De juiste voeding voor je kat kiezen

Published by
min read

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Het kiezen van het juiste voer voor je kat kan een moeilijke opgave zijn. Wat is een gezond voer? Welke voedingsstoffen zijn belangrijk voor mijn kat? Hoe kan ik gemakkelijk kattenvoer vinden dat mijn kat fit en gezond houdt?

Katten zijn carnivoren, wat betekent dat hun voeding voornamelijk uit dierlijke eiwitten bestaat. In het wild eten ze onder andere vogels en vissen, maar ook klein wild zoals knaagdieren. 

Zodra katten eenmaal een tijdje bij hun baasjes verblijven, vertrouwen ze hun voedingsbehoeften toe aan hun menselijke voogd. Voordat je je nieuwe huisdier mee naar huis neemt, is het dus belangrijk om zoveel mogelijk te weten over welk voedsel je kan geven. 

De juiste voeding voorkomt gezondheidsproblemen en zorgt ervoor dat je kat een lang, gezond en gelukkig leven kan leiden.

Wat hebben katten nodig - de juiste voeding

Katten hebben de volgende voedingsstoffen nodig om gezond te blijven:

  • Eiwitten: Eiwitten zijn essentieel voor katten. Eiwit helpt de groei van spieren te bevorderen.
  • Vetten: Vet wordt vaak aangetroffen in de vorm van vetzuren zoals omega-3 en omega-6. Net als bij mensen kan te veel vet tot gewichtstoename leiden, maar de juiste hoeveelheid vet kan helpen de huid en vacht gezond te houden.
  • Vezels: Katten hebben de juiste hoeveelheid vezels nodig, die te vinden zijn in bronnen als bruine rijst, om een ​​goede spijsvertering te ondersteunen en overtollig gas en andere maag-darmproblemen te voorkomen.
  • Water: Katten hebben dagelijks voldoende vers, schoon water nodig om gezond te blijven. Geef uw kat altijd zoveel water als hij wil, door een bakje achterwege te laten, met behulp van een waterfontein of een soortgelijk reservoir dat het water aanvult als u niet thuis bent.

Katten hebben ook voldoende vitamines en mineralen nodig in hun voeding.

Net als mensen hebben katten vitamine A, E, K en B-vitamines nodig. Foliumzuur is ook nodig voor een gezonde groei.

Katten produceren zelf voldoende vitamine C en hebben geen aanvullende vitamine C nodig om gezond te blijven. Extra mineralen die katten nodig hebben zijn calcium, fosfor en jodium. Taurine is een essentieel aminozuur dat katten nodig hebben in hun dagelijkse voeding.

Als deze vitamines, mineralen en voedingsstoffen via het kattenvoer worden verstrekt, is er geen noodzaak om dit aan te vullen door middel van supplementen.

Koolhydraten

Het is je misschien opgevallen dat er een hele voedselgroep is weggelaten: koolhydraten. Fruit, groenten en granen behoren allemaal tot deze categorie, maar katten hebben een kortere dikke darm dan (bijvoorbeeld) mensen en hebben daarom moeite met het verteren van grote hoeveelheden ervan. Als uw kat moeite heeft met het verteren van bepaalde koolhydraten, zorgt een hoogwaardig kattenvoer zoals Hill's Science Plan voor voldoende koolhydraten in een licht verteerbare vorm.

Veranderende behoeften

Kittens en zogende katten hebben beide meer voedingsstoffen en calorieën nodig. De behoeften van kittens bevatten meer vet en eiwitten om sterke botten te bouwen, terwijl drachtige en zogende katten hogere niveaus van vetten en andere voedingsstoffen nodig hebben om hun opgroeiende kittens te ondersteunen. Senior katten hebben minder vetten nodig om een ​​gezond gewicht te behouden.

Veel voorkomende voedingsproblemen

Hoe weet je of het door jou gekozen kattenvoer de juiste keuze is? Het is een leerproces en er zijn verschillende dingen die nieuwe huisdiereigenaren moeten onthouden als het gaat om kattenvoeding:

Vermijd  te veel voeren

Katten houden net als jij van eten. Het kan zijn dat je kat na het eten om meer vraagt, maar toegeven aan elke miauw zal binnen de kortste keren tot gewichtstoename leiden. Houd de taille van je kat in de gaten; een gezonde kat moet mager en slank zijn. Je wilt niet dat de ribben of botten uitsteken, maar als je je handen over de zijkanten beweegt, zou je voldoende definitie moeten kunnen voelen.

Een soort voedsel of twee?

Een veel voorkomende vraag over kattenvoeding is: "Kan ik slechts één soort kattenvoer serveren, nat of droog?" Katten kunnen leven met een maaltijdplan met alleen droogvoer, waarbij ze een complete bron van uitgebalanceerde voeding krijgen, evenals vezels voor een gezonde spijsvertering. Lees de etiketten wanneer je een door dierenartsen aanbevolen voer van hoge kwaliteit koopt, om er zeker van te zijn dat het aan al zijn behoeften voldoet. Als je bang bent dat je kat niet genoeg water drinkt, kan je proberen droog kattenvoer aan te vullen met nat kattenvoer. Raadpleeg je dierenarts als je je zorgen maakt.

Zorg voor voldoende water

Vanwege hun grootte en activiteitenniveau bestaat er een algemene misvatting dat katten niet veel water nodig hebben. Integendeel, ze moeten te allen tijde over voldoende vers water beschikken. Sommige katten zijn erg kieskeurig wat betreft hun waterbron, dus houd de waterbak van je kat schoon en vul deze dagelijks bij.

Geen mensenvoedsel

Tafelresten zijn voor veel katten een snelle weg naar overgewicht, omdat ze calorieën toevoegen zonder voldoende voeding. En geef je kat nooit chocolade, cafeïnehoudende dranken zoals cola of koffie, rozijnen, druiven of uien, deze zijn allemaal giftig voor katten. Voedingsmiddelen die deze ingrediënten bevatten, kunnen dodelijk zijn.

Vermijd melk

Geloof het of niet, de meeste katten zijn lactose-intolerant. Als je je kat een kom melk geeft, kan dit haar winderigheid, indigestie en maagklachten veroorzaken. Als je je kat iets lekkers wilt geven, zijn een paar brokjes kattenvoer, goede kwaliteit of zelfgemaakte kattensnoepjes een betere optie.

Met het juiste kattenvoer kan je je huisdier jarenlang gezond en actief houden. Door kattenvoer van hoge kwaliteit te kiezen, vers water te verstrekken en enkele van de hierboven genoemde mythes te vermijden, zorg je voor de beste voeding voor je huisdier.

Related Articles

Related products