliest.

Mijn kat wordt agressief van kattenkruid

Sommige katten, vooral katers, kunnen agressief gedrag vertonen als je hen kattenkruid geeft. We denken dat dit komt, doordat kattenkruid wordt geassocieerd met paringsdrang. Wordt jouw kat(er) agressief van kattenkruid, dan kun je het beter niet meer geven. Als alternatief kan je struikkamperfoelie of valeriaan gebruiken. Je dierenarts kan je hier meer over vertellen.

Gerelateerde artikelen

 • Van kitten naar kat: Een nieuw voer introduceren

  Nu uw kitten bijna een volgroeide kat is, is het de bedoeling dat u haar normale kittenvoer vervangt voor wat meer volwassen voer, omdat dit voer beter voorziet in haar behoeften.
 • Het juiste kattenvoer voor iedere leeftijd

  Kun je katten hun hele leven lang hetzelfde voer geven? Nee. In dit artikel lees je hoe de voedingsbehoeften van katten veranderen over de jaren, van kitten tot volwassen tot senior.
 • Katten en stromend water  

  If your cat refuses to drink from her water dish, or sees it more of a toy, learn some different ways you can encourage your cat to drink from a bowl.
 • Het voeren van vis aan katten

  154502253 Discover whether or not feeding fish to your cat has any real benefits. Learn how fish can be properly included into your cat's diet.
 • De waarheid over katten en melk

  Good nutrition is about the right balance of nutrients. Learn more about health issues when feeding a cat food that has an improper nutritional balance from your friends at Hills Pet Nutrition.
 • Mijn kat is een kieskeurige eter

  154502253 Puppy, kitten and pet dieting, cat nutrition and dog nutrition information from Hill's Pet.