Graanvrij kattenvoer: Dit moet je weten

Geschreven door
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

In de supermarkt zie je tegenwoordig altijd klanten die de etiketten van producten zorgvuldig napluizen. Ze willen zeker weten of hun voeding 'vrij' is van het een of ander: glutenvrij, vetvrij, suikervrij... de lijst wordt met de dag langer. Deze voorkeuren beperken zich niet meer tot de eettafel, maar hebben nu ook de voerbakjes bereikt. Sommige huisdiereigenaren maken dezelfde keuzes voor de geliefde viervoeters van het gezin. 

Het is geen wonder dat de markt voor dierenvoer hier in de afgelopen jaren op is ingesprongen en er nu een scala aan graanvrije soorten kattenvoeding verkrijgbaar is. Maar is graanvrij kattenvoer de juiste keuze voor jouw favoriete pluizenbol? In tegenstelling tot wat er wordt beweerd op het internet (en dat is nogal wat), kunnen granen goed zijn voor je kat. We zetten de antwoorden op een aantal van de meest gestelde vragen over graanvrije kattenvoer voor je op een rij — met redenen waarom je jouw poezenkind deze voeding wél of niet moet voorzetten.

Wat Is graanvrij kattenvoer?

Graanvrij kattenvoer is precies dat wat de naam doet vermoeden: kattenvoer dat geen granen bevat. De volgende granen worden vaak verwerkt in kattenvoeding: tarwe, maïs, haver, gerst en rijst.

Woman playing with cat

De meeste katten hebben geen graanvrije voeding nodig en er zijn maar weinig katten waarbij een graanallergie wordt vastgesteld. In een onderzoek dat werd gepubliceerd in het veterinaire vaktijdschrift Veterinary Dermatology, kwam naar voren dat mais een van de minst aannemlijke bronnen van voedselallergieën bij katten is.  Van de 56 katten die deelnamen aan het onderzoek naar voedselallergieën, was maïs in vier gevallen verantwoordelijk voor allergische reacties. Vijfenveertig katten hadden een allergische reactie die te herleiden was naar het eten van rundvlees, zuivel en/of vis. Maar hoe kom je erachter of je kat een voedselallergie heeft? Dit kunnen signalen zijn die wijzen op een voedselallergie:

 • Jeuk
 • Te veel wassen
 • Te veel haaruitval
 • Kale plekken
 • Ontstoken huid
 • Zweren en korstjes
 • Hotspots

Katten kunnen allergisch reageren op verzorgingsproducten, voeding en irriterende stoffen in de omgeving, zoals pollen of vlooienbeten. Dit laatste komt vaker voor dan een voedselallergie. Kattenacné, mijten, luizen en huidinfectie veroorzaakt door bacteriën en schimmels kunnen bij jouw pluizenbol allemaal leiden tot klachten die lijken op een voedselallergie.  Laat je kat grondig onderzoeken door je dierenarts om erachter te komen waar hij of zij allergisch voor is. En als de dierenarts vermoedt dat het om een voedselallergie gaat, kan hij of zij een eliminatiedieet aanraden. Dit is de beste manier om de diagnose voedselallergie te kunnen stellen en erachter te komen waar je kat allergisch voor is. Mocht je twijfelen of je kat allergisch is, neem dan contact op met je dierenarts. Hij of zij kan dit als geen ander onderzoeken.

Two gray and white cats look up in anticipation.

Is graanvrij hetzelfde als glutenvrij en koolhydraatarm?

Ongeveer 1% van de mensen heeft coeliakie (glutenintolerantie). Het is een pijnlijke aandoening die onder controle gehouden kan worden door een glutenvrij dieet te volgen. Het goede nieuws is dat er geen wetenschappelijk bewijs is dat ook katten aan deze aandoening kunnen lijden. Het is voor katten dus niet nodig om gluten te mijden.

Veel huisdiereigenaren vergeten dat graanvrije dierenvoeding vaak andere koolhydraathoudende ingrediënten bevatten ter vervanging van granen zoals aardappel, zoete aardappel, tapioca, linzen en erwten. Sommige soorten graanvrije dierenvoeding bevatten in feite evenveel of zelfs meer koolhydraten dan kattenvoeding met granen, maar katten en honden worden niet dik van koolhydraten. Weinig beweging, sterilisatie, het voeren van restjes en het eten van vet en calorierijk eten vergroten de kans op overgewicht.  Koolhydraten uit hele graankorrels maken deel uit van een complete en uitgebalanceerde voeding voor je kat - de sleutel tot een goede gezondheid.

Bevat graanvrij kattenvoer veel eiwitten?

Eiwit is vooral belangrijk in kattenvoer. In tegenstelling tot andere dieren halen katten hun energie voornamelijk uit eiwit. Onderzoek door PetMD toont aan dat veel mensen (57% van de huisdiereigenaren) niet weten dat, hoewel katten dierlijk eiwit nodig hebben, ze ook heel goed voedingsstoffen uit hoogwaardige plantaardige ingrediënten opnemen en verteren. Plantaardige ingrediënten kunnen een uitstekende bron van essentiële voedingsstoffen, eiwitten, vet en koolhydraten zijn. Door voldoende calorieën uit koolhydraten aan te bieden, voorkom je dat lichaamseiwitten, zoals spieren, worden afgebroken en gebruikt voor energie.

Voeding met uitsluitend vlees als bron van eiwit kan meer fosfor bevatten. Hoewel fosfor een noodzakelijke voedingsstof is, wordt fosforrijke voeding in verband gebracht met de progressie van een bestaande chronische nierziekte bij katten (en honden). Groenten en granen bevatten weinig fosfor en zijn een bron van essentiële aminozuren die katten nodig hebben voor een goede gezondheid.

De juiste voeding vinden voor je kat

Onderzoek de verschillende opties die beschikbaar zijn voor je kat, bespreek de mogelijkheden met je dierenarts en kies daarna een hoogwaardige voeding die alle voedingsstoffen bevat die je kat nodig heeft (en lekker vindt). Je inspanningen zullen zeker bijdragen aan een lang en gezond leven voor je kat.

DIT VIND JE MISSCHIEN OOK INTERESSANT

Gerelateerde Producten

 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattenvoer met Kip

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline <span class='nowrap'>Optimal Care</span> is speciaal samengesteld om een optimale gezondheid te ondersteunen, met klinisch bewezen antioxidanten, magere eiwitten en meer omega-3 vetzuren.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Hairball Indoor Adult Kattenvoer met Kip

  <p>Hill's ™<span class='nowrap'>Science Plan™</span> Hairball Control Adult helpt de vorming van haarballen te vermijden. Een milde samenstelling voor een dagelijkse voeding met klinisch bewezen antioxidanten, magere eiwitten en omega-3 vetzuren.
 • Hill's Science Plan Kittenvoer met Tonijn

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Kitten Tuna is speciaal samengesteld om het immuunsysteem en een gezonde spijsvertering te ondersteunen, met klinisch bewezen antioxidanten en DHA uit visolie.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Mature Adult 7+ Kattenvoer met Kip

  Hill's ™<span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Mature Adult/Senior 7+ Chicken helpt gezonde nieren en vitale organen te behouden. Samengesteld met klinisch bewezen anti-oxidanten, omega-3 vetzuren en minder fosfor.