Katten en stromend water  

Geschreven door
minuten leestijd

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Bekijk voeding voor jouw huisdier

Sommige katten zijn erg kieskeurig wat betreft hun water. U zet vers water voor ze neer gedurende de hele dag, maar zodra u de kraan openzet komen ze plotseling aanstormen om te drinken. Wat is nu precies de aantrekkingskracht tussen katten en stromend water?

Misschien drinkt uw kat uit een kommetje, maar doet ze dit op zo'n manier dat ze het water met haar pootje eruit laat spatten. Misschien laat ze het water uit de kom op de grond stromen, zodat ze van de vloer kan drinken. Uw kat kan ook gevaarlijk op de wc-bril balanceren, zodat ze uit de pot kan drinken. En als u een buitenkat heeft, dan kan ze zelfs de voorkeur geven aan vies regenwater in plaats van het verse water dat u haar voorschotelt.

Vanwaar dit vreemde gedrag?

Niemand weet precies waarom katten zo kieskeurig zijn wat betreft hun water, maar er zijn een aantal theorieën. Er kan een instinctieve afkeer zijn van stilstaand water. In het wild drinkt een kat vaak alleen bewegend water. Dit helpt te voorkomen dat ze ziek wordt. Een andere mogelijkheid is dat uw kat heeft geleerd dat water meestal koeler is wanneer het uit de kraan komt of uit de lucht valt.

Het is ook mogelijk dat het water als het ware speelgoed is voor uw kat. Voor uw kat is het omkeren van de waterkom of het proberen te vangen van druppels water die uit de kraan vallen een geweldig spelletje, met als extra voordeel dat het de dorst lest.

Katten hebben niet de behoefte om veel water te drinken, vooral niet als ze blikvoer of voer uit zakjes eten, omdat deze beide veel water bevatten. Het is echter belangrijk om ervoor te zorgen dat uw kat te allen tijde vers water heeft.

Drinken uit een kommetje

Er zijn een paar dingen die u kunt doen om uw kat aan te moedigen om uit haar kommetje te drinken.

Probeer om haar waterschaaltje ergens neer te zetten waar het niet naast haar voer staat. Uw kat kan kieskeurig worden wanneer ze haar voer en water naast elkaar heeft staan.

Als u denkt dat uw kat niet tevreden is met de temperatuur van het water, voeg dan een paar ijsblokjes aan de kom toe.

U kunt ook proberen om van kommetje te wisselen. Verschillende typen kommetjes zullen verschillende smaken aan het water geven. Als uw kat een plastic kom heeft, probeer dan een kom van metaal, keramiek of zelfs één van glas. Als uw kat ervan houdt om haar kom om te gooien, ga dan op zoek naar een ruimere, rubberen kom. Dit zal zelfs de meest fanatieke katten van dit gedrag weerhouden.

Er zijn ook speciale kattenfonteinen die een constante waterstroom hebben of worden geactiveerd zodra uw kat de fontein nadert. Deze vereisen elektriciteit om te kunnen stromen, dus u moet op zoek gaan naar een plek dichtbij een stopcontact.

U kunt af en toe de kraan laten druppen zodat uw kat hieruit kan drinken. Wanneer ze genoeg dorst heeft zal uw kat uit elke bron drinken, maar u kunt ervoor kiezen om haar af en toe als traktatie wat water uit de kraan te geven.

Dit vind je misschien ook interessant

Gerelateerde Producten

 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Kattenvoer met Kip

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline <span class='nowrap'>Optimal Care</span> is speciaal samengesteld om een optimale gezondheid te ondersteunen, met klinisch bewezen antioxidanten, magere eiwitten en meer omega-3 vetzuren.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Hairball Indoor Adult Kattenvoer met Kip

  <p>Hill's ™<span class='nowrap'>Science Plan™</span> Hairball Control Adult helpt de vorming van haarballen te vermijden. Een milde samenstelling voor een dagelijkse voeding met klinisch bewezen antioxidanten, magere eiwitten en omega-3 vetzuren.
 • Hill's Science Plan Kittenvoer met Tonijn

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Kitten Tuna is speciaal samengesteld om het immuunsysteem en een gezonde spijsvertering te ondersteunen, met klinisch bewezen antioxidanten en DHA uit visolie.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Mature Adult 7+ Kattenvoer met Kip

  Hill's ™<span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Mature Adult/Senior 7+ Chicken helpt gezonde nieren en vitale organen te behouden. Samengesteld met klinisch bewezen anti-oxidanten, omega-3 vetzuren en minder fosfor.