Help, mijn kat eet niet: 5 tips voor de moeilijke eter

Geschreven door
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Is je kat een moeilijke eter of ervaar je een situatie waarin ze weinig of niet (meer) eet en ben je benieuwd hoe je daar mee om kan gaan? Wij geven je tips en vertellen je wat katten het liefst eten.

Zo laat je je kat weer eten

 1. Houd vast aan een routine

  Wist je dat sommige katten neofobisch zijn? Dit betekent dat ze een flinke afkeer hebben tegen nieuwe dingen. Deze katten gedijen het beste bij een vaste routine en eten het liefst elke dag hetzelfde. Maar het gaat nog verder dan dat. Zelfs door relatief kleine veranderingen kunnen ze in de war raken! Stel dat je kat een speciaal matje onder de voerbak heeft. Dan kan het weghalen hiervan sommige katten zó van streek maken dat ze niet meer willen eten. Dit is ook belangrijk om in gedachten te houden als je overweegt een kat uit het asiel te adopteren. Probeer in dat geval zoveel mogelijk te weten te komen over de  voedingsgewoonten van je nieuwe huisdier.

 2. …Of probeer juist iets nieuws

  Sommige katten houden, net als mensen, juist wél van nieuwe dingen. Een nieuwe variatie, een verandering in structuur, een mix van nat- en droogvoer. Deze voorliefde voor nieuwigheid wordt ook wel neofilie genoemd. Dit hangt wel af van invloeden als persoonlijkheid, vroege ervaringen en de omgeving. Als je kat niet eet, kan dat dus ook hierdoor worden veroorzaakt en is het mogelijk tijd voor verandering. Experimenteer dan bijvoorbeeld met een andere voersoort of zet de voerbak op een andere plaats.

 3. Geef een ander kattenvoer

  Doorgaans krijgen katten kattenvoer met als eiwitbron/smaak kip. Over het algemeen lusten katten graag kip. Echter elke kat is anders, dus wanneer je viervoeter haar neus optrekt voor voer met kip, kan je bijvoorbeeld eens proberen met een andere eiwitbron/smaak zoals lam of vis. Je kan hierover ook advies vragen aan je dierenarts.

 4. Speel met de presentatie

  Als je kat niet wil eten, kan presentatie ook invloed hebben. Sommige katten houden er bijvoorbeeld van wanneer hun droogvoer op lichaamstemperatuur is. Ook kan je met behulp van warm water van droogvoer een jus maken, om zo een schuwe kat aan te moedigen om droogvoer te proberen. En wist je dat de eetgewoonten van je kat ook kunnen veranderen naarmate het weer verandert? Het is dus handig om in de gaten te houden of dit ook het geval is bij jouw kat.

 5. Denk aan je lichaamstaal

  Tot slot een hele bijzondere tip: let goed op je eigen lichaamstaal. Je kat houdt jouw opvatting over het kattenvoer namelijk nauwlettend in de gaten. En als jij niet dol bent op de verpakking, kan je kat dit zien als een teken dat het voer niet goed is. Terwijl als jij 'positief denkt', is er een goede kans dat je kat dit ook zal doen. Geef je kat het voer, en wandel gewoon even weg zodat ze in alle rust kan proeven. Succes!

Dit vind je misschien ook interessant

Gerelateerde Producten

 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattenvoer met Kip

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline <span class='nowrap'>Optimal Care</span> is speciaal samengesteld om een optimale gezondheid te ondersteunen, met klinisch bewezen antioxidanten, magere eiwitten en meer omega-3 vetzuren.
 • Adult Natvoer Kat Kip & met Kalkoen

  Perfect gebalanceerde voeding in twee heerlijke smaken om tegemoet te komen aan de energiebehoeften van katten in de bloei van hun leven
 • Sterilised Cat Adult Kattenvoer met Kip

  <p>Gesteriliseerde katten hebben drie keer meer kans op het ontwikkelen van overgewicht en urinewegproblemen. Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Young Adult Sterilised Cat is speciaal samengesteld om aan de behoeften van gesteriliseerde/gecastreerde katten te voldoen. Samengesteld met klinisch bewezen anti-oxidanten en een unieke gewichtscontroleformule.</p><p> <br><b> 
 • HILL'S SCIENCE PLAN Mature Adult 7+ Kattenvoer met Kip

  Hill's ™<span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Mature Adult/Senior 7+ Chicken helpt gezonde nieren en vitale organen te behouden. Samengesteld met klinisch bewezen anti-oxidanten, omega-3 vetzuren en minder fosfor.